ŞAİR-YAZAR SEVAL BEYAZGÜL İLE EDEBİYAT ÜZERİNE

ŞAİR-YAZAR SEVAL BEYAZGÜL İLE EDEBİYAT ÜZERİNE

Röportaj: Aziz Karataş

MERHABALAR KIYMETLİ KALEMDAŞIM SAYIN AZİZ

KARATAŞ MÜTEVAZİLİĞİNİZDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Sanat alanındaki çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum. Bu röportajı benle yapmayı uygun gördüğünüz için bahtiyar oldum. Sizin gibi vakuf duruşlu ve naif ruhlu bir kalemdaş ile tanışmaktan memnun oldum.

                                                                 Saygı ve selamlarımı sunuyorum

944086_10208680696523542_6871656422445229144_n.jpg

Aziz Karataş-BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Hatay İli Samandağ İlçesi Koyunoğlu

Mahallesinde 1980 yılında doğdu. İlk ve Ortaokulu Koyunoğlu

İlköğretim Okulu’nda, Liseyi Antakya Merkez 23 Temmuz

Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra Anadolu Üniversitesi  M.Y.O.

İşletmecilik Bölümü’nden ve Kahramanmaraş Sütçü İmam

Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü’nden mezun oldu.

2005-2008 yılları arasında eğitim programları üzerine 20 kurs sertifikası

aldı. 2009 yılında Uluslararası Avrupa Bilişim Konseyi’nden

ECDL Image Maker (Grafikerlik) ile (Autocad ) 2 kurs sertifikası

aldı. 2009-2010 yılları arasında bir tel fabrikasında grafik tasarım

ile ön muhasebe üzerine çalıştı.2015 yılında Uluslararası

Bilim ve Eğitim Federasyonu’ndan 18 kurs sertifikası

(ISO, COACHING, NEP, HYPNOS) aldı.2011 yılında Özel bir Hastanede 5 yıl muhasebeci olarak çalıştı. Halen muhasebe ve grafik üzerine çalışmaktadır. Çocukluğundan beri şiir çalışmaları yapan şairin şiirleri 1995 yılından bugüne kadar birçok dergi, gazete ve antolojilerde yayınlanmış, Hatay Folklor Araştırmaları Derneği’nin düzenlediği şiir şölenlerine katılmıştır. “Yaşamın Düş Ağı “ adlı bir şiir kitabı mevcuttur. “Yaşamın Düş Ağı “ adlı şiir kitabının ilk tanıtımı AKSEF(Uluslararası Avrasya Kültür, Bilim, Sanat ve Edebiyat Federasyonu) tarafından Azerbaycan’ın 2016’da Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Şeki ve Başkenti olan Bakü şehirlerinde yapıldı.

17021810_10212550001253742_2909621652599568228_n.jpg

İLGİ ALANLARIM:

Bilgisayar ve Bilişim Teknolojilerini takip ederim, Internet ve Internet tabanlı teknolojiler ile ilgilenirim, kişisel gelişim ile ilgili konuları içeren kitapları okumayı severim, ekonomi ve borsa haberleriyle yakından ilgilenirim, TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisine üyeyim, şiir ve hikaye yazmayı severim.

                                                           KİŞİSEL YAPIM:

Açık fikirli, takım çalışmasına uyumlu, sorumluluk üstlenebilen, yenilikçi ve girişimci bir kişiliğe sahibim.

                                                           KARİYER HEDEFİM:

Kısa vadede, eğitim ve kariyer geçmişime uygun bir kariyer fırsatı yakalamak.

Uzun vadede, çalışacağım kuruma değer katarak, o kurumda profesyonel olarak ileri seviye ye gelmek. Teknolojinin hızla geliştiği çağımızda, modern çağımıza uyum sağlayarak, çağımızın istek ve beklentilerini karşılamak ve çağımıza daha İyi bir gelecek sunmak için gerekli alt yapıyı hazırlamak.

                                                           SOSYAL FAALİYETLERİM:

Bilgisayar, sinema, tiyatro, şiir, spor(yüzme),gezi, kitap okuma ve müzik dinleme.

ŞİİR YAZMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ? İLK YAZIN ANINIZI PAYLAŞIR MISINIZ?

“YAŞAMIN DÜŞ AĞI” adlı şiir kitabıyla 18 Haziran 2016’da şiir severlerin huzuruna çıktı. Şiir yazmaya 1992 yılında başlayan, ilk plaketini 1995 yılında alan ve birçok şiir şölenine katılan şairimiz, şiire başladığı günden bu yana şiirin hayatının bir parçası olduğunu, şiirle bütünleştiğini, şiirin ve şiirdeki sözcüklerin imgelerin efsunuyla bütünleştiğini ifade etmektedir.

