Seferihisar'ın asırlık zeytin ağaçları JES projesine karşı direniyor!

Seferihisar'ın asırlık zeytin ağaçları JES projesine karşı direniyor!

Doğa Derneği, Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde yapılması planlanan jeotermal elektrik santraline karşı bir buluşma düzenliyor. Etkinlik, 17 Kasım Perşembe günü saat 14.00’da Orhanlı Köyü Meydanı'nda keşkek yemeği ve davul zurna eşliğinde gerçekleşecek.

MEDYA EGE - Doğa Derneği, Seferihisar'ın Orhanlı Köyü’nde zeytinliklere yapılması planlanan jeotermal elektrik santraline karşı bir araya geleceklerini duyurdu.

Dernek'ten yapılan açıklamada, "Geçimini zeytincilikle sağlayan Orhanlı köyü sakinleri olarak asırlık zeytin ağaçlarıyla var olan ve binlerce canlının yaşamını koruyan vadimiz jeotermal enerji santrali (JES) tehdidi altında." ifadelerine yer verilirken, JES projelerine karşı yapılacak buluşmanın 17 Kasım Perşembe günü gerçekleşeceği belirtildi.

1623408139-cns-3457k-1.jpg

Orhanlı Köyü Meydanı'nda saat 14.00'da keşkek yemeği ve davul zurna eşliğinde gerçekleşecek olan buluşmaya tüm İzmir halkı davet edildi.

NE OLMUŞTU?

jes1-e1667991329306.jpg

İzmir Seferihisar‘a bağlı Orhanlı Köyü‘nde yapılmak istenen JES-RES-GES (Jeotermal, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi) entegre enerji santrali projesine köy halkı 2021’den bu yana itirazlarını dile getiriyordu.

11 Haziran 2021’de proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı’na yöreye özgü kıyafetleriyle katılan köy halkı, davul zurna eşliğinde yaptıkları protestoyla toplantıyı iptal ettirmişti.

JES-RES-GES entegre enerji santrali için, köy merkezinde 23 adet jeotermal sondaj kuyusu açılmak isteniyordu.

15 Haziran’da mahallede yer alan 2 bin 150 jeotermal işletme ruhsat alanı ve bin 586 arama ruhsat alanının iptali için açılan davadan çıkan sonuç zeytinlerin lehine olmuştu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Büyükşehir Belediyesine bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, Doğa Derneği, SS. Kavakdere Sulama Kooperatifi ve Aydın Çevre Derneği (AYÇEP) tarafından açılan davada karar çıkmış ve var olanlara ek olarak yeni açılmak istenen JES’ler için istenen ruhsat alanlarını mahkeme tarafından oybirliğiyle iptal edilmişti.

fhhl4l-xwaanmi2-001.jpg

İptal edilen 1586 sayılı jeotermal kaynak arama ruhsat alanı ve 2150 sayılı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsat alanı İzmir’in nefes almasını sağlayan ormanlarını ve gıdasını sağlayan havzalar için büyük tehdit oluşturuyordu.

SOYER'DEN ORHANLI'YA DESTEK

70452-89137-001.jpg

JES projesine karşı direnen bölge halkına en başından beri destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise konuya ilişkin “Her mağlubiyette vazgeçip gitseydik bugün burada olmazdık. Direnmeye, hakkımızı istemeye devam edeceğiz, doğamızı korumaya devam edeceğiz. O nedenle vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

YETİŞKEN'DEN KARARLI DURUŞ

1-2.jpeg

Orhanlı Köyü'nde JESlere karşı direnen köylülere destek veren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ise, “JES’ler insanlara yaşam alanı bırakmıyor. Organik pazarda paya sahip, zeytin ve zeytinyağı ile anılan Orhanlı’nın yeraltındaki değerinden başka yer üstündeki değeri daha fazla. Orhanlı’yı ölüme terk edemeyiz ve izin vermeyiz. Her zaman doğaya zarar verecek her şeyin karşısında duracağız.” açıklamalarında bulunmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.