Bulgaristan’daki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından İzmir’de düzenlenen iftar programı, Türkiye’de yaşayan Bulgaristan göçmeni soydaşları aynı sofrada buluşturdu. Yoğun katılımın olduğu organizasyon, birlik ve dayanışma mesajlarının verildiği anlamlı bir buluşmaya sahne oldu.
Ramazan ayının manevi atmosferinde gerçekleşen iftar programına Bulgaristan’dan ve Türkiye’den çok sayıda siyasetçi, belediye başkanı, sivil toplum temsilcisi ve iş insanı katıldı. Gecede, Türkiye ile Bulgaristan’daki soydaşlar arasındaki güçlü bağlar ve ortak kültürel miras bir kez daha vurgulandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bulgaristan’ın Kırcaali kentinden gelen belediye başkanları ve İzmir’de yaşayan Bulgaristan göçmenleri ile bir araya geldi. Başkan Tugay konuşmasında iki toplum arasındaki güçlü bağlara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Biz Kırcaali ile kardeşiz. Ayrı ülkelerde oluşumuz bizi ayrı yapmaz, biz biriz, beraberiz." Başkan Tugay’ın bu sözleri salondaki katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.
İftar programına Bulgaristan’dan katılan isimler arasında HÖH Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Erol Mümün, HÖH Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali, HÖH Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Çernoçene Belediye Başkanı Aycan Ahmed, HÖH Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Hamid Hamid, HÖH Milletvekili Hüseyin Hafızov, Kirkovo Belediye Başkanı Şinasi Süleyman, Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım, Ardino Belediye Başkanı İzzet Şaban ve Krumovgrad Belediye Başkanı Sebihan Mehmed yer aldı. Ayrıca HÖH Parti Meclis Üyesi İlker Semircioğlu ile HÖH Parti Meclis Üyesi ve İzmir İl Temsilcisi Bahtiyar Şen de programa katıldı.
İzmir’den ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ekrem Selimler, İYİ Parti İl Başkanı Av. Ülkü Doğan ve MHP Gaziemir İlçe Başkanı Köksal Koç iftar programında yer aldı.
Programda İzmir iş dünyasından da yoğun katılım gerçekleşti. İş insanları Mümin Öztürk, Ulvi Taşkın ve Beyhan Mutlu da iftar davetine katılan isimler arasında yer aldı.
HÖH Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali, konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Bulgaristan Türklerinin haklarının her zaman savunucusu olduklarını belirten Necmi Ali, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine büyük önem verdiklerini ifade etti. Necmi Ali ayrıca önümüzdeki ay yapılacak Bulgaristan genel seçimleri için soydaşları sandık başına gitmeye davet etti.
HÖH Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Erol Mümün ise konuşmasında Türkiye ile Bulgaristan’daki soydaşlar arasındaki güçlü bağa dikkat çekti. Bu bağın iki toplum arasındaki dostluğun en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Mümün, yaklaşan genel seçimlerin önemine değinerek tüm soydaşları Bulgaristan’da yapılacak seçimlerde oy kullanmaya davet etti.
Programın ev sahiplerinden HÖH Parti Meclis Üyesi ve İzmir İl Temsilcisi Bahtiyar Şen ise yaptığı konuşmada iftar buluşmasının sadece bir yemek organizasyonu olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
HÖH Parti Meclis Üyesi ve İzmir İl Temsilcisi Bahtiyar Şen yaptığı konuşmada, İzmir’de düzenlenen iftar buluşmasının yalnızca bir iftar sofrası etrafında gerçekleşen bir program olmadığını, aynı zamanda soydaşların birliğini, dayanışmasını ve ortak değerlerini güçlendiren önemli bir siyasi ve toplumsal buluşma olduğunu vurguladı.
Şen, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Bulgaristan Türklerinin ve soydaşların haklarını, kimliğini ve demokratik temsilini korumak için birlik içinde hareket etmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, HÖH’ün bu mücadelenin en güçlü temsilcisi olduğunu ifade etti.
İzmir’deki bu buluşmanın Türkiye ile Bulgaristan arasındaki soydaş bağlarını daha da kuvvetlendirdiğini dile getiren Şen, yaklaşan süreçte tüm soydaşların demokratik haklarına sahip çıkmaları, sandığa giderek güçlü bir temsil ortaya koymaları gerektiğini söyledi.
"Bugün burada bir araya gelmemiz sadece bir iftar sofrasını paylaşmak değildir. Aynı zamanda ortak değerlerimizi yaşatmak, dostluklarımızı pekiştirmek ve birlik ruhumuzu güçlendirmek için önemli bir buluşmadır. Çünkü biliyoruz ki birlikte olduğumuzda daha güçlü, dayanışma içinde olduğumuzda ise daha başarılı oluruz. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bu iftar buluşması, aramızdaki bağları daha da kuvvetlendirecek ve birlikteliğimizi büyütecektir."
Samimi sohbetlerin ve güçlü birlik mesajlarının öne çıktığı gece, Türkiye ile Bulgaristan’daki soydaşlar arasındaki dostluk ve dayanışmanın pekiştirilmesi temennisiyle sona erdi.