Savaş, Turizmi Olumsuz Etkileyecek

Savaş, Turizmi Olumsuz Etkileyecek

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın Türkiye'ye ekonomik yansımaları turizm sektörünü de etkiliyor.

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Yiğit Girgin, savaşın etkilerinin Türkiye'ye maliyet artışı olarak yansıdığını belirterek yeni sezonda işletmelerin yüzde 100'e varan fiyat artışı yapmak durumunda kalacağını söyledi.

“Rusya'nın Ukrayna'ya olan müdahalesinin bu denli olabileceğini kimse beklemiyordu” diye konuşan Girgin, şöyle devam etti: “Bu hamle gerçekleştikten sonra 2 - 3 güne bu iş çözülür denildi. Şimdi çok daha uzun bir zaman diliminden söz ediliyor. Her geçen an aleyhimize işliyor. Ukraynalı turistlerin bu zor şartlarda mental olarak tatile gidebileceğini düşünmüyorum. Oradaki insanların önceliği tatil olmayacak. Kendi ülkelerine dönüp kendi rutinlere dönmeleri de uzun bir süre alacaktır. Ruslar ise küresel bir ambargoya maruz kalıyor. Rus turist ve Avrupalı turist yan yana gelebilecek mi ? sorusunu düşünmeye başladık. Halklar üzerinden bir propaganda yapılıyor. Turizm için en tehlikeli şey barış ve huzur ortamını ortadan kaldırmaktır. Rus vatandaşlarının ise seyahat anlamında ne kadar aktif olacağını bilemiyoruz”

yigit-girgin.jpeg

BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU

Yiğit Girgin, başta Antalya, ve Bodrum olmak üzere Türkiye genelinde 11 milyon civarında bir Rus ve Ukraynalı turist potansiyeli bulunduğunu kaydetti. Girgin, “ Rusya'ya yönelik uçuş krizleri de olabilir. Hava koridorlarını nasıl kullanacaklar? Tur operatörleri de şu anda anlaşmaları askıya almış durumda. Kimse geleceği ön göremiyor. Normalde sezon başlangıcı Nisan ayıdır; muhtemelen iptaller olacaktır. Ruslara yapılan ekonomik ambargo da seyahat etmelerini kısıtlayabilir. Bir belirsizlik söz konusu.

HUZUR VE BARIŞ İSTİYORUZ

Turizm sektörü olarak yaşanan acıların bir an önce durmasını istediklerini önemle vurgulayan Yiğit Girgin, “ Türkiye turistik olarak diğer ülkelere göre avantajlı bir konumda. Çünkü henüz Türkiye ve Rusya hava sahasında bir negatif durum yok. Otelciler ve turizm sektörü olarak temeninimiz savaşın bir önce bitmesi. İnsani krizin ve acıların son bulmasını istiyoruz. Barış ve huzur ortamı olmayan yerde ne ticaret ne turizm yapılabilir. Sektör olarak huzur ve barış istiyoruz” dedi.

FİYATLAR İKİ KAT ARTACAK

Maliyetlerin bu koşullarda çok arttığını dile getiren Yiğit Girgin şunları söyledi: “Turizmcilerin maliyetleri % 100 arttı, işletme giderlerini karşılayabilmek için aynı oranda zam yapmak zorundalar. Turizmciler fiyatlama yapmakta zorlanıyor. Otellerinin elektrik faturalarını ödeyemeyenler olduğunu biliyorum. Yakıt fiyatlarının nereye gideceği belli değil. Kiralar arttı, enerji krizi, petrol krizi de varlığını hissettiriyor. Turizmciler olarak nasıl bir hizmet maliyetiyle karşılaşacağımızı bilmeden iş yapıyoruz. Bu durumun iç pazara nasıl yansıyacağını öngörmekte zorlanıyoruz”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.