Rusya'dan Hava Üssü Açıklaması

Rusya'dan Hava Üssü Açıklaması

Rusya o üs konusunda açıklama yaptı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir anda dünya gündemine oturan Suriye'deki hedefleri vurmak için İran'da hava üssü kullandıkları hakkındaki iddialara dair yeni bir açıklama yaparak İran'ın hava üssünün kullanılmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile çelişki yaratmadığını ifade etti. Rusya'ya resmi temas kurma amacıyla gelen Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenlenyen Lavrov Suriye'deki IŞİD hedeflerini bombalamak için İran'ın üssünü kullandıkları içi Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılan eleştirilere cevap verdi. 

BMGK kararlarını çiğnemedik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden bir hamle yapmadıklarını söyleyerek, "BMGK kararlarını ihlal eden bir durum yok. İran'a uçak  satılmadı veya verilmedi. Bu savaş uçakları İran'ın da onayı ile Suriye'deki  operasyonlara katılıyor." ifadelerini kullandı. Lavrov ayrıca Suriye'deki krizin çözülmesi için Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında koordinasyon ve iletişim sağlanması gerekliliğine işaret ederek, Rusya'da ilgili kurumların bu konuda çalışmak için hareket ettiklerini ifade etti.

ABD ne demişti?

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner konuyla ilgili bir açıklama düzenleyerek Rusya'nın İran'ın hava üssünü kullanmasıyla beraber Birleşmiş Milletler 2231 numaralı kararla İran'ın topraklarında bulunan hava üsleri ve hava sahasının savaş uçakları tarafından kullanılmasının yasaklandığını açıklamıştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner, Rusya'nın İran'da hava üssü kullanmasının İran'a destek sunulduğu, satış yapıldığı ve savaş uçağı transferi kullandıldığı anlamına gelebileceğini aynı zamanda bu konudaki kararları da ihlal edeceğini söylemişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.