SAĞLIK İLE GELEN GÜZELLİK

SAĞLIK İLE GELEN GÜZELLİK

Eylül Ayça Karakuş'un Dr. Ümit Karagöz söyleşisi

Merhabalar Medya Ege dergisinin kıymetli okuyucuları. Medya Ege'nin yeni sayısında sağlık ve güzelliğe sizler için yer veriyoruz. 

İzmir'in değerli K.B.B Dr. Ümit Karagöz ile sağlık köşesinde sizler için bir araya geldik. Burun estetiği ile merak edilen soruları değerli doktorumuza sordum.

Şimdi bu keyifli sohbetin çarpıcı detaylarını sizlerle paylaşıyorum.
img_20180620_130757-001.jpg

  1. Merhaba Ümit Bey, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Tabii ki. Memur bir babanın çocuğu olduğum için ülkenin çeşitli yerlerinde okudum. Kulak Burun Boğaz Uzmanı olarak İzmir’de özel bir merkezde çalışıyorum. Evli ve iki kız çocuğu babasıyım. Şu an da mesleğimi etik kurallar içinde, insanlara gerçekten yardım edebilmek amacıyla uygulamaya çalışıyorum. Umarım bu konuda başarılı olurum. Kitap okumayı çok severim ve şu an da “Adın Ömrüme Hatıra” kitabınızı okuyorum. Fotoğrafçılığa ve astronomiye de ilgim var.

* Adın Ömrüme Hatıra kitabını keyifle okumanızı diliyor ve kitapla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.

*En kısa zamanda kitabınızla ilgili yorumlarımı sizinle paylaşacağım tabi Eylül Hanım. Şimdilik keyifle okuyorum.

  1. Burun yüzümüzün en önemli bir organı hiç şüphesiz ki… Burun estetiği nedir ve herkese uygulanır mı, kimlere burun estetiği uygulanmalıdır?

img_4843.jpg

Burun estetiği, en sık yapılan estetik cerrahi operasyonlardan biri ve bu operasyona talep te gittikçe artmakta. Burun estetiği için hastanın uygun olup olmadığının değerlendirilmesi işimizin en önemli ve zor aşaması.

Öncelikle burnun fonksiyonu ile ilgili sorunu olan hastalarda, nefes almayı zorlaştıran, koku almakta sıkıntı yaratan, sinüzit, ortakulak iltihabı gibi  enfeksiyonlara sık yakalanmamıza neden olabilecek burun problemleri, eğer burundaki şekil bozukluğu düzeltilmeden çözülemiyorsa, bu hastalara mutlaka burun estetiği operasyonu gerekmekte.

Fonksiyon bozukluğu olmayan hastalarda, psikolojik durumu etkileyen görüntü bozukluğu varsa operasyon uygun. Burnunun şeklini beğenmeyen hastalarda ise burnunun şeklinin, dokularının izin verdiği ölçülerde düzeleceğini bilen, yüz şekline uygun kriterlere uygun burnun güzel olacağını kavrayan ve gerçekçi beklentileri olan hastalar bu operasyona uygun hastalar.

  1. En büyük sıkıntı olan burun şekillerinin nedeni nelerdir? Doğumdan sonra meydana gelen ve burun ameliyatı operasyonuna ihtiyaç duyduran durumlar genelde nelerdir?

En sık karşılaştığımız durum kemerli burunlar. En sıkıntılı durumlar da eğri burun, semer burun deformitesi, asimetrik burunlar, travmatik burunlar. Bu deformiteler doğumsal da olabiliyor. Doğumsal olarak karşılaşılan önemli bir sorun da yarık damak veya dudağa bağlı oluşan burun şekil bozukluğu.

  1. Çok sık görülen eğri burun, kemerli burun hastalığından bahseder misiniz?

Kemerli burunlar söylediğiniz gibi en sık rastlanan durum ve bizlere de ameliyat için en sık başvuran hasta grubu. Profilden bakılınca burun sırtında bir çıkıntı görünmesi burun ucunun düşük olmasına ve burnun ucunun geniş görünmesine de neden olabiliyor. Cerrahi olarak kolay düzeltilebilen bir durum. Bir de burun kökünün çok düşük olmasına bağlı burnun kemerli gibi görünmesi durumu var. Bunun ameliyat öncesi analizlerde tespit edilmesi çok önemli. Çünkü bu hastalarda, kemere müdahale etmeyip düşük olan burun kökünü doldurarak kemerli görünümü düzeltiyoruz

  1. Bize gelen mesajlarda en çok merak edilen sorulardan birini sizden öğrenmek istiyorum. Burun ameliyatları sonrası hasta kişinin iyileşmesi süreci en fazla kaç gündür? Kişi doğru tedavinin uygulandığını nasıl anlamalı?

