Seferihisar'da kozmetik bitki bahçesi kuruluyor

Seferihisar'da kozmetik bitki bahçesi kuruluyor

Organik kozmetik konusunda başarılı projelere imza atan kimyager Levent Kahrıman, Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde dev bir kozmetik bitki bahçesi kuruyor.

Mehmet Özdoğru

Tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olan ülkemizde Türkiye’nin ilk “Kozmetik Bitki Bahçesi” Seferihisar’a kurulacağı bildirildi. Organik kozmetik konusunda başarılı projelere imza atan kimyager Levent Kahrıman, Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde dev bir kozmetik bitki bahçesi kurmak için kolları sıvadı. Anadolu bitkilerini dünyaya tanıtan Kahrıman, araştırmaları sonucunda Seferihisar’ın doğası ve bitki örtüsünün kozmetikte kullanılan bitkiler için çok uygun olduğunu tespit ettiklerini söyledi. 14 bin metrekare bir yamaçta kurulacak bahçede hem üretim yapılacak hem de kozmetik bitkilerine ilgisi olan çevrelere eğitim verilecek. Ölmez çiçek (Altın otu), hodan, lavanta, kekik, dağ çileği, sarı kantoron, biberiye gibi organik kozmetik ürünlerinde kullanılan bitkilerin üretiminin gerçekleştirileceği bitki bahçesi Türkiye’de bir ilk olacak. Orhanlı köyünde düzenlenen basın toplantısında eş zamanlı olarak bu yıl 2.si düzenlenecek ''Iva Natura Kozmetik Bitkileri Film Yarışması'' tanıtımıda  gerçekleştirildi. Anadolu bitkilerini tüm dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlenen yarışmanın birincisine 10 bin lira ödül verileceği bildirildi.

Türkiye’nin dört bir yanından bitki filmlerini yarışmaya beklediklerini söyleyen Laber Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kahrıman, “Ülkemizin zengin kozmetik bitki örtüsünün hayata dokunan hikayeleri de var. Yarışma şimdiden büyük ilgi gördü. Yarışmacıların bitkilerin tüm mevsim durumlarını görüntüleyebilmesi adına Ağustos ayına kadar başvurular devam edecek. Organik bitki ve organik yaşama dikkat çekmek istiyoruz. Bu amaçla bir ilke imza attık. Yarışmamız geleneksel hale geldi” dedi.

Iva Natura Kozmetik Bitki Film Yarışması jüri üyelerinden Oya Ayman ise film yarışması ile Anadolu’nun kozmetik bitkilerine sahip çıkmayı ve bu mirasın parçası olan geleneksel kültürü gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirtti. Ayman, Iva Natura Kozmetik Kısa Film Yarışması ile kozmetikte kullanılan Anadolu bitkilerine ve bu bitkilerin insana değen öykülerine dair kısa filmlerin yoluyla dikkat çekildiğini söyledi. Zeytinden lavantaya, defneden güle Anadolu’da yetişen çok sayıda bitkinin yüzlerce yıldır güzellik ve temizlik amacıyla kullanıldığının da altını çizen Oya Ayman sinemaya ve bitkilere gönül vermiş herkesi yarışmaya katılmaya davet etti.

Jüri üyesi Jeyan Gedik ise tüm dünyanın doğal olan ürünlere yöneldiğini söyleyerek “Kendi moda tasarımlarımda sadece doğal kumaşlar kullanarak konuya dikkat çekmek istedim, organik gelinlikler ürettim” diye konuştu. Gedik Iva Natura Kozmetik Bitki Yarışması’nda hem bir arkeolog hem de naturel tasarım yapan bir modacı olarak jüri olmaktan çok mutluyum. Bitkilerin hikayelerini mitolojik olarak da değerlendireceğiz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.