Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan kredi müjdesi

Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan kredi müjdesi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, EBSO meclisi haziran ayı toplantısına katıldı. İş dünyasına seslenen Hisarcıklıoğlu hükümetle birlikte 150 milyar TL’lik kredi konusunda çalıştıklarını ve bunu yakın zamanda açıklayacaklarını söyledi.

Mehmet Özdoğru- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) haziran ayı olağan meclis toplantısı Swiss Otel Büyük Efes Smyrna Salonu’nda EBSO Meclis Başkanı Salih Esen’in başkanlığında gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuk olduğu meclis toplantısında güncel ve ekonomik olaylar konuşuldu. Hisarcıklıoğlu iş dünyasına İzmir’den mesajlar verdiği konuşmasında hükümetin 150 milyar TL’lik kredi paketinin müjdesini verirken, ALOSBİ’de yapılan teknik ve mesleki lisenin benzerinin İzmir’de 7 ilçede daha yapılacağını söyledi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar mecliste ayrıca birlikteliğin devam etmesi için adaylığını tekrar açıkladığını ve yapacağı ilk işin EBSO’nun yeni hizmet binasının yapılması olduğunu söyledi.

dsc-1433.jpg

Acilen yapıp bitirmemiz gerekiyor

Ender Yorgancılar, EBSO’nun yeni hizmet binası hakkındaki son gelişmeler ile ilgili şunları söyledi: “Acilen yapıp bitirmemiz gerekiyor. Elimizdeki paranın değeri aşağıya doğru gidiyor. Eski binamızın yanındaki Vergi Dairesi’nin yetkilileri 6 kişilik heyetle bize geldiler. O binayı bize vererek kendilerine ihtiyaçları olan binanın yapılması için ortak çalışması olabilir diye konuştuk. Bin kişinin çalışacağı binaya ihtiyaçları var. Yeni binalarının ulaşımın rahat olan bir yerde olmasını istediler. Onlar değerlendirecekler. Daha önce çizdirmiş olduğumuz 3 tane projeden bize uygun olan binalardan birini seçip bir an önce temeli atıp başlamak hedefimiz.”

Yorgancılar, konuşmasında ayrıca BDDK’nın kararını değerlendirerek şunları dile getirdi: “İlk bakışta şirketlere elindeki dövizi sat ve yeni döviz alma şeklinde özetlenebilir. Şirketlerin ithalat ve döviz kredisi yükümlülükleri bizi ilgilendirmez deniyor. Şok etkisi hariç, kura etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Firmaların bunu birçok yolla çözme imkanı var. Grup firmalarına aktarabilirler, borç verebilirler. Ancak bu karar ve ihracatçının ihracat dövizinin yüzde 40’ını bozdurma gibi uygulamalar, faizi artırmamak için yapılan denemeler, ekonomiyle ilgili belirsizliği ve riski maalesef artırıyor. Ben bu filmi gördüm. Yani, 2001 krizi benzeri bir kur atağı ile karşı karşıyayız. 2001 krizinden ihracat ile doğru para ve maliye politikaları ile reformlarla ve ekonomi odaklı yönetim ile çıktığımızı hatırlatmak isterim. 2022 yılında 250 milyar doların üstüne çok rahat çıkarız. Biz bu işin üstünden geliriz ama ekonomiye odaklanmalıyız. Ama böyle bir süreçte yıllık orta vadeli program açıklanmalı. Bizim gibi sanayi üretim içinde olanlar da buna göre hayatını planlayacak.” Yorgancılar ayrıca Sanayi Bakanlığında bekleyen Aliağa OSB’nin genişlemesi ile ilgili tüm müracaatlar tamamlandığını sadece Sayın Bakanın onayı kaldığını belirterek TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan destek istedi.

Toplantıda konuşan ve işletmelerin yüksek enflasyon karşısında yaşadığı zorluklara değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Şirketlerimizin artan enflasyondan dolayı işletme sermayesine ihtiyaç duydukları talebi her yerden geliyor bana. İnşallah bir kredi paketini hükümet yakında duyuracak. 150 milyarlık TL’lik bir kredi paketinin açıklanmasını bekliyoruz. Çarşamba günü bunun bilgisini verirler” dedi.

dsc-1459.jpg

Biz sanayicimize kefil oluyoruz

TOBB olarak, sanayicilere 500 milyar TL kefil olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Pandemide kefalet zor iş. Biz sanayicimize kefil oluyoruz. İş hayatında gördük ki itibar çok önemli. Sizin çok büyük bir itibarınız var ki, Odalar Birliği 500 milyar TL’ye kefalet verebiliyor. Hangi konularda sıkıntı var ne yapmak lazım, biz çözebilecek makamlara anlatıyoruz. Bizim görevimiz sizlerin derdini Türkiye genelinde varsa, odaların, borsaların sorunlarını hükümete, bürokrasiye gidip anlatmak. Çözüp çözmemek görevi bize ait değil, bizimki sadece iletmek. Çarşamba günü inşallah, Cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanların da katılımıyla oda başkanları olarak, basında kapalı toplantıda sizlerin bize ilettiği sorunları bizde iletecegiz.

İzmir’le ilgili sanayide müthiş bir veri olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “90 bin ürünümüzü, üreticimizi, 4 binin üzerindeki ürününü analiz ettik. Sonuç ne? Sanayinin lider illeri ortaya çıktı. İzmir kaçıncı biliyor musunuz? İkinci. İstanbul’dan sonra İzmir ikinci sırada geliyor. 4 bin üzerindeki ürünün, 373’ünde Türkiye birincisisiniz İzmir olarak. En çok üretilen ilk 3 üründe ise Türkiye’de İzmir ilk iki sırada. kaçıncı sırada İzmir ilk ikide. 4 bin sanayi ürününün yüzde 58’i İzmir vasıtasıyla yapılıyor. Sanayiye liderlik yapıyorsunuz. İstanbul’dan sonra ikinci sıradasınız. İzmir, o yüzden bizim gözbebeğimiz. İzmir’in ülkemiz için sanayisi için önemini değerini bir kez daha görmeliyiz. İzmir’de yatırım yapan yatırımcılarımızı, girişimcilerimizi kutluyorum” ifadelerini kullandı.

dsc-1446.jpg

İzmir’de EBSO, İTB, EBSO, İTB ve diğer odalarla müthiş bir birliktelik olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, İzmir’in sanayideki başarısının, bu birlikteliğin sonucu olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, TOBB olarak aldıkları kararla, İzmir’in 7 ilçesinde okul yapmaya karar verdiklerini, arsa temini ve proje çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.