ŞİİR SİZCE NE DEMEK?

Duygulardan, düşüncelerden, düşlerden, özlemlerden vb. süzülmüş yaşantı birikimleri olarak, ozanların, sözcüklerin sözlük anlamlarına kimi zaman değişik anlamlar da yükleyerek, dil içinde özel bir dil yaratarak oluşturdukları, imgelerden, simgelerden, söz sanatlarından, ritimden, uyumdan vb. yararlanarak ortaya koydukları, okurda estetik duygular uyandıran yazın ürünü.

ŞAİRLERİN TOPLUMDAKİ GÖREVLERİ NELERDİR?

1.Şairler üst makamlara bildiremediklerini toplumun sorunlarını ve kendi duygu düşünceleriyle yazdıkları Şiir ve kitaplarla kamuoyuna ve üst makamlara duyurmasıdır.

2. -İnsanları akıcı düşünceleri ile iyiye ve güzele yönlendirmek işlevleri arasında en önemlileridir.

3. Peygamberler, hakîmler, filozoflar, fikir adamları, şair ve romancılar ve aşıklar insanlara söz vasıtasıyla yol göstermeleri önemli görevlerindendir.

4. Şairler söz ustalarıdır. Kelâma can verirler. Kelimelere can verenlerdir. 
Söylenen birçok hikmetli sözler kolay kolay hatırdan çıkmadığı için tesiri uzun yıllar devam eder. İşte ”toplum şairinin” bunu yakalayabilmesi önemli görevlerindendir.

16508674_10212394884975932_6258558549273270339_n.jpg

HANGİ TÜR ŞİİRLER YAZIYORSUNUZ?

Serbest ve Hece Ölçüsü üzerine Şiirler yazıyorum.

HANGİ ŞAİRLERİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ?

Özgün bir yazım üslubum var.

SİZ ŞİİRLERİNİZDE HANGİ TEMALARI İŞLİYORSUNUZ?

Eğitici ve Sosyal içerikli, aşk, Vatan Sevgisi gibi okuyucularımın duygu tellerini titreten her türlü temayı şiirlerimde işliyorum.

BİRAZ KİTAPLARINIZDAN BAHSEDELİM… BİZE KİTAPLARINIZIN İÇERİĞİNİ ANLATIRMISINIZ?

Kitaplarımın temasını gerçek yaşam üzerinden yaşanmış olan eğitici ve sosyal içerikli her çeşit konu üzerinden yazıyorum.

KİTAPLARINIZA İLGİ NASIL OLDU. BEKLENEN İLGİYİ BULABİLDİNİZ Mİ?

Evet, kitabım beklenenden daha çok yüksek bir okur kitlesine ulaştı. Çünkü uzun bir çalışmanın ürünü bu eserim, itinayla ve hassasiyetle emek vererek yazdım.

İMZA GÜNLERİ VE ETKİNLİKLER DÜZENLİYORMUSUNUZ?

Evet, birçok imza günü ve şiir etkinliklerimiz ile farklı okur kitlelerine ulaşma azmindeyiz.

HANGİ ORTAMLARDA ŞİİR YAZIYORSUNUZ?

O anki ruh halime bağlı, bazen etkilendiğim yoğun duygu içerikli yaşanmış bir olaydan esinlenerek İlhamım gelir ve yazarım.

ŞİİR DENİNCE AKLINIZA GELEN İLK İSİM KİM? HEM ŞAİR OLARAK HEMDE YORUMCU OLARAK?

Necip Fazıl Kısakürek ve Nazım Hikmet Ran.

OKUYUCULARINIZ KİTAPLARINIZI NEREDEN BULABİLİRLER?

Başta kitap yurdu olmak üzere D&R mağazaları ve tüm yayınevlerinden.

BUNDAN SONRA Kİ HEDEFLERİNİZ NELER?

Öykü ve Hikâye üzerinde çalışmalarım var. Bir sonraki kitaplarımı Roman, Hikâye

Ve Öykü üzerine yayınlamayı düşünüyorum.

AİLENİZ, SİZİN ŞAİR OLMA YOLCULUĞUNUZDA YER ALDI MI? ONLARIN BU KONUDA SİZE YANSIYAN FİKİRLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Ailemin özellikle anne ve babamın hem Sanat alanındaki çalışmalarımda hem de kariyer hedefime ulaşma çalışmalarımda çok büyük emekleri oldu. Aileme sonsuz minnet borcum var, her zaman benim için baş tacıdırlar. Aile bir birey için en güzel örnek modeldir. Rahmetli babam girişken, tuttuğunu koparan, dürüst, entelektüel ve çevresi tarafından sevilip takdir gören bir insandı.2016’da yakalandığı kolon kanserinden kısa bir süre içerisinde babamı kaybettik, mekânı cennet olsun. Her zaman yüreğimizde yaşayacak.

