Rocket Lab ilk ticari uydu kargosunu uzaya yolladı

Rocket Lab ilk ticari uydu kargosunu uzaya yolladı

Yeni Zelandalı uzay mekiği ve roket üreticisi Rocket Lab şirketi, ilk kez yörüngeye uydu yerleştirmeyi başardı

Rocket Lab'dan yapılan açıklamada, şirketin ilk ticari uydu kargosunu kendi üretimi Electron roketi ve fırlatma sistemiyle pazar günü Yeni Zelanda'nın  kuzeydoğusundaki Mahia Yarımadası'ndan uzaya yolladığı bildirildi.

Roketin 6 hafif ticari uyduyu başarıyla yörüngeye yerleştirdiği  belirtildi. Özel bir şirkete ait ilk fırlatma sistemi olan platform ilk kez ticari  amaçlı bir fırlatış için kullanmış oldu. Şirket, Electron roketiyle ocak ve nisan ayında başarılı test  fırlatışları gerçekleştirmişti. Platformun haftada bir fırlatış yapabilecek kapasiteye ulaşması  hedefleniyor.

Rocket Lab'ın geliştirdiği Electron mekiği, ABD'li girişimci Elon  Musk'ın sahibi olduğu SpaceX gibi özel mekik ve uzay aracı üreticilerinin yaptığı  mekiklerin aksine ağırlığı birkaç tona ulaşan yükler yerine 150 kiloya kadarki  daha hafif yükleri taşıyabiliyor.

Karbon fiber malzemeyle inşa edilen ve elektrikli bir motora sahip  olan mekik, gövdesini hafif kılan bu özellikleri sayesinde daha düşük  maliyetlerle uzaya fırlatılabiliyor.

Şirketin kendi işlettiği platformdan yapılan bir fırlatışın maliyeti  yaklaşık 5 milyon dolar. NASA'nın Mars'a insanlı uzay araçları yollamak üzere  inşa ettiği SLS mekiğinin uçuş başına maliyetinin ise 500 milyon dolar olacağı  tahmin ediliyor.

Daha önce farklı kurum ve firmalar için uzaya iletişim ve gözlem  uyduları yollayan SpaceX, ticari amaçlı uydu fırlatışı yapan ilk özel şirket  olmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.