Rotary'den Gediz Deltası için güçbirliği

Rotary'den Gediz Deltası için güçbirliği

Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı 6 kulüp, Gediz Deltası için güçbirliği yaptı.

Kordon, Güzelyalı, Buca, Alsancak, Varyant ve Dokuz Eylül Rotary Kulübü üyeleri Dünya Temiz Nehirler Günü'nde su kayıpları ve kirliliğine dikkat çekmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Gediz Deltası’nda farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.

projects-5505-1632677679521-foto5.jpg
75. Yıl Mahallesi Kozluca Mevkiindeki bölümünde gerçekleştirilen çevre ve nehir temizliğinde, dalışlar ile kirliliğin görünmeyen boyutu gözler önüne serildi. Kirlilik oranlarının belirlenmesi için sulardan örnekler alındı, insansız hava araçları ile deltaların mevcut durumu da belgelendi. Etkinliğin sonunda Olten Orkestrası’nın klasik müzik dinletisi eşliğinde rengarenk uçurtmalar rüzgârda dans etti.

Etkinlikte konuşan Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Metin Yorgancıoğlu “Çevresel sürdürülebilirlik anlayışını yaygınlaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu projede bize destek veren herkese teşekkürler, el ele verip güzel yarınlar inşa edeceğiz” dedi.

Rotary 2440 Bölge Guvarnörü Nedim Atilla, bünyelerinde kurdukları ve etkinliği gerçekleştiren Batı Anadolu Nehirleri isimli komitenin dünyada ilk olduğunu vurguladı. Bu komitenin amacının denizlerdeki asıl kirlilik kaynağının nehirler olduğuna dikkat çekmek olduğunu belirterek “Belki bütün nehirleri tertemiz yapacak gücümüz yok ama toplumda nehirlerin temiz kalması için farkındalık yaratabilirsek ne mutlu biz Rotaryenlere” dedi.

projects-5505-1632677896295-foto10.jpg

Kirlilik alarmı

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu da “Bu nehir berrak akana kadar biz kirliliğe açtığımız bu savaşı sürdüreceğiz. Çünkü eğer böyle devam edersek on yıl sonra içme suyu bulamayız. Herkesten destek bekliyoruz” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şubesi’nden Dr. Ömer Döndüren ise Gediz'in Türkiye’deki en kirli nehirlerinden olduğuna dikkat çekti. Dr. Döndüren "Su kalitesi dördüncü seviyede yani en kirli su seviyesinde. Sudaki bu zehrin dönüp dolaşıp bize geri geldiğini unutmayın. Güçlü bir iradeyle çalışarak bu nehrin suyunu içilecek hale getireceğiz, umutluyum” diye konuştu.

Rotary 2440. Bölge Federasyonu Sürdürülebilir Dünya Ana Komitesi Batı Anadolu Nehirleri Komite Başkanı Özgür Kitapcı Candan da ülkenin doğal kaynaklarını korumanın her vatandaşın görevi olduğunu söyledi. Candan "Rotary olarak Gediz Deltası’nın eski haline dönebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile omuz omuza yürümekten onur duyuyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.