ŞAİR OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?

Şairlik ve Yazarlık benim için çok kutsal. Çocukluk hayalimdi Şairlik ve Yazarlık. Kitap okumayı çok sevdiğimden ve duygusal bir yapıya sahip olduğum için, karşılaştığım üzücü ve haksız bir olaydan hemen etkilenir duygularımı kaleme aktarırdım. İçi kin ve nefret dolu insanlara, şiir vesilesiyle ulaşmak onların içindeki kini söküp atmak için çocukken sanatı tek kurtuluş yolu olarak görürdüm.

YENİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?

Hikâye çalışmalarım var. Fakat şimdilik bahsetmek istemiyorum, okuyucularımla ileriki

Zaman sürecinde paylaşmak istiyorum.

ZAMANI GEÇMİŞE ALMA İMKÂNINIZ OLSA TEKRARDAN ŞAİR OLMAK İSTER MİYDİNİZ? NEDEN?

Evet, Çünkü günümüz toplumunun okuma isteği yok denecek kadar az. Okumayan bir nesil üretici olamaz sadece parazit olarak hazır bilgileri depolar. Bu tür bir nesil donanımlı olmaz. Sanatsız bir toplum yıkılmaya mahkûmdur.

EDEBİYAT DÜNYASINDA BİR ŞEYLERİ DEĞİŞTİRME ŞANSINIZ OLSA NELERİ DEĞİŞTİRİRDİNİZ?

Bugün millet olarak çektiğimiz sıkıntıların temelinde şaire, şiire, kısaca söz’e gereken önemi vermeyişimiz yattığı kesin. Şair şuurlu insandır. Sözünün bilincinde olan insandır. Şaire, şiire, söze gereken önemin gösterilmesini en yukarıdaki devlet büyüğümüzden en alt tabakadaki insanımıza kadar herkesten bekliyoruz. 
Elbette ki, Türk Milletinin şairleri olarak bizler kendimizi insan sevgisiyle, ilimle, bilimle donatmalıyız.

GÜNÜMÜZDE SİZCE İNSANLARIN ŞİİRE İLGİSİ NE DURUMDA? ÖZELLİKLE GENÇLERİN.

Günümüzde insanların şiire ilgisi yok denecek kadar az. Özellikle toplumumuzun kitap okuma oranını ölçmek amacıyla kitap fuarlarına ve festivallere çok katılıyorum. Fakat sonuç çok buhranlı özellikle gençlerimizin kitap okuma alışkanlığı çok az. Genelde kitap okurlarımız elit tabaka insanlar. Gençlerimiz interneti yanlış kullanıyor, kendi kişisel egolarını ve öz benliklerini bulma ve araştırmacı olmak yerine, oyun oynama, müzik dinleme ve maç izlemekle internette çok fazla zaman harcanıyor. Bu durum toplumumuz insanının kişisel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Aslında internet bilgi elde etme yönünde doğru şekilde kullanılsa çok yararı olur.

15822879_10209947431713751_2063614255994881909_n.jpg

TÜRKİYE DE KİTAP YAYINLATMAK ZOR MUDUR?

Evet, çok zor çünkü yayınevlerine güven az. Zaten karın %50’sini yayınevi alıyor. Kitap yayınlatmak için belli bir maddi birikim şart.

SON OLARAK, YAZAR/ŞAİR OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?

İlk etapta şiir ve kitap okumayı seven bir birey, Şairlik için küçük yaşta şiir yazmaya başlamalıdır. Çünkü şairlik yetenek işidir sözcükleri ve dizeleri imgeyle, güzel bir duygu ve ahenk içerisinde kullanma sanatıdır. Bu yetenek küçükken fark edilip geliştirme yönünde çalışmalar yapılırsa, zamanla şiir yazma üslubu gelişir. Ayrıca şair olacak kişilere şunu mutlaka tavsiye ediyorum;  donanım Şarttır. Bilgiyle, İlimle, kültürle ve her yönden birikim sahibi entelektüel olmalılar. Çünkü ancak bilgi seviyesi yüksek kişiler sanat üretebilir. Böyle kişilerin ürettikleri sanat gelecek nesillere daha iyi aktarılır ve kalıcı olur. Bu amaçla öncelikle eğitime önem verip kendimi geliştirdim. Bu yüzden kitabımı uzun zaman geçtikten sonra yayınladım. Önemli olan kitapların niceliği değil, niteliğidir.

