Romanlar'ın sorunları tüm toplumu yarası

Romanlar'ın sorunları tüm toplumu yarası

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (İZROMDER) Çalışma Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteği ile yürüttüğü “İlle de Bir İş Olsun” Projesi'nin son ortak akıl çalıştayı yapıldı.

Sürdürülebilirlik, erişebilirlik, önyargılar ve Romanlar konularının işlendiği ilk üç çalıştayın ardından düzenlenen çalıştayda ''Roman Startejik Eylem Planı'nın Yerelde Karşılığı'' masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus'un yaptığı çalıştaya   Başbakanlık Danışmanı Metin Yeniçeri ve resmi kurum yetkililerin yanısıra STK temsilcileri katıldı.

2016 yılında Yüksek Planlama Kurulunca onaylanan 2016-2018 Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi Eylem Planı'nın yerelde karşılığının ve başarı derecesinin incelendiği çalıştayda, planın artılarına ve eksilerine dikkat çekildi. 

ALGI HEM YERELDE HEM GENELDE DÜŞÜK

Düzenledikleri çalıştayın Strateji Eylem Planı'nı açısından pilot bir uygulama olduğuna değinen İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, eylem planının ilk açıklanmasından bu yana geçen zamanda heyecanın azaldığına dikkat çekti. Özellikle Ankara'da bürokrasi dünyasında Romanlara karşı algının düşük olduğunu vurgulayan Cıstır, ''Yereldeki kurumların da yeterli algısı maalesef bulunmuyor. Bu da Stratejik Eylem Planı'nda konulan hedeflerin gerçekleşmesinde büyük bir sorun. Düzenlediğimiz çalıştayla hem yerelde nasıl bir algı oluşturabileceğimizi hem de elde ettiğimiz algı ile nasıl bir sonuca varabileceğimizi tartıştık'' dedi.

Romanlar'ın dezavantajlı gruplar arasında en ön sırada bulunduğunu öne süren Cıstır, mevcut dezavantajları yenebilmek için özellikle yereldeki resmi kurumlara büyük görev düştüğünü ifade etti. İZROMDER olarak Romanlar'ın en büyük sorunu olan işsizliğe karşı çözüm üretmek adına İlle de Bir İş Olsun Projesi'ni hayata geçirdiklerine değinen Cıstır, ''Türkiye'de işsizlik rakamları yüzde 12-13'lere ulaşmış durumda ve bu rakamlar Roman mahallelerinde yüzde 70-80'lere çıkıyor. Kayıtdışı çalışma en yoğun Romanlar arasında görülüyor. Birçoğunun sağlık güvencesi yok. Toplum tarafından dışlanıyorlar ve suça bulaşmışlık oranı yüksek. Bu nedenlerden dolayı bir an evvel resmi kurumların hem yerelde hem de ulusal anlamda aktif olarak görev alması gerekiyor'' diye konuştu.

SORUN BÜYÜYOR VE YAYILIYOR

Çalıştayın moderatörlüğünü gerçekleştiren Sıfır Ayrımıclık Derneği Başkanı Elmas Arus ise Roman toplumunun sorunlarının yalnızca Romanlar'ı değil, tüm toplumu yakından ilgilendirdiğini belirtti. Kenar mahallelerde yaşayan Romanlar'ın kentlerin büyümesiyle şehir merkezlerinde kaldığının altını çizen Arus sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Romanlar artık kentlerin kenarında gözlerden uzak yaşayan topluluk olmaktan çıktılar. Büyüyen kentler Roman mahallelerini şehrin merkezi yaptı. Diğer yandan son 10 yıl içinde Romanlar'ın geleneksel meslekleri geçerliliklerini yitirdi. Bu da kent merkezlerinde yaşayan mesleksiz ve geleceksiz bir toplumun oluşmasına yol açtı. Bu anlamda Romanların sorunları tüm topluma yayılmaya başladı. Geleceksiz bir Roman genci  hayatını geçindirmek için suça bulaştığında bu artık tüm toplumu ilgilendiriyor. Üstelik bu sorun zamanla büyüyor ve yayılıyor. Bundan dolayı Romanlar için üretilen eylem planları herkes için büyük önem taşıyor.'' 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.