Schengen Bölgelerine Vizesiz Seyahat 180 Günde 90 Gün Olacak

Schengen Bölgelerine Vizesiz Seyahat 180 Günde 90 Gün Olacak

Türk vatandaşlarına yönelik 26 Avrupa Birliği ülkesinde vizesiz seyahatin ayrıntıları belli olmaya başladı.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarına yönelik Schengen Bölgesi'ne vizesiz geçiş hakkı için hazırlanırken, vizesiz geçişin hatları belli olmaya başladı. 26 Avrupa Birliği üyesi ülkeye vizesiz geçebilmek için, biyometrik pasaport sahibi olmak yeterli olacak. Diğer ülkelere de uygulanan 180 gün içerisinde 3 aylık vizesiz geçiş hakkı Türkiye vatandaşlarına da uygulanacak.

Dışişleri Bakanlığı tarafından merak edilen soruların açıklanması olarak yapılan açıklamada, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olması planlanan vizesiz geçiş biyometrik pasaport sahibi olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli olacağı belirtildi. Tamamen insanı amaçlarla sunulduğu söylenen öneriyle, Ege Denizi'ndeki göçmen trafiğinde ölümlerin engellenmesi sağlanacak, insan kaçakçılığının önüne geçilerek, kaçak göçün yerine yasal göç geçirilmesi planlanıyor.

Düzensiz göç olarak adlandırılan insan kaçakçılığı engellenerek, Avrupa Birliği ve Ortadoğu arasında olan Türkiye'nin 'transit' kaçak geçiş noktası olmasının önüne geçilmiş olunacak. Ayrıca bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre Yunanistan'ın topraklarında olan adalardan alınarak Türkiye'ye getirilen her Suriyeli'nin yerine bir Suriyeli Avrupa'ya yasal olarak yerleştirilecek.

Schengen ülkelerine vizesiz geçiş haziran ayından itibaren geçiş için uğraşılıyor

Dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; "Vize serbestisinin Haziran 2016 sonunda başlayabilmesi için AB Komisyonu’nun en geç Mayıs başında AB Konseyi’ne ve Avrupa Parlamentosu’na üçüncü ve son vize ilerleme raporu ile vize serbestisi önerisini sunması gerekmektedir." denilerek süreçte Türkiye'nin hızlı davranması gerektiğine dikkat çekildi. Yol haritası olarak ortaya konan ve vizesiz seyahat için uygulanması gereken maddelerin Nisan ayı sonuna kadar Türkiye tarafından tamamlanması için çaba sarfediliyor.

 

Vizesiz seyahat hakkı tanındığı andan itibaren biyometrik pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 26 Schengen Bölgesi Ülkesi'ne vizesiz olarak girebileceği belirtilen açıklamada, 180 günde bir (6 ayda bir) 3 aylık vizesiz seyahat yapılabileceği belirtiliyor. Öte yandan AB uyumu sağlanabilmesi için pasaportların çipli hale getirilmesi konusunda bakanlığın çalışmaları sürüyor.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.