Ali Kayadibi’den Münih’te medya iletişim eğitimi

Gazeteciliğin tarih boyunca “özellikli bir iş kolu” olduğuna dikkati çeken Kayadibi, bu özelliğinin mesleğin etik kurallarına uyulmasıyla sürdürülebileceğini söyledi.

Almanya’nın Münih kentinde yaşayan Türk vatandaşlara medya ve iletişim eğitimi veren İzmirli gazeteci Ali Kayadibi, “İnsan davranışlarını ve iletişim yöntemlerini doğru anlamadan; yaşadığımız zaman ve ortamları doğru yönetemeyiz” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi, Münih’teki gazetecilerin daveti üzerine eğitim semineri verdi. Kayadibi, başta gazeteciler olmak üzere değişik meslek gruplarından katılanlara medya okur yazarlığı, haber çeşitleri ve yazım kurallarının yanında etkili iletişim teknikleri, dil kullanım becerilerinin sağladığı yararlarını anlattı. 

İLETİŞİM GÜÇTÜR

Günümüzde araç merkezli iletişimin, bireysel bağları gevşettiği görüşünü savunan gazeteci yazar Ali Kayadibi, güçlü bağların yine iletişim araçlarının doğru kullanılmasıyla sağlanabileceğini ifade etti. Kayadibi şunları söyledi:

“İletişim becerisi güçlü kişiler, her toplumda bireysel ve sosyal faydalardan üst noktalarda yararlanabilir. Bugün Alman toplumu içinde yaşayan Türk vatandaşlarımız arasında güçlü bir konum elde edenlere dikkat edin; hepsinin iyi iletişim becerileri vardır. Yaptıklarınız kadar yaptıklarınızı gösterme biçiminiz sizi toplumda bir adım öne çıkarır. Her sözün bir dünya kurmanızı sağlayabileceğini göz önünde tutun. Hem kendi dilinizi hem içinde yaşadığınız ülkenin dilini çok iyi kullanın. Çünkü anlamını bilmediğiniz bir dil sizi yarı yolda bırakır. Sizinle yola çıkarlar öne geçer. Çünkü dil, zihinsel bir etkinliktir. Dilleri ne kadar iyi kullanırsanız, düşünce dünyanız o ölçüde genişler. İletişim beceriniz, mantıklı iş yapabilme kapasiteniz artar. Dünyayı daha iyi anlarsınız ve beklentilere karşılık verebilirsiniz.” 

HABERLERE DİKKAT!

Gazetecilik yapan veya okur, izler kitle olarak Münih’te yaşayanların medya okur yazarlığı bilgisine sahip olması gerektiğini de kaydeden Kayadibi, bu sayede haberlerin yanıltıcı etkisini fark etme becerisi kazanılabileceğini söyledi. Gazeteci Ali Kayadibi, haberlerin toplum düzenini bozacak ölçüde çarpıtılmasının (manipülasyon)  kişiler arasındaki ilişkileri de zedeleyeceğini söyledi. Katılımcılara, “Kötü amaçlı haberlerin etkisine kapılarak birbirinize zarar vermeyin” önerisinde bulunan Kayadibi, “Bunun için haberin nasıl ortaya çıktığını, kaynağını bilme, haber dilini kullanma biçiminden maksadın çıkarılması konuları üzerinde durduk. Bunun için de iletişimin kusurlu yollarına girilmemesi, dayanışmayı artırıcı özelliklerinin kullanılmasını önerdik” dedi.

Eğitimin düzenlenmesinde öncülük eden Gazeteci Adnan Tokuç, “Eğitim bize çok şey kattı. Birikimlerini bizimle paylaşan Ali Kayadibi’nin farklı alanlardaki kişisel gelişim bilgilerinden yararlanabileceğimizi de gördük. Eğitimlerin başta meslektaşlarımıza ve Münih’teki vatandaşlarımıza sonsuz yararlar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Seminerin sonunda katılımcılara sertifika veren Ali Kayadibi, halen Türkiye’deki kitapçılarda satılan ve ilgiyle takip edilen, “Konuşuyorum O Halde Varım” kitabını da imzaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri