Sağlık Bakanı'ndan flaş açıklama!

Sağlık Bakanı'ndan flaş açıklama!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Koca, tartışmaların yerli aşıyla azalacağını söyledi.

Türkiye’de sayıları her geçen gün artan aşı karşıtlarına ve aşılanmaya değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşı, mutlak yapılması gereken bir uygulamadır. Bunda hiç tereddüdümüz yok“ dedi.

Bakan Koca, geçen yıl yüzde 96 olan aşı uygulama oranının yüzde 98'e çıktığını söyleyerek, "Bu anlamda Türkiye'de şu anda bir riskin olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde aşı reddi ile ilgili spekülasyonların da yerelleşme ve yerlileşme ile daha da azalacağını düşünüyorum. Çocukluk çağı döneminde aşılamanın giderek daha azaldığını, daha önce aşılama yapıldığı için koruyuculuğunun devam ettiğini özellikle vatandaşların düşündüğünü, aslında okul çağı dönemindeki ikinci aşılamanın da mutlaka yapılması gerektiğini buradan söylemek istiyorum“ diye konuştu.

Koca, "Türkiye'de bunun yansımalarını görüyoruz ve bu çerçevede de özellikle çocukluk çağı aşı uygulamasında giderek aşılamayı daha da artıran uygulamaya döndük. Yani, 2018'de yüzde 96 olan aşı uygulama oranımız 2019'da yüzde 98'e çıkmış oldu. Yüzde 95'in altındaki aşılamanın özellikle riskli olduğunu biliyoruz. Bu anlamda Türkiye'de şu anda bir riskin olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde aşı reddi ile ilgili birçok tartışmanın aşıda yerelleşme ve yerlileşme ile daha da azalacağını düşünüyorum. Aşının yerlileştirilmesi noktasına daha fazla eğildiğimizi ve birçok çocuğumuzu erken dönemde aşılama noktasında yaygın bir gayret içinde olduğumuzu, bu kapsamda aşılama oranlarının yüzde 98'lere vardığını belirtmek istiyorum. Şu anda herhangi bir tehlikenin bulunmadığını da vurgulamak istiyorum. Çocukluk çağı döneminde aşılamanın giderek daha azaldığını, vatandaşların daha önce aşılama yapıldığı için koruyuculuğunun devam ettiği yönünde düşüncelerin olduğunu, aslında okul çağı dönemindeki ikinci aşılamanın da mutlaka yapılması gerektiğini söylemek istiyorum" açıklamasında bulundu. 

2020 yılında özellikle yerli aşı üretiminin öne çıkacağını kaydeden Koca, "Hedef olarak 5 yıl koyduğumuz aşı üretimi kapsamında bu yıl önemli adımların atılacağı bir yıl olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.