                 Şiir dalında aldığı ödül ve belgeler:

 Ankara’da (Anadolu’yu Gezen Ozanlar Derneği)

“Yaşam Sanatı” şiiri ile “Teşekkür Belgesi” ve (Ankara Kültür

Sanat ve Edebiyat Derneği) “Fildişi Hayallerin Dehşeti” Şiiri

ile “Teşekkür Belgesi”, Antalya’da (Uluslararası Avrasya Sanat

Kültür ve Edebiyat Federasyonu) “Hatırlat Gazi” şiiri ile

“Teşekkür Belgesi”, Hatay’da (Hatay Şairler Yazarlar Derneği

ve Kıbrıs Balkanlar ve Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu)

“Türk’ün Bağımsızlık Savaşı” şiiri ile “Teşekkür Belgesi”,

Hatay’da (Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şubesi)

“Hatırlat Gazi” şiiri ile “Halk Şairi Plaketi”, Hatay’da (Hatay

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü) “Medeniyetlerin Beşiği

Efsunlu Kent” şiiri ile “Teşekkür Belgesi” almıştır. Çankaya Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Halk Şairi Plaketi, Türk Eğitimsen ve Kamu Sen Kurumu “Teşekkür Belgesi” almıştır.

Azerbaycan Yazıcılar Birliği Teşekkür Belgesi,  A.S.K.E.F. (Uluslararası Avrasya Sanat Kültür ve Edebiyat Federasyonu teşekkür Belgesi.”Yaşamın Düş Ağı” adlı ilk kitabı A.S.K.E.F. (Uluslararası Avrasya Sanat

Kültür ve Edebiyat Federasyonu) tarafından Azerbaycan’ın 2016’da Türk Kültür Dünya Başkenti seçilen Şeki ve Bakü’de uluslararası tanıtıma girdi.

 

                

                  YAŞAMIN DÜŞ AĞI ADLI KİTABIMIN ÖNSÖZÜ                        

 

Şiir dünyasına ilk adımımı 1995 yılında yazdığım

“Bir Damla Göz Yaşı” şiirimle attım. Ondan sonra şiir,

hayatımın bir parçası oldu. O günden bu yana şiirle

bütünleştim, şiirin ve şiirdeki sözcüklerin, imgelerin efsunuyla

büyülendim.

  Şiir, yüreğimizi bağlayan zincirleri çözen, kini, nefreti

Sünger gibi emerek ruhumuza huzur veren ilâhi bir güçtür.

Düşlerimiz ise zihnimizin arka bahçesidir. Şiir düşlerimizi,

Acılarımızı gözyaşlarımızı, aşk gizlerimizi, duygu ve

Düşüncelerimizi aktarmamızı sağlar, gönül tellerimizi titretir,

Gönül yaralarımıza merhem olur, sözcükler aracılığıyla

Ruhumuzu besler.

Şair ise, imgeleri ve sözcükleri ustaca kullanarak ruhun

derinliklerindeki cevherleri keşfederek en güzel kelimelerle

ifade eder,  acıları bal eyler, güzellikler yaratır, ruhlara huzur

verir, yeri gelir coşturur, bu coşkunlukla gönüller büyüdükçe

büyür, dünyalara sığmaz hale gelir. Şairin mayasında sadece

ve sadece sevgi, mutluluk, barış ve asalet vardır. İşte o güzellikler,

bu hasletlerin yarattığı ürünlerdir.

               Şairler toplumumuzun nadide değerleri, yüreği, vicdanıdır.

            Şiirler bizi coşturan, düşündüren, duygulandıran, sevinç ve

            tasalarda birleştiren güzellikler bahçesidir. Dileğim, dünyada

            sanata düşkün, düşünenlerin, okuyan ve yazanların, şairlerin

            ve şiir dostlarının artması, toplumumuzun daima huzur,

            mutluluk ve aydınlıklar içinde yaşamasıdır.   Bu düşüncelerle, ilk kitabım olan “Yaşamın Düş Ağı”ile şiir severlerin huzurlarına çıkıyor, temeli sevgiye dayanan bir dünya dileğiyle saygılar sunuyorum.

Bizde Medya Ege ailesi olarak bizimle yaptığınız bu özel ve içten röportajdan ötürü değerli sanat yüreğinize şükranlarımızı sunar, gelecek çalışmalarınızda başarılar diliyoruz…

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum