Rotary önceliği sağlıklı çocuklara verdi

Rotary önceliği sağlıklı çocuklara verdi

Uluslararası Rotary 2440 Bölge Federasyonu’na bağlı Kordon Rotary Kulübü, Uluslararası Küresel Bağış Projesi kapsamında bölgeye bağlı ve yurt dışından bazı kulüplerin de desteğiyle Türkiye’de bir ilke imza attı. 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi, Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezine (EGEBARYUM) çocukların ince bağırsağın görüntülenemeyen alanlarını görüntüleyebilecek tıbbi cihaz bağışında bulunuldu. Türkiye’de ilk ve tek olan cihaz ile bağırsak yetmezliği şikayetiyle hastaneye başvuran çocuk hastaların tekrar sağlığına kavuşması ve daha kaliteli bir yaşam sürmeleri amaçlanıyor.

Kordon Rotary Kulübü öncülüğünde Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Gastroloji Servisi bünyesinde yer alan ve bu alanda Türkiye’de tek olan Ege Üniversitesi Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne, Pediatrik Enteroskopi, Duedonoskopi ve bağlantı parçalarının temin edilmesi projesi tamamlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesinde düzenlenen törene, Ege Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Başhekim Prof. Dr. Sezgin Ulukaya, EGEBARYUM Müdürü Prof. Dr. Funda Çetin, Dekan ve Başhekim Yardımcıları ile Uluslararası Rotary 2440 Bölge Federasyon Başkanı Ertan Soydan, Bölge Vakıf Ana Komite Başkanı Alaeddin Demircioğlu, Vakıf Fon Yaratma Komite Başkanı Mert Korur, Kordon Rotary Kulübü Başkanı Eray İnan, Geçmiş Dönem Başkanı Ayşem Temizel, Vakıf Komite Başkanı Siren Tahtakıran ile birlikte çok sayıda kişi katıldı.

,2.jpg

2019 yılında Kordon Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ayşem Temizel’in “Tüm Çocuklar Sağlıklı Büyümeyi Hak Eder” sloganıyla başlattığı projenin 4 ülke, 8 bölge, 15 kulüp ve 23 katılımcının desteğiyle sona erdiğini dile getiren Uluslararası Rotary 2440 Bölge Federasyonu Geçmiş Dönem Başkanı ve Vakıf Ana Komite Başkanı Alaeddin Demircioğlu, “Çocukların tekrar sağlığına kavuşmaları ve sağlıklı bir şekilde büyümeleri için büyük bir özveriyle bu projeyi hayata geçiren başta Kordon Rotary Kulübü olmak üzere 2440, 2430, 2420 Türkiye, 2100 İtalya, 3011 Hindistan, 6800, 7610, 7620 Amerika Bölgelerimizden Kordon, Alsancak, Gündoğdu, Varyant, Karşıyaka, 9 eylül, Çiğli, Buca, Urla, Konak, Çakabey, Güzelyalı, Washington DC RC USA, Arlington RC USA, Reggio Callabria İtalya Rotary Kulüplerimize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İnce Bağırsağı Görüntüleyen Cihaz

İnce bağırsakta görüntülenemeyen alanları görüntüleyebilen bu cihaz sayesinde çocukların yeni doğan dahil teşhis ve tedavilerinin çok daha hızlı ve konforlu gerçekleşeceğini dile getiren ve projenin fikrini oluşturan Kordon Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Ayşem Temizel, “Cihaz olmadan tanı, tedavi ve bakım 6 ay civarında yapılıyordu. Cihaz ile açık ameliyat gerekmeksizin 10 günde gerçekleşecek. Proje önemli çünkü halen hastanedeki endoskopi cihazı ve MR lar sadece 10 kg üzeri çocuklarda yalnız tanı işleminde kullanılıyor.  Merkezin elindeki cihaz oldukça eski teknoloji kalmış durumda. Endoskopi cihazı ile tanı konamayan vakalarda ve tüm tedaviler ancak açık cerrahi müdahale ile uygulanabiliyor. Bu yetmezlik doğuştan veya organ nakli sonrası gerçekleşebiliyor.  Tedavi olacak çocuklar en az 10 kiloya erişmek zorunda. Oysa bu onlar için çok zahmetli bir süreç. Ege Üniversitesi Hastanesi bünyesindeki bu merkez Türkiye’deki pediyatrik tek merkez. Yurtiçinin yanı sıra Balkanlar ve Orta Doğu’dan gelen hastalara da hizmet veriyor. 21.yüzyılı yaşarken şehrimizde hatta bölgemizde çocuklarımızın sağlığı için gerekli bir cihazı temin edebilmek, doktorlar ile görüştükçe, hasta yakınları ve bebeklerle sohbet edip kucaklaştıkça, bu cihazın onların hayatında ne kadar vazgeçilmez ölçüde gerekli olduğuna bizler de inandık ve bu inanç ile 3 kıtadan pek çok kulübün destekleri ile projemizi gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Sağlıklı Nesiller İçin Çalışıyoruz”

Toplumun ihtiyaçlarını belirleyerek bu alanda ihtiyaçları karşılamaya yönelik projeler gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Rotary 2440 Bölge Federasyon Başkanı Ertan Soydan ise, “Ege Üniversitesi ile hayata geçirdiğimiz projeler ile bizlere bu konuda göstermiş oldukları destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Toplumun ihtiyaçlarını tespit ederek o ihtiyaçlara yönelik projeleri yaparken sadece kendi öz kaynaklarımızı değil 196 ülkede var olan Rotary Vakfı’nın imkanlarından da yararlanıyoruz. Bu kez çocuklarımızın hayatlarına dokunmayı amaçlıyor, sağlıklı nesiller için çalışıyoruz. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.