Sahte zeytinyağı işte böyle anlaşılır!

Sahte zeytinyağı işte böyle anlaşılır!

Uzmanlar, zeytinyağında kanola ve motor yağı sahteciliği yapıldığını belirterek, gerçek ile sahte zeytinyağını ayırt etmenin en kolay yolunun 'dondurma' yöntemi olduğunu söyledi.

Sahte zeytinyağının ölüm ve felce neden olduğuna vurgu yapan zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı Haldun Coşkun, piyasadaki ucuz zeytinyağlarından uzak durulması gerektiğini bildirdi. Kadim medeniyetlerden günümüze miras kalan sofraların vazgeçilmezi zeytinyağı da gelişen teknolojiyle birlikte her alanda olduğu gibi sahtecilerin kolay yoldan para kazanma aracı haline geldi.

Adanalı zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı Coşkun, doğal zeytinyağını anlamanın en önemli unsurlarının renk, koku ve tat olduğunu söyledi. Sahte zeytinyağı üreticilerinin yüksek teknolojiden faydalandığına dikkat çeken Coşkun, ucuz fiyatlı zeytinyağlarından uzak durulması gerektiğini söyledi.

Zeytinyağındaki bazı sahteciliklere değinen Coşkun, motor yağı ve kanola yağıyla karıştırılan zeytinyağlarının insanları ölüme götüren sonuçlar doğuracağına vurgu yaptı. Coşkun, pek çok restoranda da bu ürünlerin kullanıldığı konusunda uyarıda bulundu.

Piyasada 'sağlıklı' olarak reklamı yapılan kanola yağının kolza bitkisinden üretildiğini aktaran Haldun Coşkun, “Kolza da biyodizelin hammaddesidir. Biyodizel fiyatları düştüğünde kolzayı kanola yapıp 'sağlığa faydalıdır' diye zeytinyağıyla karıştırıp piyasaya sürüyorlar” dedi.

Kalp ve damar hastalarının haklı olarak sızma zeytinyağına yöneldiğini ancak sahte zeytinyağına denk geldiklerinde en iyi olasılıkla 'felç' kalacaklarını öne süren Coşkun, “Sızma zeytin yağı felç ve kalp krizi gibi durumları engelliyor ancak bu yağa motor yağı karıştıran vicdansızlar sadece paranızı çalmıyor, canınıza kast ediyor. Cebinizden 100 lira çalabilirler, canınıza bir şey olmaz, sadece üzülürsünüz ama gerçek zeytin yağı diye motor yağı satarlarsa bu sağlığınıza kasttır” diye konuştu.

Zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı Haldun Coşkun, sahte zeytinyağının 'dondurma' yöntemiyle kolayca anlaşılacağını kaydederek şu bilgileri aktardı:

“Şüphelendiğiniz zeytinyağı ile gerçek olduğuna emin olduğunuz zeytinyağını buz kabında dondurun. Daha sonra bir bardağa aktarın. Eğer zeytinyağı içerisine başka bir yağ karıştırılmışsa, donma ve çözülme aşamasında kendisini belli eder. Sahte zeytinyağı şekilsiz olarak çabucak erir. Aynı anda gerçek zeytinyağı ise dolu dolu, blok halinde ve yavaş şekilde eriyecektir.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.