Rusya ve İran'dan Türkiye açıklaması

Rusya ve İran'dan Türkiye açıklaması

Ankara`da gerçekleşen Suriye zirvesinde bahar havası etkisini göstermişti. Duma`daki saldırı sonrası gelişmeleri takiben İran ve Rusya kanadından yapılan açıklamalara bir yenisi eklendi.

Suriye`de Beşşar Esad güçleri tarafından Şam`ın Doğu Guta bölgesine bağlı Duma beldesinde gerçekleşen kimyasal saldırı Türkiye, İran ve Rusya arasında sağlanan Ankara mutabakatına gölge düşürdü. Aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 200`e yakın sivilin katledildiği saldırıya Türkiye sert tepki göstermişti.


Rusya'dan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri tarafından Suriye`nin Afrin bölgesindeki terörist yapılanmalara yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin şehir merkezinin kurtarılmasıyla büyük başarıya ulaşmıştı. Ankara`nın yüz akı operasyon sivil hassasiyeti ile de büyük beğeni toplamıştı


 İran medyasında yer alan haberlere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın Afrin operasyonunun gerçek sahiplerine teslim edileceği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, bölgenin Esad rejimine devredilmesi çağrısında bulundu. Lavrov, Rusya`nın başkenti Moskova`da düzenlediği basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye`nin Afrin`i işgal etmek istediğini hiçbir zaman söylemedi. Nitekim biz de Afrin`deki durumu normalleştirmede en kolay yöntemin, Türkler buradaki hedeflerine ulaştıklarını söylediklerinde, bu bölgenin kontrolünün Suriye hükûmetine geri verilmesi olacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
 

İRAN: ESAD`LA İŞ BİRLİĞİ YAPIN
 

Öte yandan İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, Türkiye`ye Esad rejimi ile iş birliği yapma çağrısında bulundu. Rusya merkezli el-Yevm televizyon kanalına konuşan İranlı komutan, "Eğer Türkiye`nin, Suriye`de güvenlik meseleleri konusunda endişeleri varsa, bu endişeleri Suriye yönetimi ile işbirliği içinde çözmelidir" dedi.


 General Hatemi açıklamasında, "Biz, Türkiyeli kardeşlerimize şunu söyledik; eğer Suriye`de güvenlik meseleleri konusunda endişeleriniz varsa, bu endişeleri Suriye yönetimi ile iş birliği içinde çözünüz. Türkiyeli kardeşlerimizin Suriye`nin toprak bütünlüğü ve ulusal egemenliğine saygı göstermelerini temenni ediyoruz. Bence muhakkak böyle olacak, çünkü Suriye yönetimi ile koordinasyon yapmadan topraklarına giren ülkeler, bu toprakları terk etmeliler" ifadelerini kullandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.