REKTÖR KASMAN’DAN DEMOKRASI VURGUSU

REKTÖR KASMAN’DAN DEMOKRASI VURGUSU

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından düzenlenen ‘15 Temmuz ve Demokrasi’ konulu konferansta konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman Demokrasi vurgusu yaptı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından düzenlenen ‘15 Temmuz ve Demokrasi’ konulu konferansta konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, darbe girişiminin amacının Türkiye’ye zarar vermek olduğunu kaydederek, “15 Temmuz’da yaşananlar bizlere her zaman darbe girişimi olabileceğini gösterdi. Bu yüzden, her zaman zinde olmalıyız” diye konuştu.
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) 75. Yıl Amfisinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü etkinlikleri kapsamında ‘15 Temmuz ve Demokrasi’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa DEÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Kasman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hale Ören, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı. 

Programın açılışında bir konuşma yapan Rektör Kasman, geçmişte darbeleri sevinçle karşılayıp her şeyin bir gecede düzeleceğine inananların olduğunu ancak gerçekte Türkiye’nin ağır bedeller ödediğini söyledi. Benzer bir durumun 15 Temmuz 2016 tarihinde de yaşatılmak istendiğini kaydeden Rektör Kasman, darbe girişimine halkın ciddi tepki gösterdiğini belirtti.  

Bir grup FETÖ üyesi teröristin kalkışmasının Türk Halkı’ndaki birlik ve beraberlik ruhunu canlandırdığını ve bu girişime vatandaşların sessiz kalmadığını vurgulayan Rektör Kasman, “Günümüz Türkiye’sinde böyle bir şey olabilir mi? Bunun yapılabilmesi için insanın aklını, peynir ekmekle yemesi lazım. 15 Temmuz’da yaşananlar bize her zaman darbe girişimi olabileceğini gösterdi. Bu yüzden, her zaman zinde olmalıyız. Bu kalkışma ve geçmişte yaşanan darbeler, Türkiye’ye ciddi zararlar verdi” dedi. 

Darbe girişimlerinin Türk ekonomisine de olumsuz etkileri olduğunu hatırlatan Rektör Kasman, her yıl 700 bin kişinin istihdam edilmesi gereken bir ülkede, bu tür girişimlerin talihsiz sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Rektör Kasman, “Bizim, diğer ülkelerden sermaye ithal etmemiz gerekiyor. Yatırımcıların bize daha da güvenmesini sağlamalıyız. Bunlar zaten yapılıyordu ancak darbe girişimi bu çalışmaları sekteye uğratmak istedi fakat başarılı olamadı. Bu nedenle bizim darbenin ne olduğunu iyi anlatmamız gerekiyor” dedi.
 
“GİDECEK BİR ÜLKEMİZ YOK”

Türkiye’nin çok özel bir ülke olduğuna dikkati çeken Rektör Kasman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizlerin gidecek bir başka ülkesi yok. Biz ülkemizi seviyoruz, dolayısıyla bunun kıymetini bilmeliyiz. Eminim buradaki birçok arkadaşımız başka ülkelerde kendi alanlarında iş bulabilir ancak onlar da burada kalıp kendi ülkelerine hizmet vermeyi tercih ediyorlar. Hedefimiz, ülkemizin potansiyelini daha iyi kullanabilmesi. Yeter ki, birbirimize güvenelim. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; bu ülkeyi bizlere emanet eden ve 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi onu korumaya çalışan şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”
 
MİLLİ ŞUUR VURGUSU

Programda konuşan DEÜ Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’ndan Dr. Ümit Güveyi, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin halkın milli şuuru sayesinde sona erdirildiğini söyledi. Güveyi, “Anayasa’ya aykırı her türlü askeri ya da sivil müdahale, demokrasiye ve hukuka aykırı nitelik taşımaktadır. Geçen yıl 15 Temmuz’da yaşanan hukuka aykırı kalkışma ise Türk Milleti’nin daha önce tecrübe ettiği demokrasi kesintilerinin ötesinde sonuçları itibariyle ağır, yıkıcı ve eşi görülmemiş bir kalkışmadır. 15 Temmuz’da halkımızın sergilediği direniş, demokrasi anlayışının aziz Türk Milletinin nezdinde ne derece büyük bir yer edindiğini dünyaya bir kez daha göstermiştir” diye konuştu. Konferans sonunda Rektör Kasman, Dr. Güveyi’ne teşekkür edip çiçek verdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.