Salgının etkisi azalmaya başladı!

Salgının etkisi azalmaya başladı!

AK Partili Kırkpınar 225 sıra sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile ilgili TBMM Genel Kurulu’nda şahsı adına söz alarak milletvekillerine hitap etti.

AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, ilk imza sahibi olduğu kanunla ilgili TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.  Konuşmasına dijital mecralar komisyonunun kurulması ile ilgili bazı hususlara değinerek başlayan Kırkpınar, “Bu mecrada bireylerin kişisel haklarına, özel hayatın gizliliğine, diğer temel hak ve özgürlüklere karşı zaman zaman saldırılar söz konusu olabiliyor. Bu alan iftiranın, karalamanın yalan ve yanlış algının zemini haline gelebiliyor. Bazı içerikler çocuklarımızın fiziksel ve psikolojik gelişimlerine büyük zararlar verebiliyor.  Bir kısım alanlar kadına şiddetin ve cinsel istismarın yaygınlaşmasına yönelik tehditler içeriyor. Ekonomik ve sosyal hayatımızı zaman zaman tehdit eden bazı içerikler aile birliğimizi de tehdit ediyor. İktisadi ve içtimai hayatımızı derinden etkileyen bu alanla ilgili İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi maksadıyla kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin konularda inceleme, görüşme, raporlama tavsiye ve görüş bildirme işlemlerini yürütmek üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde daimi bir komisyon kurulmasını teklif ediyoruz. Dolayısıyla bu komisyonumuzun kurulması, Vatandaşlarımızın uzun zamandan beri beklentisi haline gelen sorunlarının çözümüne ışık tutacaktır” ifadelerini kullandı.

ak-partili-kirkpinar-gene-kurula-hitap-etti.jpg

“SALGININ ETKİSİ AZALMAYA BAŞLADI”

Teklifin genelinde covit süreci ile ilgili ekonomik ve sosyal hayatın devamı için gerekli hususlara yönelik bir takım düzenlemeler bulunduğuna vurgu yapan Kırkpınar, “Tüm dünyayı etkisi altına alan covit salgınının ekonomik ve sosyal hayatımıza etkilerini azaltmak için geçtiğimiz günlerde çeşitli Kanuni düzenlemeler yapmıştık. Özellikle işgücü piyasasındaki olumsuz etkilerin ortadan kaldırılmasına yönelik kısa çalışma uygulamasının kolaylaştırılması düzenlenmesi yapılmıştı. Yine istihdamın devamı için işçilerin işten çıkarılmalarını engellemek için bir takım düzenlemeler yapmıştık. Özellikle ücretsiz izin kullananlara nakdi destek sağlanmıştı.  Bu uygulamalarla hem işçinin işini kaybetmemesi hem de işverenin mali anlamda desteklenmesi sağlanmıştı. Salgının etkilerinin Haziran ayından itibaren azalmaya başlaması ile birlikte yeni ekonomik ve sosyal hayatta normalleşmeye doğru bir yöneliş olmuştu” dedi.

CUMHURBAŞKANINA YETKİ

Teklif ile Türkiye bilimsel ve teknolojik araştırma kurumunda ve Türkiye sağlık Enstitüleri Başkanlığın da yapılan iyileştirmeleri Türkiye Bilimler Akademisi çalışanlarının sosyal ve Mali hakları için de yapmayı amaçladıklarını belirten Kırkpınar konuşmasında şif ifadelere yer verdi:

“Küresel salgın ile beraber hayatımıza soktuğumuz kısa çalışma ödeneği kavramına yeni bir şekil veriyoruz. Bazı sektörlerde normalleşmenin farklılık arz etmesi nedeni ile kısa çalışma uygulamasının Sektörel bazlı hale getirilmesini öngörüyoruz. Bu sürelerin ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılması hususunda Cumhurbaşkanına yetki veriyoruz. Bir başka iyileştirmeyi çalışan ve işveren kesmine dönük hayata geçiriyoruz.  Burada da kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yaralananların normal çalışma sürelerine dönmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamının 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süre ile işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına yönelik bir düzenleme yapılmaktadır. Bu sayede işgücü piyasası normalleşmeye doğru daha hızlı bir adım atacaktır. Yine daha önceki düzenlemelerde kayda geçmeyen bir durumu tamamlayıcı madde ile çözme yoluna gidiyoruz. Covid nedeniyle uygulanan Fesih yasağının kapsamına istisna getiriyoruz. Buna göre belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi işyerinin herhangi bir sebeple kapanması veya faaliyetinin sona ermesi ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde karşılıksız kalan iş akitleri fesih yasağından istisna tutulmaktadır. Sözleşme fesih yasağının ve işverenin ücretsiz izne ayırma hakkının uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanına verilen 6 aya kadar uzatma yetkisinin her defasında en fazla 3’er aylık süreyle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmasını teklif ediyoruz.”

YABANCI PLAKALI ARAÇLARIN GEÇİŞ ÜCRETİNE DÜZENLEME

Devletin çalışanlara yönelik hak teslimi yapması teklifinde bulunduklarını da sözlerine ekleyen Kırkpınar, “Bir başka toplumsal fayda içeren teklifimiz ise;  Bazı Vatandaşlarımızın muhtemel hak ve mağduriyetlerin önüne geçmek için gerekli kanunlar da düzenlemeler yapılması düşünülüyor.  Bir bakıma bu devletin sorumluluk alması çalışanlara dönük hak teslimi yapmasıdır. Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Işıklar, Ata bacası ve Geventepe ocaklarında Türkiye Kömür İşletmeleri kurumunun taraf olduğu Rödavans sözleşmesi kapsamında çalışıp 13.05.2014 tarihinde meydana gelen maden ocağı kazası sonrasında Kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş akdi sona erdirilen çalışanların kıdem tazminatlarının Türkiye Kömür İşletmeleri kurumunca ödenmesine yönelik bir düzenleme yapıyoruz. Toplu taşıma araçları sahiplerine engellilerin erişilebilirliğine uygun olması amacıyla gereken tedbirleri alması için verilen sürenin Covit nedeni ile 2 yıldan 3 yıla çıkarılmasını teklif ediyoruz. Yabancı plakalı araç sahiplerinin karayollarından gerçekleştirdiği ihlali geçişler de ödemesiz geçiş tarihini izleyen 15 gün içerisinde geçiş ücretini ödemesi şartıyla idari Para cezasının tahsilinden vazgeçilmesini teklif ediyoruz. Burada özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza bir kolaylık sağlamayı hedefliyoruz. Bir başka maddemiz de ise süre açısından sorun oluşturan iş güvenliği uzman ve hekimlerine dönük uygulamada da uzatma getiriyoruz.  50'den az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı Ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin ilgili kanun maddesinin yürürlüğünün 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmesini teklif ediyoruz” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.