İyileşme süreci kişinin sağlık durumuna, operasyon sonrası bakımına, cerrahi işlemin büyüklüğüne, tekniğe ve cerrahın tecrübesine göre değişir. Burun estetiğinde sabır önemlidir. Hastalarımız ameliyat sonrası aynı gün, günlük aktivitelerini yerine getirmeye başlayabilir. Bir hafta ile on gün arasında, burun alçısından, burun içi kalıplardan ve varsa dikişlerinden kurtulurlar. İşlerine dönebilirler. Artık çok yaşamasak ta göz çevresi morarma bile oluşsa bir hafta içinde onlarda geçmiş olur. Kişinin cilt yapısına göre değişmekle beraber 1 ay içinde burundaki şişlikler belirgin oranda geçmiş olur. Ancak tamamen ödemin geçmesi 6 ay ile 2 yıl arasında da olabilir.

Hastanın doktoruna güvenmesi çok önemlidir. Doğru bilgilendirme ve iletişimle zaten işin çoğunu halletmiş oluyoruz. Hiçbir hekim hastanın kötülüğünü istemez ve doğru tedaviyi uygulamak için emek gösterir. Önemli olan iletişimi bozmamak.

img_20180620_132548.jpg

  1. Aslında işiniz bir çok doktordan çok daha zor diye düşünüyorum. Çünkü yapmış olduğunuz estetiklerde hem sağlığa hem güzelliğe dokunuyorsunuz? Oldukça zor bir durum olmalı…      Burun ameliyatlarında sizin önemsediğiniz ve değer verdiğiniz maddeler nelerdir?

İşi insan sağlığı ile ilgilenmek olan tüm hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli arkadaşlarımın işi kolay değil elbette. Tabii ki burun estetiğinin sonuçları direkt ortada olduğu ve herkesin fikrini kolaylıkla söyleyebildiği bir müdahale olduğu için kendine has zorlukları olan bir durum. Ancak burada hastayla çok iyi iletişime geçip, hastamızla beraber nasıl bir işlem yapacağımıza karar verirsek sonuçlar her zaman yüz güldürücü oluyor.

  1. Burun ameliyatı öncesi ve sonraki halini kişiye digital ortamda göstermeniz mümkün oluyor mu?

Dijital ortamda günümüzde yapılamayacak şey yok.. Bir hastanın burnunu ameliyat etmek, bilgisayar programında burun düzeltmek gibi kolay bir işlem değil. Hastalarıma sadece bir fikir vermek, hangi tür değişikliklerin gerçekçi olduğunu göstermek amacıyla böyle programları kullanıyorum.

 

  1. En çok yaptığınız burun ameliyatları nelerdir ve yaş sınırlaması var mıdır? Hangi yaşlarda  iyileşme oranı yüksek?

Burun estetik girişimleri ve fonksiyonuna yönelik girişimleri çok sıklıkla uyguluyorum. 18 yaş altı kişileri ameliyat etmiyorum. Bunun daha altındaki hastalarında ameliyat edilebileceğini belirten yayınlar var ancak ben uygulamıyorum. Kişinin genel sağlık durumu izin verdiği sürece tanımlanmış bir üst yaş sınırı yok. Ancak tabii ki iyileşme süreci yaş arttıkça zorlaşmakta.

  1. Her burun küçülür mü peki?

Maalesef sağlıklı olarak küçülmez. Kalın ciltli hastalarda küçültmeye çalışmak daha kötü görünüme yol açmakta. Bu hastalarda burun yapıları desteklenerek daha düzgün kontürlü burunlar elde etmeye çalışıyoruz ki hastalarımız da bu sonuçlardan memnun kalıyorlar.

