Çay deyince…

Esra Aran

Her gün içtiğiniz çayı tanıyor musunuz?

Beyaz, siyah ve yeşil çayın çay ağacı olarak bilinen aynı cins bitkiden elde edildiğini biliyor muydunuz? Çayın genetik çeşitliliği, kahvenin genetik yapısından 4 kat fazla…

Çaydaki antioksidanların koruyuculuğunu nasıl arttırmalıyız? 

Çayın tadını veren içindeki antioksidanlardır. Bu antioksidanlar kaynar suda çözünür. Bu nedenle çayınızı doğru ısıda demlemeniz önemlidir. Yapılan birkaç araştırmaya göre; çaydaki antioksidan miktarının çay yapraklarının işleniş biçimine, su da ne kadar tutulduğuna ve suyun sıcaklığına göre değiştiği bulunmuştur. Ayrıca beyaz ve yeşil çayın antioksidan değeri siyah çaydan daha fazladır.

Sizler hangi çayı seversiniz? Yeşil çay : Yüksek antioksidan içerir. Yeşil çayın yapraklarındaki antioksidanlar sıcaklığa son derece hassastırlar. Bu yüzden yeşil çayı soğuk suda 2 saat bekleterek demlemelisiniz. 

Siyah çay: Siyah çayın antioksidan değeri düşük, kafein oranı fazladır. Siyah çay uzun süre su içerisinde beklerse antioksidan değeri düşer. Antioksidan miktarını yükseltmek için çayı sadece 2 dk demleyin.

Beyaz çay: En yüksek antioksidan içeren çaydır. Çünkü çay bitkisinin en taze filizlerinden elde edilir. Siyah ve yeşil çaya göre daha az işlem görmüştür. Beyaz çayı uzun süre demlerseniz, antioksidan miktarı yükselir.

Çay sudan sonra dünyada en çok içilen içecektir. Bu yüzden çayın faydalarından yararlanmak için demleme tarzınızı değiştirmelisiniz. Sevgilerimle   ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ / 2018 / EKİM / 290 0 298/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.