''Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür Projesi Gerçekleşti''

''Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür Projesi Gerçekleşti''

Halepli Bahçe bölgesinde arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan 1700 yıllık Amazon mozaiklerinden, Şanlıurfa yöresel kadın kıyafetlerinden ve Şanlıurfa, Osmanlı dönemi kıyafetlerinden esinlenerek oluşturulan koleksiyonun defilesi yer aldı.

Yaklaşık 3 yıldır Medyadoktoru Yapım firması tarafından Yapımcı Savaş Uğurlu bünyesinde 6.sı gerçekleşen ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Temsilciliğinin de desteklediği projeler arasında yer alan Şehri Medeniyet Kültür projesi, Medeniyet, Kültür, Tarih denince akla ilk gelen illerimizden, İstiklal Madalyasının da verildiği peygamberler şehri güzel Şanlıurfa’mızda gerçekleşti. Şanlıurfa Göbeklitepe’de bulunan mozaik görselleri,Türkiye’de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü izniyle Şehri Medeniyet Şanlıurfa projesinin özel tasarımlarda kıyafetlerin üstünde kullanıldı. Proje de,Osmanlının son terzisi olan ve Şanlıurfa doğumlu Sezai Karakapıcı da yer aldı. Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür projesi, Şanlıurfa Nevali otelde büyük bir katılım ile gerçekleşti. Can Atilla’nın müziklerinin kullanıldığı, Şehri Medeniyet Şanlıurfa projesinin sunuculuğunu alanında başarılı işlere imza atan Vatan Şaşmaz yaptı. Koreografisi Akif Örük tarafından gerçekleşen projede Didem Soydan ve birçok ünlü model özel kıyafetleri taşıdı. MedyadoktoruYapım firma yetkilisi dizi ve sinema oyuncusu Elif Tayhan ile oyuncu Kerem Baydar’ında yer aldığı Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür projesinin tasarımlarını Timuçin Denizmen gerçekleştirdi.

 

 

UĞURLU; ‘’ŞANLIURFA'YA YAKIŞIR BİR KÜLTÜR PROJESİ’’

 

Projenin Yapımcısı Savaş Uğurlu, ‘’Bundan önce yaptıklarımızdan çok daha büyük bir projeyi Şanlıurfa ilimizde gerçekleştirdik. 30 parça olarak tasarlanacak özel tasarımlar dışında, Şehri Medeniyet Şanlıurfa paneli, ayrıca Ottoman Korosu konseri de projemizde gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları genel müdürlüğümüzün izniyle ilk kez Halepli Bahçe’de bulunan dünyanın bilinen en eski kültür yapısı olan mozaikleri, tasarlanacak 30 parça kıyafetin üstünde kullandık. Şanlıurfa’mızın gelenek görenek medeniyetleri ve kültürü ile Osmanlı gününe ait olan özel tasarımları da kıyafetlerde buluşturduk. Projemiz ile alakalı bizlerden desteklerini esirgemeyenlerin en başında, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekilimiz Mehmet Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Valimiz İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi, İşadamı Çetin Aslan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, İhkib, Harran üniversitesi, Kaptan İnternational Textile destekleriyle büyük bir işe imza attık. Projemiz kapsamında Şanlıurfa’mızınve ülkemizin medeniyetlerini Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür projesinde uluslararası platformlarda herkese göstermiş olduğumuzu düşünüyorum. Şehri Medeniyet ülkemizin Gücünü Keşfetmesi adına diğer illerimizde ve sonrasında yurt dışında da devam edecektir. ’’

 

GÜLPINAR; 'ŞANLIURFAMIZIN BU TÜR KÜLTÜREL PROJELERE İHTİYACI VAR'

Günümüz dünyasında, kültürün toplumları dönüştürmedeki gücünün açık olduğuna değinen Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, ‘’Şanlıurfa’mızın ve ülkemizin kültürünü, medeniyetlerini tarihi değerlerini, geleneksel uygulamalarını, motifleri ve sanata kadar uzanan farklı kollarını uluslararası platformlarda geniş kitlelere anlatmak için bu ve benzeri kültür projelerine ihtiyacımız var. Bu bağlamda kültürel miras ve kültürel çeşitlilik kavramları, toplumlar için bir yakınlaşma, diyalog, uyum ve kimlik kaynağını oluşturmaktadır. Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür Projemiz ilimizin önemli değerlerini ön plana çıkararak kültürel tanıtımını anlatmaya katkı sağladı. ‘’dedi

