Sabancı Üniversitesi’nden Wilson hastalarını umutlandıran proje

Sabancı Üniversitesi’nden Wilson hastalarını umutlandıran proje

Sabancı Üniversitesi’nin Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı B Grubu Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projesi Wilson hastalarına umut olacak.

Sabancı Üniversitesi’nin yeni projesi dünyada her 30 bin kişide 1 görünen Wilson hastalarının tedavisinde yeni bir dönemi başlatıyor. Geliştirilen yeni projeyle, birçok organda bakır birikimine neden olan kalıtsal Wilson Hastalığının (WH), hibrid gen teknolojisi kullanılarak tam boy ATP7B’nin geninin yine kendi kontrolü altında virüs yolu ile karaciğer hücrelerine verildiği bir gen terapi yoluyla tedavi edilmesi hedefleniyor.

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cavit Ağca’nın yürütücüsü olduğu “Hibrit gen terapisi yaklaşımı ile bakır metabolizmasının iyileştirilmesi ve yeni bir Wilson Hastalığı tedavi metodu geliştirilmesi” başlıklı proje aynı zamanda Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) B Grubu Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

5f759cc2d265a20864fe6ad5.webp

Proje yürütücüsü Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Cavit Ağca konuyla ilgili olarak "Tasarladığımız bu yeni gen tedavisi, Wilson hastaları için bir umut ışığı olma özelliği taşıyor olacak. Proje başarıyla hayata geçirildiğinde tedavi için ömür boyu sadece tek bir doz enjeksiyon yapılması yeterli olacak. WH özelinde ortaya koyacağımız strateji sadece WH için değil, diğer tüm gen çalışmalarına öncü olacak nitelikte. Ayrıca projemizin, gelecek süreçlerde başka gen terapisi projelerinin sunulmasında önayak olacağına ve ülkemizde bu alanda yapılan çalışmaların görünürlüğünü ve yaygınlığını etkileyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

1664258439-sabanc-niversitesi-m-hendislik-ve-do-a-bilimleri-fak-ltesi-retim-yesi-dr-cavit-a-ca.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum