Sendikalardan iZBAN grevi yorumu

Sendikalardan iZBAN grevi yorumu

Alkış sesleri ve “İşçiyiz, haklıyız! Kazanacağız” sloganları atan İZBAN görevlileri haklarını alıncaya kadar grevin süreceğini belirtti.

“Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atan İZBAN çalışanları,  İZBAN ve TCDD, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu 3. Bölge Başkanı Süleyman Yıldırım bugün sabah Ankara’da erken saatlerde gerçekleşen Banliyo ve Konya’nın hızlı treninin çarpıştığı kazaya değinen Yıldırım şunları söyledi: “Beş yıldır Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Ege Bölge Başkanlığını yapıyorum. Ama bu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları arasında 2 yıl içerisinde ikinci kez greve tanık oluyorum. Ben burada yolu süpüren mi? , ağacı budayan mı?, gemiyi süren mi?, treni süren mi? Otobüsü sürenin aynı kefede yer almaması gerektiğini düşünenlerdenim. İzmir Büyükşehir Belediye bünyesinde, 15 farklı şirket var on beş farklı işkolu ile hep aynı ücreti dikta etmenin bir anlamı yok. Buradan yerel yöneticilere seslenmek istiyorum. Bu işin sahibi müdavimi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Devlet Demiryolları Genel Müdürü, Ulaştırma Bakanlığı ve hepimizi ilgilendiren bir konu, biz burada bu şirketin civasına talip değil, bize ait olanları almanın mücadelesini vermek için yola çıktık. İsterlerse üç hat ya da on üç hat daha koysunlar biz bu görevden kazanımla çıkacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

 

Alkış sesleri ve “İşçiyiz, haklıyız! Kazanacağız” sloganları atan İZBAN görevlileri haklarını alıncaya kadar grevin süreceğini belirtti.

1-165.jpeg

 “İki yıl önce biz bu greve çıktık. ‘Ne oluyor?’ diye sorulmadı”

Kanayan yaralarına çözüm getirilmesi gereken sorunları olduğuna değinen İZBAN çalışanları,  bu grevde lehimize yazdıracağız.  İZSU’da çalışan bir işçinin, “Yüzde 60 zam olur diyerek herkesi etkiliyorlar, ne kadarlık zam olacak?”  sorusu üzerine konuşan, Demiryol İş Şube Sekreteri, “Bunun böyle olmayacağını biz biliyoruz.  Yüzde 28 zam isteniyor, bu dördüncü dönem toplu sözleşmemiz, geçmişte bıraktığımız bitmiş sözleşmelerin üç tanesinin iki tanesinde bizi Yüksek Hakem Kurulu’na mahkum ettiler, Yüksek Hakem Kurulu’nun kalıplarını hepiniz biliyorsunuz, yaşıyoruz. Şehir içi raylı taşımacılıkta daha düne kadar grev yasağı vardı. Anayasa mahkemesinden iptal olduktan sonra geçen dönem raylı taşımacılık sektöründe çalışanların grev hakları doğdu.  Daha önce ki dönemlerden süre gelen asgari ücretli çalışmaktan çok büyük kayıplar eksikler nedeniyle, yaptığınız grev sonucunda imzalanan sözleşme dahil, bu arkadaşlarımızın ücretlerini çalışma koşullarını her hangi bir şekilde düzeltip belli bir noktaya getiremedi. Sizler Belediye kurumlarında çalışıyorsunuz, Ben TCDD kökenliyim, bizlerin oturmuş elli altmış yıllık sözleşmeleri var. Yıllar içerisinde düzeltilmiş sözleşmeler ama İZBAN’da çalışan arkadaşlarımızın sözleşmeleri, sadece daha bir dönem masada bitti. Onun dışında hepsi Yüksek Hakem’den geldi. Yüksek Hakem’den kastım, ücrete bakar, üç kuruş parayı verir enflasyon ya da hükümetin kalıbı neyse onun dışında bir yere çıkmaz. İZBAN işçisinin istediği para yüzde 28’dir.

Şu da bir gerçek bu sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sözleşmesi değil,  İZBAN’ın sorumluluğunun yarısı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ise diğer yarısı da TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’nı da ilgilendiriyor. Aslına bakarsanız; hem hükümet kanadını hem de ana muhalefet kanadını ilgilendiren bir sözleşme, bizim arkadaşlarımızın durumunu zorlaştıranda bu oluyor. Oy çokluğu ile değil, oy birliği ile karar almamız gerekiyor” diye belirtti.

2-061.jpeg

“Kocaoğlu’nun basında söylediği 3500 TL parayı verse biz zaten kabul edeceğiz”

İZBAN çalışanlarından başka biri ise şunları söyledi: “Hepimizin çoluğunu çocuğunu taşıyor, can taşıyorlar. Makinist olabilmek için on tane sınav kazandık, beş yılda bir sağlık ve psikoteknik testlere girdik, hepimiz teknik personeliz ama aldığımız maaş 1923 TL.  40 lira kömür parası alıyorum. Yüzde 50 zam yaparsanız kömür param 60 lira oluyor. Bunu bir düşünsünler” diye belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.