MEDYA EGE - Çeşme Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grubu’nun Port Alaçatı Otel’in işletilme sürecine ilişkin verdiği soru önergesi, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli tarafından yanıtlandı.
Başkan Denizli imzasıyla gönderilen resmi cevap, belediyeye kira geliri sağlayan değerli turizm taşınmazının geleceğine ilişkin belirsizlikleri gündeme taşıdı.
Belediyenin cevabına göre Alaçatı Mahallesi’nde bulunan Port Alaçatı Otel, 8 Haziran 2016 tarihinde yapılan ihaleyle Mavi-Su Yatırım ve İşletme AