Rektör İbiş: “TÜRKİYE’DE ORTALAMA ÖMÜR UZADI”

Rektör İbiş: “TÜRKİYE’DE ORTALAMA ÖMÜR UZADI”

“60’LI YAŞLAR ARTIK DİNAMİK YAŞLAR”

“Uluslararası Üçüncü Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri” kongresinde konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rektör Erkan İbiş, “Türkiye'de ortalama ömür uzuyor. Ortalama ömrün 50-55 yaş olduğu dönemdeki 65 yaş Türkiye'de şu an geçerli midir? Bu tartışılmalı, gerekli düzenlemeler de yapılmalı. 60'lı yaşlar artık çok dinamik yaşlar” dedi.

Medikal Turizm Derneği ve Ankara Üniversitesince bu yıl 4'üncüsü düzenlenen “Uluslararası Üçüncü Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri” kongresi Ankara Sheraton Otel’de gerçekleşti. Kongrenin açılışında konuşan Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, toplantının, Türkiye'de eksik olan yaşlı bakımı ekonomisini harekete geçirmek ve turizm kavramıyla geliştirmeye çalışmak amacıyla düzenlendiğini söyledi. Toplumsal bir uyanışa önderlik yaptıklarını, 4 mevsim yaşanan Türkiye'de turizm kavramının önemli olduğunu vurgulayan Sinan İbiş, “Turizm örgütlerinin bu konuda yeterli ilgiliyi göstermediklerini gördük. Sadece tatille markalaşan bir ülke gibi gündeme geldik. Dünyada yaşlı turizmi konusunda büyük bir potansiyel vardı ve biz de bu potansiyeli kendi ülkemize çekelim istedik” diye konuştu.

“100 KAT FAZLA GELİRLİ TURİZM ALANI”
Sinan İbiş, 4'üncü kongreyi gerçekleştirdiklerini ve her kongreden sonra çok ciddi geri dönüşler aldıklarını aktararak, “Birçok insan yapmak istediklerini bize getiriyor. Bundan sonra bu işin iş yapıcılarını daha çok aramıza çekeceğiz. Turizmcilerin de bu konuya eğilmesiyle iyi bir hareket başlayacaktır. Yaşlı turizmi dünyanın en verimli turizm alanı. Yaşlı turizmi bir tatil turistine karşılık 40-100 kat daha fazla gelir bırakan, risklerden de en az etkilenen turizm alanı. Ülkemizin bu turizm alanında dünyada kendine iyi bir yer edinmemesi için hiçbir neden yok” dedi.

“60’LI YAŞLAR DİNAMİK YAŞLAR”
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise yaptığı konuşmada, algı, farkındalık, bilinç oluşturarak topluma yön vermek istediklerini belirtti. Rektör Erkan İbiş, “Türkiye'de ortalama ömür uzuyor. Ortalama ömrün 50-55 yaş olduğu dönemde belirlenen 65 yaş Türkiye'de şu an geçerli midir bunu tartışmak gerekir. Gerekli düzenlemeler de yapılmalıdır. 60'lı yaşlar çok dinamik yaşlardır. Bunu hepimiz biliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Gün geçtikçe insanın ataklığının, dinamikliğinin yok olduğunu ve yalnızlık, yaşlılık, sağlık ve ölüm kaygısı gibi durumların ortaya çıktığını vurgulayan Erkan İbiş şunları söyledi:
“Tüm bunlar olumsuz etkisi ancak olumlu etkisi de yaşlanmayla birlikte gelen olgunluk, tecrübe birikimi, hayata daha pozitif bakma, tolerans, hayırseverlik de giderek yükseliyor. Dualarımız, kendi kendine yetebilen, sağlıklı, üretken, katılımcı bir yaşlanmak şeklindedir. Yaşlılık döneminin en güzel şeyi merak, anlama, görme, tanıma duygusunun çok daha yükseldiği bir dönem olmasıdır. Umudun ve inancın yükseldiği bir dönemdir. Bütün STK'ların tüm bu konuda elini taşın altına koyması gerekmektedir. Bunları yaparken de odakta insanın olduğunu unutmamamız gerekir.”

“YAŞLILIK GÖRECELİ BİR KAVRAM”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman da yaşlılığın göreceli bir kavram olduğunu ve insanlara yük oluşturmadığını ifade ederek, “Hep birlikte Türkiye turizmini, Türk kültürünü nasıl ileri götürebiliriz anlayışıyla hareket etmeliyiz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu da yaşlı bakım turizminde istenilen noktaya gelecek potansiyel bulunduğuna vurgu yaparak, coğrafyanın, iklimin ve Türkiye insanının yaşlı bakımına uygun olduğunu dile getirdi.

Kongrede ayrıca nitelikli turizminin gelişmesine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Sağlığa Yolculuk ve Üçüncü Bahar’ adlı belgesel filmlerinin gösterimleri yapıldı. Medikal Turizm Derneği’nin gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından sahneye koyulan ve Türkiye de ilk defa yaşlılığın ve Alzheimer ile yaşamın konu edildiği Annemin Son Çılgınlıkları adlı tiyatro oyunundan bir fragman izletilirken, kongrenin etkinliği olarak ilköğretim okullarında düzenlenen Yaşlılık ve Teknoloji, Yaşlılıkta Sosyokültürel Hayat konularındaki resim yarışmalarında ödül alan resimleri yapan çocuklara teknoloji hediyeleri verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.