Seferihisar’ın C Vitaminli Bayramı Başladı

Seferihisar’ın C Vitaminli Bayramı Başladı

Sakin Şehir Seferihisar’da Turuncu Bayram büyük bir katılım ve coşkuyla başladı.

Dünyanın en kaliteli mandalinası olan satsumanın yetiştiği topraklar olan Seferihisar’da, Mandalina Şenliği bu yıl 17. Kez düzenleniyor. “Üreticilerin Desteklenmesi ve Teşvik Edilmesi”, “Ürün Kalitesinin Yükseltilmesi Bilinirliğinin Arttırılması”, “Pazarlama Kabiliyetinin Güçlendirilmesi”, Seferihisar adıyla markalaşmış mandalina, ürünün yeni pazarlar bulması ve daha fazla kazanç hedefiyle gerçekleşen etkinlik  ilçe merkezi Şehitler Çeşmesi önünden şenlik alanına gerçekleşen kortej yürüyüşüyle başladı. 

Yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Kaymakam Resul Çelik, Kosava Büyükelçisi ve Kosava Romanya Konsolosları, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ve 7’den 70’e yaklaşık 10 bin vatandaş katıldı. Kortejde Seferihisar Çocuk Belediyesi’ne bağlı çalışan çocuklar giydikleri kostümlerle renkli görüntüler oluşturdu. Yürüyüşün ardından şenliğin gerçekleşeceği Kapalı Pazaryeri girişinde kesilen kurdeleyle şenlik programı başladı. Sunuculuğu ünlü sunucu ve tiyatro sanatçısı Volkan Severcan’ın yaptığı şenliğin açılış konuşması Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapıldı. Başkan Soyer, yaptığı konuşmasında şunları söyledi: 

ÇOCUKLARIN HAKLARINA SIMSIKI SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ


Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Bugün çocukların çocuk olmak dolayısıyla sahip oldukları haklarını hatırlama günü. Suriye’deki gibi bombaların enkazları altında kalmasınlar diye, tecavüze uğramasınlar diye, Allah korusun böyle bir felaketle karşılaşırlarsa tecavüzcülerine mağdur muamelesi yapılmasın diye, o çocuklar tecavüzcüleriyle evlenmek zorunda kalmasınlar diye çocukların haklarına sımsıkı sahip çıkmak zorundayız. Çocuk hakları konusunda Seferihisar Dünyadaki bir çok belediyeden çok ileride. Bizim bir çocuk belediyemiz var. Başkanın sandıkta seçildiği bir gölge belediye. İstedik ki, çocuklarımız kentlerine sahip çıkma duygusu edinsinler, gelecekte seçecekleri mesleklerin için bir altlık oluştursunlar ve bize çocuk gözüyle hayat bakmayı öğretsinler. Büyük bir heyecan ve başarıyla çalışmalarını sürdürüyorlar. Ben huzurlarınızda onlara çok teşekkür ediyorum.


SOĞUK HAVA DEPOSUNU TAMAMLADIK


Öncelikle, kurduğumuz Mandalina Üretici Birliği ve Sefeko’ya, Ulamış, Gödence, Orhanlı, Hıdırlık, Doğanbey tarımsal kalkınma kooperatiflerine destek olmaya devam edeceğiz. Mandalinanın yan ürünlerini daha çok geliştirip, katma değerini arttırmaya devam edeceğiz. Geçen yıl, ilk denemelerini yaptığımız Mandalina kurutma çalışmaları olumlu sonuçlar vermişti ve bu yıl ilk kez ihracatını gerçekleştireceğiz.  Mandalinanın fiyatını olumlu etkileyecek en önemli adımlardan biri olarak, soğuk oda ihtiyacı olduğunu  tespit etmiştik. 1.100.000 liraya mal olan soğuk odalarımızın 600.000 lirası Büyükşehir Belediyemiz 500.000 lirası  Seferihisar Belediyemiz tarafından karşılandı. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu’na bu büyük desteği için tüm Seferihisarlılar adına çok teşekkür ediyorum.


