Robotlar, sektörün vazgeçilmezi olacak!

Robotlar, sektörün vazgeçilmezi olacak!

CNC tezgah iş parçası bağlama sistemleri ve takım tutucuları pazarında bilinen isim Schunk, geleceğin sektörlerinde de çözüm odağı olmayı planlıyor.

Robot tutucuları, tutucular (gripper), döner modüller, lineer eksenler, robot aksesuarları, modüler montaj teknolojisi ve modüler robotik ürünleriyle öne çıkan Schunk, pek çok sektörü kökten değiştirerek üretim alanlarında esneklik, hız ve verimi ciddi oranda artıracak akıllı dönüşümün faktörleri arasında yer almayı amaçlıyor.

ekran-goruntusu-2021-08-13-122540.png

Geleceğin dünyasını robotların gücü şekillendirecek

Endüstri 4.0 devrimi, yapay zekâ ve nesnelerin internetinin hızlı bir gelişim göstermesinin robotik sistemlere büyük bir ivme kazandırdığını söyleyen Emre Sönmez; “Üretimden operasyonel süreçlere kadar hemen her alanda robot kullanımı öyle bir hıza ulaştı ki, robotik gelecek dünya ve Türkiye’deki tüm endüstrilerde yepyeni bir devrin kapılarını aralıyor.

Robotların iş gücünde edindiği hâkimiyet ve otomasyon, şirketlerin ve ülkelerin rekabet gücünü artırması ve sürdürülebilir kılması için temel bir argümana dönüşüyor. Bugün, otonom olarak veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen, elektronik ve mekanik birimlerden oluşan güçlü algılama yeteneğine sahip robotların gücü geleceğin dünyasını şekillendiriyor. Mevcut koşullara entegre edilen robotik ve otonom sistemler hem tüm proseslerdeki hata oranını minimize ederek verimliliği artırıyor hem de olası aksamaların önüne geçerek maliyet ve zaman avantajı sağlıyor. Aynı zamanda ürün ve hizmetleri sunma süreçlerindeki esnekliği artırırken tekrarlanabilir olmaları sayesinde ürün/hizmet kalitesinde standartları koruyabiliyor. Tüm bu parametreler, robotik sistemlerin bugün ve gelecekte çok hızlı bir şekilde ilerlemesinde belirleyici oluyor” dedi.

Robot kurulumları dünya çapındaki fabrikalarda 381 milyon adede ulaştı

Mobil bilgi işlem gücü, sensör fiyatlarının düşmesi, açık kaynaklı yazılımlar, hızlı prototip geliştirme becerisi ve farklı teknolojilerin bir araya gelmesi ile birlikte robot evriminde farklı bir aşamaya geçileceğini vurgulayan Sönmez; “Bilgisayarların işlem gücünün her geçen yıl artması, bulut ve IoT teknolojilerinin olgunlaşması, üç boyutlu baskının robot teknolojilerini pratik hale getirmesi, tabiatı gereği esnek bir sistem olan açık kaynaklı yazılımların kullanımının artmasıyla birlikte çok kritik bir sürece giriliyor. Artık robotların geleceğinde hibrit yaklaşımların yanı sıra sadece robotların yönetiminde gerçekleşen iş kollarının doğması kaçınılmaz.

IFR’nin 2020 Dünya Robotik Raporu’na göre dünya çapındaki fabrikalarda 2,7 milyon robot kurulumu ile rekor kırıldı. IFR verileri doğrultusunda, endüstriyel robotların yıllık kurulumları, 2009-2019 yılları arasında üç kattan fazla artarak dünya çapındaki fabrikalarda 381 milyon adede ulaştı. Bu ivmenin gelecekte de aynı hızla devam edeceği aşikar. İnsan ile siber fiziksel sistemlerin etkin iş birliği sonucunda farklı meslek profilleri ve buna bağlı olarak farklı disiplinlerin bir arada olduğu mekanizmaların devreye girmesi çok yakın. Bu noktada özellikle de 5G teknolojisi akıllı üretim sistemlerinde belirleyici olacak.” sözleriyle robotların gelecekteki etkinliğinin altını çizdi.

Dijitalleşme ile birlikte robotlar evrimlerinin en hızlı dönemini yaşayacak

Schunk olarak hayata dokunan ve güçlü bir ekosisteme hizmet eden robotik sistemlerle faaliyet gösterdiklerini belirten Emre Sönmez; “Otomotiv, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, hızlı tüketim malları ve elektrik-elektronik sektörü öncelikli faaliyet alanlarımız arasında yer alıyor. Bugün geldiğimiz noktada; esnek, akıllı, kendi kendine öğrenebilen, yapay zekâ algoritmalarının yoğun olduğu ve 5G haberleşme teknolojisinin kullanıldığı dijital bir mobilite çağındayız. Robotlu uygulamalar hemen her alanda karşımıza çıkabiliyor. Özellikle pandemiyle birlikte dijitalleşmenin hız kazanması, robotik alan için büyüme fırsatları ve uzun vadede çok güçlü bir perspektif sağlayacak. Biz de bu noktada Schunk olarak ürettiğimiz otonom ve robotik sistemlerle her sektöre çözüm ortaklığı yapmaya devam edeceğiz” diyerek açıklamasını noktaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.