Sağlıklı böbrekler için uzmanından öneriler!

Sağlıklı böbrekler için uzmanından öneriler!

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caner Çavdar ve Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serpil Müge Değer "Dünya Böbrek Günü" için bir açıklamada bulundular.

"Herkes İçin Böbrek Sağlığı " başlığı ile yola çıktıklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Caner Çavdar ve Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serpil Müge Değer'in açıklamaları şöyle:

"Dünyada her 10 kişiden birinin Kronik Böbrek Hastalığına sahip olduğunu biliyoruz; 2040 yılında dünyada ölümlerden sorumlu nedenler içinde böbrek yetmezliğinin 5. sıraya yükselmesi beklenmektedir. 2006 yılından itibaren, her yıl Mart ayının ikinci perşembe günü “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 10 Mart 2022 Perşembe günü kutlanacak olan “Dünya Böbrek Günü”nün amacı, Kronik Böbrek Hastalığı ve buna yol açan nedenlerin toplumlarda farkındalığını artırmaktır.

img-20220309-wa0003.jpg

Bu amaçla dünyada Dünya Nefroloji Cemiyeti; ülkemizde de Türk Nefroloji Derneği veTürk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Dernekleri başta olmak üzere çeşitli sağlık cemiyetleri, global kampanyalar, seminerler ve basın yayın organlarını kullanarak çeşitli aktiviteler yaparak halkımıza ulaşmaya çalışmaktadır. Bugünün diğer bir önemi sadece Kronik Böbrek Hastalığını değil, hastalığın en önemli nedeni olan diyabetes mellitus ve hipertansiyonun da farkındalığını artırmaktır.

Her yıl bir slogan ile kutlanan Dünya Böbrek Gününde, bu yıl “Herkes İçin Böbrek Sağlığı” başlığı ile yola çıkılmıştır. Daha iyi böbrek sağlığı olan toplumlara ulaşmak için bilgi eksikliğini azaltmak ve farkındalığı artırmak amaçlanmıştır.

Diyabetes mellitus ve hipertansiyon gibi böbrek işlevlerini etkileyecek hastalığı olan hastalarımızda ise düzenli nefroloji kliniği kontrolüdür."

Sağlıklı böbrekler için öneriler

Yeterli sıvı alımı

Düzenli egzersiz

Kilo kontrolü

Dengeli beslenme

Sigaranın bırakılması

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.