MANDALİNA BAHÇELERİNİ İMAR RANTINA KURBAN ETMEYECEĞİZ


Değerli misafirler, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli  imar planlarını hazırlarken Mandalina bahçelerimizi korumayı en temel hedef olarak belirledik ve bundan sonra da bu hedefin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Ne yazık ki gerek mülkiyet hakları,  gerek daha önceden yapılmış planlara uyma zorunluluğu gerekse hayatın doğayı yok etmek de beis görmeyen hızlı akışı bu hedef için yaptığımız çalışmaları bertaraf ediyor. O nedenle sizlerden rica ediyorum, lütfen mandalina bahçelerinize sahip çıkın. Ağaçlarımızı, topraklarımızı betona feda etmeyin.


TOPRAĞIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ


Asla unutmamalıyız ki en büyük zenginliğimiz doğamız. Bu toprakların, iklimin, coğrafyanın, su kaynaklarının  bize sunduğu bereketin kıymetini bilmezsek, unutursak, hem atalarımıza hem bizden sonra gelecek kuşaklara en büyük ihaneti yapmış oluruz. Bir buğday tanesinin yetişmesi için ekilmesi gereken derinlikteki toprak 20.000 yılda oluşuyormuş. Toprağımızı koruyamazsak, ne buğday ne domates, ne de mandalina yetiştiremezsek, o beton yuvalarımızda bizi sadece kötü günler bekliyor olacak. Dünya bu felaketle yüzleşmiş çok sayıda örnekle dolu.Onun için sadece mandalinamıza değil, zeytinimize de, enginarımızı da, üzüm bağlarımıza da sahip çıkacağız. 
İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEMİZ ENERJİDEN FAYDALANACAĞIZ
Temiz Enerji üretim kooperatifimizi de  kurduk ve bugünden itibaren ilk adımı atıyoruz. Enerji zengini Seferihisar´ımızda çatılarımız ve kaldırımlarımızı ısıtmakta olan ve bugüne kadar verimli olarak kullanamadığımız ortak servetimiz ve kaynağımız Güneş´ten bu kooperatif ile kendi elektriğimizi üretme imkanı yaratacağız.  İlk başvuru yapan 200 Seferihisarlıyla ilk güneş enerjisi santralimizi kuracağız. Yarından itibaren başvuruları kabule başlıyoruz. İlk yatırımdan sonra yeni yatırım ve tesisler devreye girdikçe yeni ortak alımına devam edeceğiz. Bütün hazırlıklarımızı tamamladık, yola çıkıyoruz, hem doğanın gücünü kullanarak temiz enerji üreteceğiz hem de yaratacağı zenginliğe vatandaşlarımızı ortak edeceğiz. Böylece, insanlarımız, daha az kanser, daha az kalp hastalıkları ve daha az Alzheimer  dertleriyle uğraşacak daha sağlıklı bir ömre sahip olacak. 
TERMAL ENERJİNİN DAĞITIMI BAŞLIYOR 
On yılların hayali Jeotermalle ilgili olarak da bir müjde vermek istiyorum. Doğanbey’de kendi açtığımız kuyumuzdan çıkan suyun dağıtımı için ilk etap ihalesi tamamlandı.  Aralık ayı sonunda birinci etapı kapsayan noktalara suyu taşımış olacağız ve artık önümüzde hiçbir engel yok, suyu her gün biraz daha ileriye taşımaya devam edeceğiz.
 
KURTULUŞ YERELDEN OLACAK
Biz başından beri yerelden kurtuluşa inandık. Seferihisar’da yaptıklarımızın, yapacaklarımızın, memleketimizi de kurtaracağına inandık. Güçlü bir ekonomiyi de, sağlıklı nesilleri de, katılımcı – dayanışmacı demokrasiyi de, vicdanı ve ahlakı yüksek yurtsever insanları da Seferihisar’dan Türkiye’ye yayacağımıza inandık. Ben güzel Seferihisar’ın güzel insanlarıyla birlikte bu sorumlulukların altından kalkacağımıza, yarattığımız umudu büyüteceğimize  ve aydınlık bir geleceğin kurulması için ortak akılla hareket etmeye devam edeceğimize bütün kalbimle inanıyorum” 
ŞENLİK YARIŞMALAR VE KONSERLE DEVAM EDECEK
Şenlik, ““En İyi Mandalina Yetiştiricisi”, “Mandalina Kral ve Kraliçesi”, “En İyi Mandalinalı Yiyecek”, “En Yavaş Bisiklet Sürme”, “En İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı” gibi yarışmalarla devam edecek ve Türk Pop Müziği’nin ünlü ismi Fettah Can konseriyle tamamlanacak. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.