  1. Siz sohbetimiz arasında demiştiniz ki ‘’Hastalık yoktur, hasta vardır.’’ Bu sözünüzü biraz açar mısınız ?

Bu tüm hekimlerin bildiği ve kullandığı bir kavram. Her hastanın sağlık sorununun kendisine özgü olduğu ve tedavilerinin de değişebileceği anlamını taşır. Burun estetiği özelinde ise, herkesi burun problemi ve yüz yapısı farklıdır. Buna göre değerlendirilip herkesin yüzüne uygun, fonksiyonunu düzgün yerine getiren bir burun yapılması hedeflenmelidir.

  1. Burun ameliyatlarında hastaya düşen en önemli görev nedir?

Ameliyat ekibimizin en önemli parçası hastalarımız. Onlar ne istediklerini bilip nelerin gerçekçi olduğuna karar verir, ameliyat sürecindeki hazırlık ve bakım önerilerine uyarlarsa sonuç o kadar iyi olur. Bu da her zaman vurguladığım gibi sağlıklı iletişimle olur.

  1. Günümüzde bir çok kişi de görülen hatta abartısız çiftlerde boşanmalara kadar neden olan aşırı horlamalara değinmek istiyorum. Kişini horlaması bir hastalık mıdır? Kişi hangi durumlarda horlama için doktor muayenesine gelmelidir?

Horlama normal bir durum değil tabii ki. Özelliklede uykuda nefes durmasıyla kendini gösteren “Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu” nun bir işareti olması dolayısıyla da çok önemli. Bu hastalık hem gün içinde uyuklamalara, dikkat kayıplarına neden olurken hem de kalp ve beyin ile ilgili hastalıklara neden olabildiği için mutlaka değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gereken bir durum. Horlamanın olması doktora gitmek için yeterli bir neden.

13- Kadın ve erkek üzerinden bir değerlendirme yapılırsa eğer kadınlarda mı yoksa erkeklerde mi      burunda şekil bozuklukları fazla? Burun ameliyatlarında kapınızı çalan kişiler bilinçli hastalar mı? Yani burnumdan memnun değilim beni güzelleştirin diyerek mi hastalarınız yoğunlukta yoksa gerçekten nefes almakta sıkıntı yaşayan, solunum şikayetleriyle ve yaşam kalitesini yükseltmek için mi gelen hastalarınızın sayısı fazla?

Belirgin şekil bozuklukları erkeklerde daha fazla görünmekte. Burun ameliyatları konusunda çok fazla bilgi kirliliği var. Bilinçli hastalar doktoru tarafından bilgilendirilmeyi seçiyor. Ama maalesef bazı kulaktan dolma bilgilerle hareket eden hastalar da oluyor.

Burun şeklinden memnun olmayıp ameliyat olmak isteyen hastalar daha sık başvuruyor. Bu hastalarımızda da ufak tefek nefes alma ile ilgili problemler genelde oluyor.

  1. Bugüne kadar yapmış olduğunuz sayısız operasyonlar var. Sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarıyla hepsi çok memnun ve size teşekkür dileklerini minnetle sunuyorlar. Son olarak sosyal medyanın mesleğiniz üzerinde olan etkisi nelerdir? Hastalarınız için yada sizin için ne kadar önemli yapılan operasyonların paylaşımları?

Günümüzde sosyal medyayı kullanmamak imkansız. Ama bu ortamları kötüye kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Hastaları bilgilendirmeye, doğru yönlendirmeye yönelik paylaşımlar yapılmalı. Rekabet içeren, sağlıkçıya yakışmayacak tarzda yaklaşımlar sakıncalı. Bunlar hastalarımızda ister istemez gerçekçi olmayan beklentilere yol açabiliyor. Bu konuda da bize sorumluluk düşüyor.

  1. Dr. Ümit Karagöz’e ulaşmak isteyen hastalarımız için ulaşım bilgilerini verir misiniz lütfen… ( sosyal medya hesapları yada hastanenin adını verebilirsiniz. Dilerseniz numaranızı…)

Benim sosyal medya kanallarım hastaları bilgilendirmek, doğru yönlendirmek için her zaman müsait. İnstagramda drumitkaragoz profilinde, facebookta Dr. Ümit Karagöz sayfasında, whatsappta 05052366121 numarasıyla hastalarımın sorunlarını elimden geldiğince çözmeye ve onları doğru yönlendirmeye çalışmaktayım.

Saygılarımla…

Değerli Dr.Ümit Karagöz'le sohbetimizin sonuna geliyoruz. Bize ayırdığı zaman için sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum.

Medya Ege ailesi olarak hepinize sağlıklı günler dileriz.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.