“SALDIRI URLA’YA MALEDİLEMEZ”

“SALDIRI URLA’YA MALEDİLEMEZ”

Urlalı filozof Anaksagoras’ın heykeli ikinci defa kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.

 

Daha önce Urla Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan, uğradığı saldırı sonucunda tahrip olan ve elinde tuttuğu küresi çalınan Anaksagoras heykeli yapılan tadilatın ardından yerleştirildiği yeniyerinde yine saldırıya uğradı. Bu defa heykele zarar vermeyen saldırganlar Anaksagoras’ın elinde bulunan küreyi çaldılar. Saldırıyı yapanların tespit edilmesi için Urla Meydanı’na Park Kave güvenlik kameraları incelendi ancak kameralar kayıt cihazına bağlı olmadığı için bir sonuç alınamadı.

Urla halkının Anaksagoras’ı tanımak istediğini ve benimsediğini dile getiren Heykeltraş Tülay Çelikel, “Yapılan bu çirkin saldırı Urla halkına maledilemez. Bu eseri hazmedemeyen kişi ya da kişilerin kişisel egolarını tatmin ettiklerini düşünüyorum. Ancak tarih boyunca sanata ve bilime saldıranlar amaçlarına ulaşamamışlardır. Anaksagoras Urlalı’dır ve Urla halkının ona sahip çıkacağına eminim. Gelecek nesillerin Anaksogoras’ı tanıması ve sahiplenmesi için bu heykelin mevcut bulunduğu yerde koruma önlemleri alınarak sergilenmesi gerekiyor” dedi.

unnamed-(7)-063.jpg

Anaxagoras Kimdir ?
 

Anaksagoras, (Yunanca: Ἀναξαγόρας, MÖ 500-428), Urla İskele eski adı ile Klazomenai doğumlu olup, Sokrates öncesi düşünürlerden en önemlisidir. Ana madde ve ilk hareket ettirici neden öğretisi ünlüdür. O zamanki Urla Klazomenai’nin soylu ailelerinden birine mensuptur. Bütün servetini, hayatını adadığı bilimsel araştırmalar uğruna tüketmiş olduğu rivayet edilir. MÖ 468 yılında düşen bir gök taşını incelemiş ve onun kızgın bir taş kitlesi olduğu kanaatine varmıştır. Anaksagoras Atina’ya okul kurmak için gelen ilk düşünürdür. Böylece Atina felsefe dünyasına girmiştir. Burada iyi karşılanmış, dönemin en güçlü kişisi olan Perikles’in dostu olmuştur. MÖ 450’de Anaksagoras, Perikles’in siyasi karşıtları tarafından, yerleşik inanca karşı geldiği gerekçesiyle mahkemeye verilmiştir. Perikles sayesinde serbest bırakılmışsa da yine de Atina’dan ayrılıp İyonya’da bulunan Lampsakos’a (şimdiki Çanakkale-Lampsakos) gitmeye zorlanmıştır. MÖ 428’de orada ölmüştür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.