Rotary Vakfı'nın projesi ile çocukların gözleri gülecek

Rotary Vakfı'nın projesi ile çocukların gözleri gülecek

Yurt içinden ve yurt dışından toplam 24 Rotary Kulübü bir araya gelerek çocukların göz kusurlarının erken yaşta tespit ve tedavi edilmesi için Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’ne 5 adet Çocuk Otorefraktometre cihazı bağışladı.

İzmir Varyant Rotary Kulübü tarafından dört yıl önce anaokulu ve ilkokul birinci sınıfa giden çocukların göz taramaları amacıyla başlatılan çalışma yine aynı kulübün öncülüğünde Rotary Vakfı aracılığıyla büyüyerek uluslararası bir proje haline geldi. İzmir’den Varyant, Gündoğdu, Alsancak, Buca, Dokuz Eylül, Güzelyalı, Kordon, Mavişehir, Bornova,Bostanlı, Urla, Çiğli, Demirtaş, Salihli, Gaziemir, Balçova, Bursa’dan Bademli, Tophane, İnegöl, Kuzey Yıldızı, Manisa, Turgutlu, Osmangazi, İstanbul’dan Maslak, Bahçeşehirve yurt dışından Silikon Valley Star ile KyreniaCosmopolitanRotary Kulüpleri Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’ne 5 adet çocuk Otorefraktometre cihazı bağışında bulundu.Cihaz teslim törenine İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş, Halk Sağlığı Başkanı Doktor Hüseyin Yaralı, Turgutlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Bilgehan Hasyiğit, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Vakıf Başkanı Alaeddin Demircioğlu, Geçmiş Dönem Federasyon Başkanı Lütfi Demir, 9. Grup Kulüpleri Federasyon Başkan Yardımcısı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kemal Nas, Varyant Rotary Kulübü Başkanı Hakan Yüksel, Gündoğdu Rotary Kulübü Başkanı Kerem Engin, Manisa Rotary Kulübü Başkanı Ender Polat, Turgutlu Rotary Kulübü Başkanı Evrim Oflaz, Çiğli Rotary Kulübü Başkanı Hasan Zaim Göncü, Varyant Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Tayfun Şenol ile eşler Güzin Şenol ve Gülay Sezen katıldı.

rotaryden-goz-tarama-cihazi-foto-2.jpg

Manisa İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. M. Emre Erkuş pilot olarak seçilen Manisa bölgesinde çocukların erken yaşta göz kusurlarının tespit ve tedaviye yönlendirilmesine yönelik bu çalışmadan duyduğu mutluluğu ifade ederek, “Okulların açılmasıyla birlikte Manisa’nın 5 büyük ilçesinde başlayıp diğer ilçelere de yayarak her sene ilkokul birinci sınıfa başlayan çocuklarımızın göz taramasını tamamlamış olacağız.Bunun devamında bunu bir rapor haline getirerek bilimsel çalışma hazırlayarak Bakanlığa sunacağımız bir proje teklifi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Projenin başında bir Halk Sağlığı Uzmanımız olacak. Geçen zaman dilimi içerisinde verilerin sizlere aktarılmasını gerçekleştirecek. Çocuklarımızın erkenden göz kusurlarının tespit edilerek tedaviye alınmasını sağlayan bu iş birliği için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

rotaryden-goz-tarama-cihazi-foto-6.jpg

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Vakıf Başkanı Alaeddin Demircioğlu ise, “Bizlerin görevi yaşadığımız toplumda ihtiyaç hissettiğimiz konuyu proje haline dönüştürüp elimizden geldiği kadar finansal destek sağlayarak o yarayı kapatmak o eksikliği sağlamaktı. Biz de bu yarayı kapatmış bunu sağlamış olduk. Bunun için çok gururluyuz ve çok mutluyuz. Özellikle hem yurt içinden hem de yurt dışından sağladığımız desteklerle çocuklarımızın sağlığına destek verecek göz kusurlarına erken teşhis ile farkına varılacak olan bu projeyi gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu, hem bölge hem vakıf hem de Varyant Rotary Kulübü’nün bu emeklerinden dolayı kutlamak istiyorum. Memleketimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Uluslarararsı Rotary 2440. Bölge Federasyon Başkanı Nedim Atilla ise, “Biz Vakfı çok önemsiyoruz. Çünkü Rotary Vakfı ile bu ve bunun gibi hayatlara dokunan çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle de bu projenin çocuklara iyilik getiriyor olması nedeniyle destek veren kulüplere çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

rotaryden-goz-tarama-cihazi-foto-14.jpg

“Amacımız Bu Projenin Tüm Ülkeye Yayılarak Sağlık Bakanlığı’nın Göz Tarama Protokolü Haline Getirmesini Sağlamak”

İlk olarak Varyant Rotary Kulübü’nde kendi başkanlığı döneminde okul okul gezerek çocukların göz taramalarını gerçekleştiren ve bunu küresel bir proje haline getirme fikrini ortaya koyan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kemal Nas, “Bugün bizim için çok özel bir gün. Göz Hekimi olarak 30 yıldır hizmet veriyorum ve çocuklarla çalışıyorum. Çocukluk dönemindeki göz problemlerinin ilerdeki meslek ve sosyal hayatlarında çok ciddi problemlere yol açtığını gördüm. Geçtiğimiz yıllarda da anaokulu ve birinci sınıflarda göz taramaları yaptık. Genelde bu yaşlarda yüzde yirmi oranında miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz problemleri olduğunu gördük ki bu bilimsel istatistiki verilerle de örtüşüyor. Ambliyopi dediğimiz görmenin kalıcı olarak düşük olduğu Göz Tembelliği toplumda yaklaşık yüzde 3 ile 6 oranında görülüyor. Bizim çalışmalarımızda bu oran yüzde 3,5 çıktı. İki göz arasındaki görmenin birbirinden farklı olması bir gözün daha iyi diğerinin daha düşün oluyor olması olan Ambliyopi (Göz Tembelliği)nin tedavisi maalesef 8 yaşından sonra mümkün olmuyor. Burada amacımız çocukları erken yaşta tarayarak problemleri tespit etmek, ilgili uzmana sevkini sağlamak, tedavilerini gerçekleştirmek, onların hayatlarına dokunmak ve ileride ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçmek olacaktır. 3 yıldır yürüttüğümüz bu proje maalesef araya pandemi şartlarının girmesi nedeniyle bugüne kısmet oldu. Ben iş birliğimiz için çok değerli Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve onun nezdinde kakı koyan destek olan herkese ayrı ayrı çok teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Op. Dr. Nas ayrıca, “Çocuklarda göz sağlığı taraması özellikle ana sınıfı ve ilkokul birinci sınıflardaki taramalarımız 4 yıl önce başladı ve yapmış olduğumuz çalışmalarda göz taramalarında özellikle bu yaş grubunda ciddi göz problemleri tespit ettik. Okul çağı döneminde yüzde 20 miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz problemleri varken yaklaşık yüzde 3,5 civarında da Ambliyopi (Göz Tembelliği) dediğimiz görme azalması durumu tespit ettik. Özellikle Göz Tembelliği yani Ambliyopi’de tedavi yaşı 8 yaşında sonlanıyor. Dolayısıyla ne kadar erken tespit edilebilirse 4, 5, 6 yaş tedavi şansı da o kadar fazla oluyor ama 8 yaşından sonra ambliyopi tedavisinde başarı elde edemiyoruz. Ben bireysel olarak kulübümle birlikte bu çalışmaya başladıktan sonra her yere yetişmemizin mümkün olmadığını bireysel olarak böyle bir taramanın sınırlı kaldığını gördük ve bunu vakıf projesi haline getirmeyi düşünerek Manisa ilini de pilot il olarak belirledik. Dolayısıyla amacımız bir ilde tüm bir yıl boyunca göz taramalarının gerçekleştirilmesiydi. Bunu 5 cihazlık bir vakıf projesi haline getirdik.

Türkiye’den 24 tane kulübün, 2 tane yurt dışından kulübü ve toplamda 3 Bölge Vakfı’nın da katkılarıyla 36 bin dolarlık bir vakıf projesi haline geldi bu proje. 5 tane çocuk Otorefraktometre Göz Tarama cihazı teminiyle bugün onun devir teslimini gerçekleştirdik. 5 büyük ilçede ve buna bağlı küçük ilçelerde de cihazın kullanılacağını il müdürümüz söyledi. Yaklaşık yılda 5 bin çocuk olmak üzere her ilçede toplam 25 bin çocuğun göz taramaları gerçekleştirilmiş olacak. Amacımız bu projenin ülkemize yayılarak tüm ülkede sağlık bakanlığımızın çocuk göz tarama protokolü haline gelmesini sağlamaktır. Ülkemizde yaygınlaşmasını ve bütün çocukların göz sağlığı taramasından geçirilmesini Ambliyopi dediğimiz çocuğumuzun ileriki hayatında, mesleki hayatında, sosyal hayatında onu etkileyecek olan bu problemin ortadan kaldırılmasını ve sağlıklı bireyler yetiştirmede katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

4 Yılda 6 Bin Çocukta Göz Taraması Yapıldı

Varyant Rotary Kulübü Başkanı Hakan Yüksel de Varyant Rotary Kulübü’nün kuruluşundan bu güne 4 yılda yaklaşık 6 bin çocuğa göz taraması yaptığını belirterek, “Bugün 24 kulüpten toplanan36 bin dolarlık bütçe ile alınan 5 adet otorefraktometre cihazını teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kulüp olarak da İzmir’deki okullarda ve kulüplerimizin topum birliği okullarında göz tarama çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.