Şekere Dikkat! Öyle Büyük Zararları Var ki!

Şekere Dikkat! Öyle Büyük Zararları Var ki!

Günümüzde neye elimizi atsak içinde şeker var. Şeker ya da türevleri gıda endüstrisi tarafından neredeyse her üründe kullanılıyor

Şeker aslında neredeyse bütün yiyeceklerde bulunan bir karbonhidrat. Beslenmedeki anlamı enerji vermek. Mağara insanlarının yaşadığı dönemde kalsaydık, onların aldığı miktardaki şekerin vücudumuz üzerinde yıkıcı bir etkisi olmayacaktı. Sadece mevsiminde, sınırlı miktarda meyveden şeker tüketebilecektik. Oysa günümüzde neye elimizi atsak içinde şeker var. Şeker ya da türevleri gıda endüstrisi tarafından neredeyse her üründe kullanılıyor.

ASLAN PAYI ÇOCUKLARIN

Geçen hafta sağlık bakanı Recep Akdağ, Türkiye toplumunun 3’te birinin obez, 3’te birinin de fazla kilolu olduğunu söyledi. Anlaşılan o ki Batı dünyasını uzun zamandır pençesine alan fazla kilo ve buna bağlı hastalıklar salgını yaygınlaşıyor... Bunda hareketsiz yaşam tarzımızın yanı sıra aşırı şeker tüketiminin de rolü olduğu gayet net... Şeker tüketimindeki aslan payıysa çocuklara ait. Çünkü işlenmiş gıdaların neredeyse tümünde bulunan şeker eğer bilinçli olarak beslenme dışı bırakılmazsa en çok çocukları kendine çekiyor. Kahvaltılık gevreklerden ketçap ve meyveli yoğurda, paketli meyve suyu ve gazlı içeceklerden pastane mamullerine kadar uzanan yelpazeyi tüketen çocuklar günlük kalori ihtiyaçlarının neredeyse yüzde 40’ını şekerli şeylerden alıyorlar.

Bu boş kaloriyi tüketmek onları gelişimleri için gerekli olan besin değeri yüksek gıdalardan alıkoyuyor. Öte yandan eskiden yetişkinlere özgü olduğu düşünülen birçok hastalık şimdilerde çocuklarda da görülmeye başlandı. “Bunların arasında yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması, tip 2 diyabet de var” diyor araştırmalar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habertürk

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.