 

 

VALİ İZZETTİN KÜÇÜK: ''BU TÜR ETKİNLİKLERE DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEKTİR''

 

Şanlıurfa'da gerçekleşen birçok önemli kültür projesine önderlik eden Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise, ''Şanlıurfa kültürel çeşitlilik bakımından Türkiye’nin en önde gelen illerinden birisi. Osmanlıdan izlerin yanı sıra daha geriye doğru gidilecek olursa; Safeviler, Memlüklüler, Eyyubiler, Selçuklu, Roma ve daha da gidilirse Şanlıurfa’nın kültür ve medeniyet birikimini 12 bin yıl öncesi Göbeklitepe’ye kadar götürebiliriz. Şanlıurfa şu anda olduğu gibi yaşadığı her dönemde bölgenin en önemli kültür ve medeniyet merkezi olma özelliğini korumuştur. Şehri Medeniyet Projesi de Şanlıurfa’nın Kültür ve medeniyet alanında sahip olduğu değerlerin tüm dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol üstlendi. Her dönemden izlerin bulunduğu Şanlıurfa’da böylesi önemli bir projeyi hayata geçiren Medyadoktoru ekibine ve projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

ÇİFTÇİ: ''ŞANLIURFA MEDENİYETİ VE KÜLTÜRÜ TÜM DÜNYAYA TANITILACAKTIR''

 

Şanlıurfa kültürünün ve medeniyetlerin tüm dünyaya tanıtılması için çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, '' Şanlıurfa, tarihi İpekyolu güzergahındaki en eski ve kadim yerleşim yerlerinden biridir. Doğuyu batıya bağlayan ticari yolların kesiştiği kavşak noktasında bulunması her dönemde farklı medeniyetler için cazibe merkezi olmasını sağlamış, bölgeye hakim olan her medeniyet, sahipliğini pekiştirmek için kendine ait eserler bırakarak, günümüzde ilimizin Dünya arkeolojisi ve kültür altyapısı içerisinde önemli ve özel bir yere sahip olmasını sağlamıştır. Bu kapsamda şehrimizin tanıtımı noktasında Şehri Medeniyet Şanlıurfa kültür projesini Büyükşehir olarak önemsemekteyiz. " şeklinde konuştu.

a41cbb25-1765-46d2-ae8c-7691373c9e1e

 

 

OSMANLININ SON TERZİSİ

 

Osmanlı İmparatorluğu hanedanının kıyafetlerini diken Karakapıcı ailesinin son ferdi Şanlıurfa'da yaşayan Sezai Karakapıcı, Nisan ayında gerçekleşmesi planlanan Şehri Medeniyet Şanlıurfa danışmanlık yapacak. 6 kuşaktır terzilik yaptığını ve soylarının Fatih Sultan Mehmed dönemine dayandığını söyleyen Sezai Karakapıcı, ‘’Terzilik'' alanında sarayın güvenini kazanan bir aile olduk.  Karakapıcıailesinin yaklaşık 400 yıl önce öşür (vergi) toplamak için İstanbul'dan Şanlıurfa'ya yerleşti. Dedelerimiz Şanlıurfa'da topladıkları vergiyi saraya gönderiyordu. Sarayın en güvenilir ailesi bizdik. "Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün izlerini hem taşıyor hem benimsiyorum. Halen nereli olduğumu soranlara gururlanarak 'Osmanlıyım' derim. Çünkü ben Osmanlı kültürü ile yaşayan ve o kültürle ölmek isteyen bir aileye mensubum. Şanlıurfa'dan İstanbul'a ziyarete geldiğim zaman torunlarım ve çocuklarıma sarayları, türbeleri ve camileri gezdirip, Osmanlı kültürünü anlatmaya çalışıyorum. Dedelerimiz şanlı atalarımıza hizmet etme şerefinde bulunmuşlardır. Ben de kültürümüzün ana mimarı olan medeniyetler Şehri Medeniyet Şanlıurfa Kültür projesi kapsamında bugüne kadar tecrübe edindiğim tüm bilgileri aktardım. Ben dikim olarak Osmanlı'nın giyim tarzını benimsemiş bir terziyim. Umarım bu projede, bir nebze de olsa atalarımıza hizmet etme ve bunları sergileme şansına sahip olurum. ‘dedi

8ce65f28-73fe-4600-a39f-e75f6bd462a4

 

TASARLANAN ÖZEL KIYAFETLER HAKKINDA

 

Şehr-i Medeniyet Şanlıurfa Kültür projesi için hazırlanılan koleksiyon; Halepli Bahçebölgesinde arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan 1700 yıllık  mozaiklerinden, Şanlıurfa yöresel kadın kıyafetlerinden ve Şanlıurfa,Osmanlı dönemi kıyafetlerinden esinlenerek oluşturulmuştur. 

   Halepli bahçe mozaiklerinden esinlenerek hazırlanan on parçalık  koleksiyonda tamamen mozaikler üzerindeki desenler birebir alınarakaslının değişmeme kaydıyla şekillendirilip, özel baskı tekniğiyle pamuklu dokuma kumaşlara basılarak hazırlanmıştır. Özel tasarlanan kıyafetlerin her biri modern çizgilerle beraber yeniden günümüz kıyafetlerine uyarlandı.

Projemizde, Amazonlar mozaiğinden, kraliçe hippolite’nin avladığı leopar detayına kadaralınarak hazırlanan kumaşlar ile avlanan leoparın yeniden bir kıyafet üzerinde hayat bulması sağlandı. Evin koruyucusu Ktisis’infotoğrafı payetli kumaşa basılarak hazırlandı ve birebir ayağa kaldırıldı. Mozaiklerde kullanılan birçok küçük detay, özenle seçilip alınarak  yeniden desen devamı olarak tekrar kullanıldı. Bunlardan bazıları; küçük yer bitkileri, keklik , yaban ördeği, lotus çiçeği ve amazonlar mozaiğinin yer aldığı 2 nolu konuk odasının taban mozaiğinde tasvir edilen amazon Penthesileia’nın atıdır. Ayrıca; Kraliçe Hippolite birebir kıyafetleriyle, takılarıyla ve makyajıyla canlandırıldı ve ayağa kaldırıldı. Şanlıurfa yöresel kıyafetlerinden esinlenerek oluşturulmuş olan 10 parçalık koleksiyon da Şanlıurfa yöresine ait kumaşlar kullanılarak tasarlanmıştır. Kıyafetlerde özellikle altın sırma işlemeler, ipekli kumaşlar, jakarlı kadifeler, özel tasarım altın takılarla kombinlendi. Şanlıurfa yöresel kıyafetleri içerisinde yer alan şaleler, feraceler,üç etekler( kaftanlar), zıbın-fistanlar(entariler),entarinin üzerine giyilen sıhmaadı verilen yelekler, el tezgahlarında dokunan hışvalı isimli dokumadan yapılan sıhmalar,kuttuklar, şalvarlar, önlükler (berivan veya peşmal), çulha parçasından yapılan beyaz renkli etekler, beyaz kumaştan yapılan neçek adı verilen örtüden neçek üzerine bağlanan ibreler, köfi (içinde fes şeklinde yapılan karton kalıp),taç-gümüş başlık  (ön kısmına üç kor yan kısımlarına reşme denilen gümüş takılar), kemerler, çok renkli yün mahrama adı verilen mendil, saf yünden yapılan çoraplar ve deriden yapılan postallardan esinlenilerek, yeniden tasarlanıp günümüze uyarlanmıştır.

 

Son  olarak bir diğer on parçalık Osmanlı dönemi koleksiyonu, özellikle Osmanlı döneminde Şanlıurfa da giyilen sokak, ev ve kına-düğün kıyafetlerinden esinlenilerek yeniden tasarlanıp günümüze uyarlanmıştır. Kırmızı gelinlik en çarpıcı parçalardan biri olup kaftanlar ve Osmanlı sarayından altın sırma işlemeli dantellerle bezenmiş kıyafetler kullanılmıştır.

889d676c-1e28-4a86-89ee-0ac7d2caab26

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.