Şafak Sol'den üretim odaklı ekonomi vurgusu

Şafak Sol'den üretim odaklı ekonomi vurgusu

 Zor bir yılın geride kaldığını söyleyen İzmirli iş insanı Şafak Sol, üretim odaklı ekonominin önemine vurgu yaptı.

Geçen yılda baş döndürücü gelişmelerin yaşandığını belirten Sol, “Öncelikle ülkemize ve insanımıza iyi bir yıl diliyorum. Ekonominin genel olarak durgun olduğu bir yılı tamamladık. 2018 ortalarında başlayan bu zorlu yola girmemizin nedenleri altında sanayi orijinli büyüme yerine tüketim odaklı harcamalara dayatılmış bir planlamanın olması yatıyor. Sanayiyi ithal ara mala bağımlı halden kurtarıp kaliteli üretimi teşvik eden yaklaşımları ortaya koymalıydık. Üretim odaklı yatırımların artırılması gerekirken ne yazık ki bu plan uygulanmadı. 2019, bu sebeplerden kaynaklanan sorunlarını yaralarını sarmakla geçti.” dedi.

YENİ ÜRETİM MODELİ

İzmir’de çeyrek asırdır sağlık ve estetik sektöründe hizmet veren Sol şöyle konuştu; “Bu yılın ilk yarısında faiz, kredi ve bütçenin kontrol altına alınıp alınamaması enflasyonu belirleyecek. Bununla birlikte yeni bir üretim modeli ile büyüme desteklenmezse alınan tedbirlerin de boşa gideceği kanısındayım. Ortalama 10 yılda bir aynı sorunlarla boğuşmak istemiyorsak başta hukuk olmak üzere yapısal köklü reformlara yönelmemiz gerekiyor. Vergi yerine üretim artırılmalı. Vergiyi adaletli bir biçimde her katmana yaymalıyız.” 

Hukuk, eğitim ve özgürlükler alanında yapılacak yapısal reformların ekonomi üzerinde de olumlu etkiler yaratacağını savunan Şafak Sol “2020’de yapılmasını beklediğimiz reformlar büyük ölçüde yatırım iklimi oluşturacaktır. Bununla birlikte üretim odaklı yatırımların istihdama olumlu etkisinin artan işsizliğimize çare olacağını da söyleyebilirim. Tüketime değil, teknoloji ve dijital dönüşüme dayalı, marka değeri olan, yüksek katma değerli mal ve hizmet ihracatına dayalı bir ekonomik modele ihtiyaç var. Aksi takdirde atılan adımlar havanda su dövmekten öteye geçemez.” ifadelerini kullandı.

‘GELECEK GENÇLERİN…’
 
Sadece ekonomi değil, eğitim, sağlık ve daha pek çok alanda yenilenmenin gerekliliğine vurgu yapan Sol, “Daha çağdaş ve daha modern bir gelecek adına en büyük umudumuz gençlerimiz. Sadece bireylerin değil, toplumların da gelişmişlik düzeyini yükselten eğitim, her yeni yılda önemini artırıyor. Ulu Önder Atatürk’ün ilkelerine bağlı eğitim anlayışı ile insan haklarına duyarlı ve çevre bilincine sahip, çağdaş, dünya vatandaşı, aydınlık nesiller yetişmesine zemin hazırlamalıyız.” ifadelerini kullandı. 

Şafak Sol şöyle devam etti; “Gelelim güzel İzmir’e… İzmir’de öncelik verilmesi gereken konuların başında ikinci çevre yolu, raylı sistem ağının güçlendirilmesi, limanlardan daha verimli bir şekilde yararlanma ve neredeyse kentin tamamına yayılan kentsel dönüşüm projeleri var. Bir işveren olarak yabancı yatırımcıyı İzmir’e çekmek için teşviklerin artırılması gerektiğinden yanayım. Eğitim alanında özellikle uluslararası üniversitelerin İzmir’i tercih etmelerini sağlamalıyız. Beyin göçünün önüne geçmemiz gerektiği gibi gençlerimizin başta fiziki ve sosyal olmak üzere her anlamda imkanlarının artırılması, bu sayede tersine beyin göçü zeminin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Bürokratik sorunlar kaldırılırsa şehrimize daha fazla yabancı yatırımcı gelebilir. Aynı durum sağlık sektöründe de geçerli. Hali hazırda bulunan sağlık yatırımcılarının desteklenmesi gerektiği gibi bu yıl diğer yatırımcıların da teşvik edilmesi öncelikler sıralamasının ilk maddelerinde yer almalı. Bu düşüncelerle 2020’nin ‘Reformlar yılı’ olmasını temenni ediyorum. Yeni yılın ülkemize sağlık, mutluluk, başarı ve huzur getirmesini dilerim.” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.