SAĞLIK ELİMİZDE!

SAĞLIK ELİMİZDE!

Elif Topaloğlu yazdı

Sevgili Medya Ege okurları merhaba,

Bu hafta size Refleksterapi el uygulaması hakkında bilgi vereceğim.

El refleksterapisi ellerinizin etrafındaki çeşitli refleks noktalarına baskı uygulayan bir refleksterapi tekniğidir. Çalışmalar bu noktaların farklı vücut bölümleriyle ilişkili olduğu ve noktalara uygulanan basının vücudun diğer bölgelerindeki semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceği yönünde, ayakta uygulamadan daha az hastalık için çalışılabiliyor ve araştırmalar ayaklarda uygulanan Refleksterapi çalışmalarından çok daha az.

Bununla birlikte, bu çalışmalarda elden uygulama ile ilişkili herhangi bir risk veya olumsuz sağlık etkisi bulunmuyor. (ancak aşağıda açıkladığım gibi hamile kadınlar bundan kaçınmalıdır). Ek olarak, deneyen ve rahatlama bulan insanlardan çok sayıda anekdot kanıtı var.

Şimdi size kendiniz bazı durumlarda Elden Refleksterapi uygulaması nasıl yapabilirsiniz bundan bahsedeceğim.

Kaygı İçin

Bir 2017 çalışma elden reflekterapi uygulanan anksiyete uğramak üzere olan kişilerde atağın engellendiğini gösterdi. Kaygıdan kurtulmak için Kalp 7 (HT7) noktasına baskı uygulanır. Dış elinizde bileğinizin kıvrımının hemen altında bulunur. Burada biraz göçük hissetmelisin. Bu bölgeye iki elinizle birer dakika masaj yapın.

canstockphoto42827452.jpg

Kabızlık İçin

Refleksterapi, kabızlığın hem fiziksel hem de duygusal nedenlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Küçük bir 2010 araştırması, katılımcıların yüzde 94'ünün altı haftalık el refleksterapisinin ardından daha az kabızlık semptomu olduğunu bildirdiğini buldu.

Birçoğunda ayrıca anksiyete ve depresyon semptomları azalmıştı, bu da el refleksterapisinin strese bağlı kabızlık için özellikle yararlı olabileceğini düşündürdü. Ancak, çalışmada sadece 19 katılımcı vardı, bu nedenle daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç var.

Kalın Bağırsak 4 (LI4) basınç noktanızı bularak deneyin. Baş parmağınız ve işaret parmağınız arasında bulunur. Sağ elinizdeki bu etli dokumaya bir dakika boyunca baskı uygulamak için parmak uçlarınızı kullanın. Sol elinizde tekrarlayın. Birçok kişi bu baskı noktasının genel ağrı kesici için de iyi bir hedef olduğunu düşünmektedir.

Baş Ağrısı İçin

Refleksterapi, özellikle stres veya kaygıdan kaynaklanıyorsa, baş ağrılarının tedavisinde faydalı olabilir. 2015'ten bir inceleme, Refleksterapinin baş ağrıları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bildirdi. Altı ay boyunca tedavi gördükten sonra, katılımcıların yarısından fazlası semptomların azaldığını fark etti. Neredeyse yüzde 25'i baş ağrısını tamamen durdurdu ve yaklaşık yüzde 10'u baş ağrısı için ilaç almayı bıraktı.

Yukarıda açıklanan aynı LI4 basınç noktasını kullanmayı deneyin. Ağrıyan bölgelere odaklanarak etli bölgeye masaj yapın ve sıkın.

Pericardium 6 (P6) noktasını da deneyebilirsiniz. İki tendon arasındaki bilek kıvrımınızın birkaç santim altında bulacaksınız. Bu noktaya iki elinizle birer dakika nazikçe masaj yapın.

Uygulama Güvenli mi?

El refleksterapisi, birkaç uyarı dışında genellikle güvenlidir. Hamile kadınlar kaçınmalıdır çünkü belirli basınç noktaları kasılmalara neden olabilir. Kasılmalar isteniyorsa sadece doktorunuzun onayı ile refleksterapi uygulanabilir. Aşağıdaki durumlarda el refleksterapisini denemeden önce doktorunuzla da konuşmalısınız:

  • Dolaşım Problemleri
  • Ellerde ve kollarda İltihaplanma veya Kan Pıhtıları
  • Gut
  • Tiroid Sorunları
  • Epilepsi
  • Düşük Trombosit Sayısı
  • İshal
  • Bakteriyel veya Mantar Cilt Enfeksiyonları
  • Açık Yaralar
  • El İltihabı
  • Ateş veya Herhangi Bir Bulaşıcı Hastalık

Ayrıca, size söylemedikçe, doktorunuz tarafından reçete edilen diğer tedavileri izlemeyi bırakmadığınızdan emin olun. El refleksterapisi, ağrı ve stres semptomlarını azaltmak için yararlı bir araç olabilir. Ama ayaktan uygulanan tedavi kadar etkili olmadığı açıktır.

Ancak el masajı yaptırmak rahatlatıcı olacaktır. Stresi azaltmak ve sakin bir durumda olmak, bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Ve muhtemelen daha iyi hissedeceksin.

Doktorunuz tarafından önerilen devam eden tedavi planlarını takip edin ve semptomlarınız kötüleşiyorsa baskı uygulamayı bırakın. Hepinize mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.