Rotaryenler orman yangınlarının yaralarını saracak!

Rotaryenler orman yangınlarının yaralarını saracak!

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Kulüpleri aşırı sıcak havaların neden olduğu artarda çıkan orman yangınları sonrasında yaraları sarmak için harekete geçti.

Rotary Kulüpleri geçtiğimiz yıl temmuz ayında Muğla ve Antalya Bölgesi’nde çıkan orman yangınlarının ardından bu yıl da iklim değişikliğinin neden olduğu yangınlar sonrası alınması gereken önlemler ve ilk müdahale konuları üzerinde harekete geçti. Rotary Bölge Federasyonu Başkanı Serdar Durusüt, Çeşme Rotary Kulübü üyeleri ve Ildır Mahalle Muhtarı Erdem Yavuz ile birlikte yanan yerleri gezerek yangın sonrası çalışmalar hakkında görüşmelerde bulundu.

rotaryenler-orman-yanginlari-sonrasi-yaralari-sarmak-icin-kollari-sivadi-foto-6.jpg

Son yangınlarda daha hazırlıklı olunduğunun ve müdahalalerin zamanında yapılması sonucu yangınların hızla kontrol altına alınmasının sevindirici olduğunu dile getiren Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Serdar Durusüt, “Geçtiğimiz günlerde meydana gelen yangınlarda 20 helikopter, 17 uçak aktif olarak müdehalede bulunup yangının hızlıca kontrol altına alınmasına olanak sağlandı. Ayrıca toplumun bu konuda daha da bilinçlenmiş olduğunu gördük. Biz Rotary olarak hemen bir Rotary Yangın Komitesi kuruduk. Bu komite olası bir orman yangınında orada bulunan kulüplerle hızlıca koordine olacak. Bu komiteyi kurarken de Muğla, Marmaris, Denizli, Bursa gibi orman bölgesi içerisinde yer alan kulüplerimizi seçtik. Nem oranı çok düştüğünde ve rüzgarın şiddeti fazla olduğunda kısacası yangın için riskli bir ortam oluştuğunda bunu tespit edip Orman Müdürlüğü’nü bilgilendirmelerini istedik. Bu yıl Marmaris, Datça, Mesudiye yangını kısa sürede tespit edilerek çok kısa sürede müdehale edildi ve bu sayede herhangi bir desteğe ihtiyaç duyulmadı. Bunun yanı sıra soğutma çalışmaları da çok önemli… Son olarak da Çeşme Ildır’da çıkan yangınlar dar bir alanda oluştuğu, rüzgarın da yardımı ve acil müdehalenin de çok kısa sürede yapılması ile büyümeden söndürüldü. Ayrıca bu alanlarda sararmış olan kuru otların da yangın için risk oluşturmasından dolayı böyle alanlardaki otların biçilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz” dedi.

rotaryenler-orman-yanginlari-sonrasi-yaralari-sarmak-icin-kollari-sivadi-foto-1.jpg

Çeşme Rotary Kulübü’nün Ildır Köyü’nde kurduğu yangınla mücadele ekibi ile de burada yaşayan gençlere yangın söndürme eğitimleri verileceğini, ilk 5 dk’da yapılması gerekenler ve kulübün geçen yılki yangınlarda olduğu gibi anında müdehale için burada da su tankları almak üzere çalışmalar başlattıklarını sözlerine ekleyen Durusüt, “Rotary olarak yangın sonrası yaraların sarılmasına hazırız. Temennimiz yerel halkın da bu konuda yeterli eğitimi alarak yangın büyümeden ilk müdahaleyi yapabilmesidir” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.