SARAYLI KÖYÜ

SARAYLI KÖYÜ

Suat Bıçak yazdı

Geldiğimiz köy merkeze o kadar yakın ki, beş dakikada Kocaeli’nin merkezine inebiliyorsunuz. Aynı zamanda size tarihin eski evlerini ve doğal bir köy hayatını en kısa sürede tatmanızı sağlayacak bir konuma ulaşabiliyorsunuz. Kocaeli’ne bağlı Saraylı Köyü bu haftaki durağımız. Eski evleri kültür bakanlığınca koruma altına alınmış, bahçesinde evinizdeki gibi hissedeceğiniz butik aperatif mekanları ile kısa bir soluk alabileceğiniz muazzam bir köy. Hadi gelin bu köyü birlikte gezelim.
img-0123.jpg
Köyün merkezindeki çınar ağacı ile başlayalım. Bu ağaç tahmini olarak 1200 yaşında. Ve adeta köyün simgesi haline gelmiş. Düşününki ağaç Osmanlı döneminden daha yaşlı. Hal böyle olunca tabi ağacı ister istemez daha dikkatli gözlerle inceliyorsunuz. Hemen yanındaki antik yunan çağından kalma anıtı görünce ağacın tarihi daha çok ilginizi çekiyor. Yıllar içinde bir çok deprem, sel ve çeşitli afetlere karş dimdik durmuş bir tarih.
img-0126.jpg
Köy merkezinde şimdi iki tane kahvehane mevcut. Bunları görmek beni oldukça mutlu etti. Buraya turizm fırsatçıları henüz uğramamış olmasının verdiği keyifle gezmeye devam ettik. Sizde geldiğinizde fiyatlar sizi üzmeyecek bundan emin olabilirsiniz. Merkezde çınar ağacının etrafında bir tur attıktan sonra köyün gizemli sokaklarını keşfetmeye başlayabilirsiniz. Karşınıza çıkan köpeklere aldırmayın. Artık insana o kadar alışmışlar ki sizi görünce mutlu oluyorlar. Eski evlere yaklaşırken dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Bir çoğu her an size bir anı bırakacak gibi hissettiriyor
img-0129.jpg
Ara sokaklara girdiğiniz zaman birkaç tane ev yemekleri yapan köy mutfaklarına rastlayacaksınız. Biraz Karadeniz biraz Anadolu yemekleri ile karışık bir mutfak sizi bekliyor. Ama yöreye uygun yemekler olduğunu söyleyebilirim. İnsan her eve girip tatmak istiyor ancak bir o kadar aç olmak gerekiyor bunun için. Neyse ki köyün gizemli sokakları bizi çağırıyor. O yüzden turlamaya devam.
img-0133.jpg
Köyün üst kısımlarına gittikçe körfez manzarası daha belirgin hale geliyor. Buradan bakınca hemen yanı başınızda bir Osmanlı tarihini bulunduğunu görmek oldukça güzel bir duygu. Köyün tamamını gezmeniz bir saatinizi alıyor. Finalde köy meydanında bir Türk kahvesi mükemmel bir son olacaktır. Sizlerde Kocaeli’den geçerken sadece beş dakika mesafede bulunan bu tarihi köye mutlaka uğrayın. Belki hafızanızda kalmış eski anılarınızı tazelersiniz. Zira ben uzun zamandır böyle bir köyü ziyaret etmediğimi hatırladım. Bana bu güzel köyü hatırlatan sevgili meslektaşıma ayrıca teşekkür ederim. Kendisini instagramda (izmitteysek.ne.yapsak) takip etmenizi tavsiye ederim.
img-0192.jpg
Son olarak gündeme ilişkin bazı açıklamaları yapma gereğini duyuyorum. Biz gezgin insanlar veya gezmeyi sevenler maalesef yaşanan ekonomik krizin mağdurlarından biriyiz. Artık yurtdışına çıkıp gönül rahatlığıyla turlamak hayal oldu. Umarım bu durum bir an önce rayına oturur. Yaşadığımız dünyayı keşfetmek çok güzel. En azından seyahat amacıyla gezenlerin bir avantajı olmalı. Ticaret yapanlar bunu tolere edebilir. Fakat bizim tek amacımız ne kadar çok gezebilirsek o kadar mutlu olmak. Şimdilik bu haftalık bu kadar.

Haftaya görüşmek üzere,

Çok Gezin, Çok Okuyun ve Çok Sorun

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.