Senem Kılıç'tan Endüstri 4.0 Vurgusu

Senem Kılıç'tan Endüstri 4.0 Vurgusu

Kılıç, konferansta bir an evvel tüm millet olarak, Endüstri 4.0 seferberliğine başlamamız çağrısında bulundu.

Vira Stratejik Ortaklık Kurucusu ve Yönetim Danışmanı Yazar Senem Kılıç, İzmir Çiğli 2'nci Jet Ana Üssü'nde Endüstri 4.0 üstüne konferans verdi.

Kılıç, konferansta bir an evvel tüm millet olarak, Endüstri 4.0 seferberliğine başlamamız çağrısında bulundu.

Vira Stratejik Ortaklık Kurucusu ve Yönetim Danışmanı Senem Kılıç, İzmir Çiğli 2'nci Jet Ana Üssü'nde son sanayi devrimi Endüstri 4.0 ve günümüz endüstri teknolojileri üzerine düzenlenen

konferansta, Endüstri 4.0'ın insan hayatına ve endüstri dünyasına kattıklarını anlatarak, “Türkiye olarak dünyanın geleceğinde söz sahibi olmak istiyorsak Endüstri 4.0'a yatırım yapmamız gerekiyor” dedi.

ea2d994b-4e9b-4696-8e64-06f9bd3095ba

ÜRETECEK MİYİZ, YOKSA TÜKETECEK MİYİZ?

Endüstri 4.0'ın, insanlığın endüstrileşme sürecinde gerçekleştirdiği diğer büyük devrimler gibi çok önemli bir pencere daha açtığını kaydeden Kılıç şunları söyledi: “Büyük ülkeler şimdiden bu yarışın içine girmiş durumdalar. Amerika Endüstri 4.0'ın öncü ülkesi Almanya'yı yakalayarak geride bırakabilmek adına büyük yatırımlar yapıyor. Japonya, İngiltere gibi diğer küresel ihtiyaçlara cevap verebilen ülkelerde bu alanda yaptıkları yatırımlarla yarışın içinde kalabilmek için çalışıyor. Bir an evvel Türkiye olarak bizim de bu yarışa katılmamız şart. Aksi takdirde kaçırdığımız ve geriden geldiğimiz diğer sanayi devrimleri gibi bunu da atlayacağız. Bizim burada kendimize sormamız gereken soru: 'Tüm dünya ülkelerinin iştahını kabartan genç nüfusumuzla diğer ülkelerin açık pazarı, kısacası tüketicisi mi olacağız; yoksa üreten ve bunu satarak değere döndüren bir ülke mi olacağız' Bu konu geleceğimiz açısından yaşamsal önem taşıyor.”

UCUZ İNSAN GÜCÜ KALMADI

İnsandan insana ve insandan makinelere gerçekleşen iletişimin, üretim süreçlerinde artık akıllı teknolojilerle makinelerden makinelere evrildiğinin altını çizen Kılıç, bunun insanın günlük yaşantısına da doğrudan yansıdığını söyledi.

Üretimde insanın yerini, her geçen gün biraz daha makinelere devrettiğine dikkat çeken Senem Kılıç, “Yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, 3 - D yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi yeni geliştirilen teknolojilerle sadece üretimde kalite artmadı. Aynı zamanda kayıp kaçak oranları minmize edildiği gibi, üretim giderleri de asgari düzeylere çekildi. Artık büyük firmalar az gelişmiş ülkelerde üretim yapmak yerine, kendi ülkelerinde kurdukları tesislerde üretim yapmayı tercih etmeye başladı. Bunun en iyi örneklerinden biri de hepimizin yakından tanıdığı Adidas. Adidas Almanya'da kurduğu tesiste üretimini Çin'den bile daha ucuza mal etti. Bu da artık ucuz insan gücünün dünya pazarında rekabet öğesi olmaktan çıktığını ortaya koyuyor” diye konuştu.

DÜNYA LİGİNDEN DÜŞMEYELİM

Dünya'nın en güçlü orduları arasında yer alan Türk Ordusu'nun teknolojiyi yakından takip ettiğini ve çağın gereklerine kendisini uydurduğunu yakından bildiğini söyleyen Kılıç, ordudaki teknik gelişimin toplumun tüm sınıflarına yayılması gerektiğini vurguladı. Dünyanın önümüzdeki 100 yılını Endüstri 4.0'ın belirleyeceğini hatırlatan Senem Kılıç, “Bu alanda toplumun tüm kesimleri olarak ortak hareket etmeliyiz. Resmi kurum, şirket, girişimci ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde tüm millet olarak topyekün bir Endüstri 4.0 seferberliği başlatmamız gerekiyor. Aksi takdirde yalnızca önümüzdeki 100 yılı ıskalamakla kalmayacak; aynı zamanda üretimdeki gücümüzü kaybederek dünya liginden de çekilmiş olacağız” ifadesini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.