Rusya Gaziantep IŞİD'in Satış Merkezi Olduğunu Söyledi

Rusya Gaziantep IŞİD'in Satış Merkezi Olduğunu Söyledi

Rusya Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi IŞİD'in Suriye'den kaçırdığı tarihi eserlerin Gaziantep'te satıldığını öne sürdü.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, terör örgütü IŞİD'in Suriye'de elinde tuttuğu bölgelerden topladığı tarihi eserleri kaçak olarak Türkiye'ye soktuğunu ve bu eserlerin Gaziantep'te satıldığını öne sürdü. Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi'nin iddiasının Türk yetkililer tarafından araştırılacağı ancak siyasi amaç taşıyan bir iddia olarak düşünüldüğü belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) mektup yazan Vitaly Churkin, Birleşmiş Milletler Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 9 arkeolojik alanın da dahil olmak üzere 4 bin 500 arkeolojik alanın IŞİD kontrolünde olduğunu belirtti. IŞİD'in elinde tuttuğu bu bölgelerdeki toplam obje veya tarihi eser sayısının 100 bin civarında olduğuna yazdığı mektupta yer veren daimi temsilci, tarihi eser kaçakçılığı sayesinde örgütün yıllık 200 milyon dolar kadar kazandığını belirtti.

Tarihi eserlerin Suriye'den Türkiye'ye kaçak şekilde sokularak Gaziantep'e getirildiğini yazan Churkin IŞİD'in tarihi eser satışını Türkiye üzerinden yaptığını iddia ederek, Gaziantep'in yasadışı kültür mirası satış merkezi haline geldiğini öne sürdü.

Churkin iddiasını daha da yükselterek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne yazdığı mektupta tarihi eserlerin internet yoluyla satıldığını ve alınan eserlerin sözde yeni sahibine ulaştırılması için nakliyat şirketleri kullanıldığını yazdı. Churkin bahsettiği nakliyat şirketlerinin adını da verdi.

O iddia araştırılacak

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili iddianın siyasi amaçlar doğrultusunda ortaya atılmış olabileceğini belirterek yine de gerçek olup olmadığı hakkında araştırma yapılacağını belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.