Sahte hesap dolandırıcılığı kimleri, nasıl etkiliyor?

Sahte hesap dolandırıcılığı kimleri, nasıl etkiliyor?

Yakın zamanda bazı kullanıcıların etkilendiği sahte hesap dolandırıcılığı ise günden güne yayılmaya devam ediyor. 

Bazı kullanıcılar kişisel hesaplarından takip etmek istemedikleri kişileri takip etmek amacıyla Instagram’da sahte hesaplar açıyor. Bazılarıysa bu işi dolandırıcılığa kadar taşıyor. Peki Instagram sahte hesap nasıl şikayet edilir? Yeni yeni tekrar piyasaya çıkan bu dolandırıcılık yöntemi nedir?

Öncelikle yakın zaman önce ortaya tekrar çıkan bu sahte hesap dolandırıcılığı hakkında biraz konuşalım. İster çok takipçisi olsun ister az, söz konusu kişilerin adına yeni bir hesap açılıyor.

Kişinin gerçek hesabıyla aynı profil fotoğrafı ve profil açıklaması tamamen kopyalanıyor. Bunun ardından orijinal hesabı sahip kişinin listesindeki kişilere yeni hesaptan takip istekleri gidiyor.

Gerçek kişinin listesindeki insanlar haliyle bu yeni hesabın ”sahte olduğunu” ilk bakışta anlamıyor. Sahte hesap insanları ekledikten sonra ise kişilere kopyalanmış bir mesaj gönderiyor. İnsanlara hesabın gerçek sahibi gibi mesajlar atan bu kişilerin attığı mesajların ise bazıları şu şekilde oluyor:

”a101’den alışveriş çeki dağıtıyorum, cep hattın faturalı mı” eğer bu mesaja evet diye cevap verilirse, ” Katılanlara 2 aylık faturaları ödeniyor ve 500 TL ve 5000 TL arası para ödülü çekler ile iPhone 7 Plus 32 GB Black kazanma şansı” gibi bir mesaj atılıyor. Elbette sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan kişiler bu tarz mesajları aldıklarında sahte hesapları engelliyor olsa da bu ”gerçek kişinin adını ve tüm sosyal medyadaki kimliğini” temsil ettiği için zedeleyebiliyor.

Bu mesajın dışında bir de, ‘‘hangi operatörsün?” diye bir soru soruluyor. Burada mesaj atılan kişi cevabı veriyor ve ”MOBILODEME KAYIT yazıp 5555‘e kısa bir mesaj gönder” deniyor. Bu da bir dolandırıcılık yöntemi olarak biliniyor zira bunu yapan kişilerin farkında olmadan faturasına belli meblağlar yansıyabiliyor.

İnternet üzerinden benzer vakaları araştırdığımızda karşımıza en yoğun yukarıdaki mesajlar aracılığı ile açılan sahte hesaplardan insanları dolandırmaya çalıştıklarını gördük. Peki diyelim ki, bu olayla karşılaşan kişi sizsiz. Ne yapmanız gerekiyor? Paniğe kapılmadan sizler için yapmanız gereken her adımı anlatacağız.

Diyelim ki öncelikle yukarıda anlattığımız ilk senaryo başınıza geldi. Yani kişisel hesabınızı tamamen klonlamış bir sahte hesap söz konusu ve sizin takipçilerinizi takip etmiş ve yukarıdaki örnek mesajları yazıyor. Yapmanız gereken ilk şey sahte hesap sizi engellemediyse onu Instagram’a giriş yapın. Masaüstü sürümü ana sayfanın en aşağısında bulunan ”gizlilik” sekmesine tıklayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.