Reza Zarrab'ın Tüm Malvarlığına El Koyulacak

Reza Zarrab'ın Tüm Malvarlığına El Koyulacak

Amerika Birleşik Devletleri Florida Eyaleti'ne Bağlı Miami'ye eşi Ebru Gündeş ve çocuğuyla beraber seyahat ettikten sonra burada tutuklanan Reza Zarrab kefaletle serbest bırakılma talebinde bulundu. Zarrab'ın kefaletle tahliye isteği reddedildi.

Amerika'da tutuklanan İran asıllı Reza Zarrab banka sahtekarlığı, Amerikan Hükümeti'ni dolandırma ve karapara aklama suçlamalarıyla geçtiğimiz gün gittiği Amerika'da tutuklanmıştı. Zarrab'ın bu konularla alakalı kefalet isteği reddedilerek Zarrab'ın tüm malvarlığına el konulması istendi. Amerikan Hükümeti'nin Zarrab'ın tutuklanmasına dair sunduğu delillerden birisi de İran Merkez Bankası Başkanı'na hitap ederek yazdığı, 'Ekonomik cihada hazırım' mektubu.

Miami'de havaalanına iner inmez FBI tarafından tutuklanan Rıza Sarraf'ın pazartesi günü çıkarıldığı mahkemede tutuklanmış, hakkında ABD’nin İran’a koyduğu ambargonun dayandığı IEEPA yasalarını çiğnemek, Amerikan Hükümeti'ni dolandırmak, banka işlemlerinde sahtecilik ve kara para aklamak suçlamaları getirilmişti. Bu suçlamalara dair Amerikan mahkemesi Sarraf'ın tüm malvarlığına el konulmasını talep etti.

5 dakikada yargılandı, kefalet isteği reddedildi

Amerikan mahkemesinde 75 yıl hapis istemiyle yargılanan Sarraf'ın mahkemesi 5 dakika sürdü. 5 dakika içerisinde Kefalet başvurusu reddedilen Sarraf'ın bir sonraki mahkemesi 4 Nisan'a ertelendi. Reza Zarrab 4 Nisan'a kadar federal hapishanede kalacak.

Reza dışındaki isimler de sıralandı

New York bölge savcılarından Preet Bharara'nın hazırladığı toplamda 21 sayfa süren iddianamede, İran'a karşı uygulanan yaptırımlar nedenlerine dayalı sıralanarak, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası dayanakları ve 1979 İran İslam Devrimi'ne dair 3 sayfa tutan bilgi aktarıldı. Reza Zarrab'ın ardından suç ortaklığıyla ithaf edilen kişilerin isim ve bilgilerine de yer verildi. İran'a uygulanan ekonomik ambargoyu delmek için şirket ve holdingler kurduğu öne sürülen Rıza Sarraf'ın ardından, Zarrab için çalışan ve yine İran asıllı olan Kamelya Cemşidi ve Sarraf'ın finansal alanda kullandığı, İran'a ait Mellat Exchange'de yönetici olan Hüseyin Necafzade'nin isimleri de iddianame de geçiyor. İddianamede Necafzade ve Cemşidi'nin hala aranmakta olduğu belirtiliyor.

Cihada hazırmış

'Ekonomik cihat yaptığını', 3 Aralık 2011'de davanın diğer aranan ismi olan Hüseyin Necafzade'ye gönderdiği bir mailde söyleyen Zarrab'a dair mailde şunlar söyleniyor; " İran İslam Devrimi’nin bilge lideri bu yılı ekonomik cihad ilan ettiğinden Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Azerbaycan’da şubeler açarak dış ticarette yarım asırlık bir deneyim edinen Zarrab Ailesi, yaptırım karşıtı parasal ve dış ticaret politikaları uygulamak için her türlü işbirliğine girme isteğimizi bildirmenin bizim milli ve ahlaki görevimiz olduğunu düşünüyor."

"Reza Zarrab Amerikan adaletiyle yüzleşecek"

Zarrab'ın Amerika'da tutuklanmasıyla Türkiye'de gündeme oturan New York Güney Bölge Savcısı Attorney Bharara Twitter'dan attığı bir tweet ile "Reza Zarrab Amerikan Adaleti'yle yakında Manhattan'daki bir mahkemede yüzleşecek" dedi.

medyaege-reza-zarab

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.