BAYRAMDA İPİN UCUNU KAÇIRANLARA ‘’DENGELEME İPUÇLARI‘’

Senem Köse Bektaş

Pandemi sürecinde yasaklarla evlerimize kapanmanın ardından, kısıtlamaların hafiflemesi, uzun bir dönemden sonra sevdiklerimizle bir araya gelebilmenin özgürlüğü, tüm yıl boyunca büyük sofraların özlemi ile eşi dostu akrabayı bir araya getiren bayramlarımızdan Kurban Bayramı ile birleşince ipin ucu kaçmış olabilir. Bu durumun olması çok da normal, bazılarımız uzun süren yasakların sonunda belkide ilk defa memleketine gitti, yada bayram sonuçta biraz kaçamak yapayım dedi, etin üzerine bir tatlıda yemeden bayram mı olur dedi... İkram etmek kültürümüzde çok değerli... Bunun kadar değerli ve özen gösterilen bir diğer husus ise ikram edilene hayır dememek.. Ben diyetteyim yada artık sağlıklı besleniyorum diyeblmek hem çok zor hemde ikram eden kişiye yapılan bir saygısızlık gibi algılanmakta...Tüm bunlar birleşincede bayram sürecinde ipin ucunun kaçması biraz da doğal...Ancak ipin ucu kaçtığında dengeleme yapabilmek mümkün...Hem sevdiklerimize hayır demeyelim hemde sağlığımızı ve bedenimize saygı gösterebilmek için dengeleme ip uçları sizlerle;

  • Bayram boyunca gün içinde tüketilebilecek tatlı ve diğer ikramlar dolayısıyla kahvaltının çok hafif yapılması ve kahvaltıda hayvansal gıdaya yer verilmemesi dengelemede ilk adımdır.
  • İnsan vücudunun iyi çalıştığı pH düzeyi, 7.4 seviyesinde ve hafif alkalidir. Kırmızı et asidik bir besindir. Çok fazla asidik besinlerin tüketilmesiyle,pH dengesi bozulduğunda normalde vücutta bulunan mikroskobik organizmalar hastalık üretmeye başlar. Kurban bayramı sürecinde normalden fazla et tüketimine dikkat etmek gerekir, ancak bayram dolayısıyla dikkat edilemeyen durumlarda, vücudumuzun pH dengesini dengede tutabilmek için, içilen su miktarı arttırılmalıdır. Etin yanında mutlaka alkali besin olan özellikle yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Ayrıca su tüketimini arttırmak, metabolzmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayarak vücudunuzda oluşan ödemin kiloya dönüşmeden atılmasını sağlayacaktır.
  • Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, terayağı, kuyruk yağı yada bitkisel yağ ilavesi yapılmamalıdır.
  • Yeni kesilmiş hayvanların etleri sertlik oranı yüksek olup pişirilmesi ve sindirilmesi de daha zordur. Özellikle mide ve bağırsak sorunu olan kişiler yeni kesilmiş hayvan etini bir kaç gün dolapta beklettikten sonra tüketmesi sindirim sorunu yaşamalarını engeller.
  • Gün içinde tüketilen baklava, çikolata, şerbetli tatlı, ve diğer şekerli gıdalar dolayısıyla şeker alımı artmaktadır. Öncelikle güne başlarken kendinize bir limit belirmeniz sizi fazla tatlı tüketiminden alıkoyacaktır. Ayrıca gün içinde meyve, pilav, makarna gibi şeker oranı yüksek gıdalar ile ceviz, zeytin, gibi yağ kaynaklarını sınırlamak dengelemede diğer bir yöntemdir.
  • Size ikram edilen tabağın yarısını tüketmek hem kalpleri kırmaz hemde diyetimi bozdum pişmanlığı olmaz.
  • Kırmızı et tüketiminde miktar kadar pişirilme şeklide çok önemli... Yağda kızartma yada mangal yerine, haşlanmış, fırında yada ızgara ile pişirilmesi sağlığımız için doğru tercihtir. Hızlı ve yüksek ateşte pişirilmesi sırasında HCA denen heterosiklik aminler gibi zararlı olma potansiyeli olan maddelerin oluşumuna neden olabilir,
  • Kırmızı eti limon suyu, yoğurt suyu, sarımsak veya zeytinyağı ile marine etmek zararlı bileşiklerin oluşumunu engel olabilir ve bu bileşenlerden korunmada destek olabilir.
  • Bu sıcak havalada serinlemek için asitli içecekler ve hazır meyve suları yerine su soda yada ayranı tercih edilebilir.
  • Gün içinde bitki çayı tüketmek; 2 fincan yeşil çay, kiraz sapı yada mısır püskülü gibi bitki çayları tercih edilebilir.
  • Vücutta oluşacak ödemler için bayram sonrası kısa süreli meyve ve sebzeden oluşan detoks programları uygulanabilir.
  • Kesinlikle tartılmayın. Bayram sürecinde yapılan kaçamaklar doalyısıyla kilonuzda artış olabilir. Vücudunuz ödem tutabilir. Düzenli olarak tartılıyorsanız tartılmak için bir sonraki haftayı bekleyin.
  • Daha çok hareket edin.
  • Ve kendinize olumlamalar ile kodlamalar yapın.”Ben her zaman sağlıklı ve fit bir bedene sahibim. “ gibi

Dengede olabilmek için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14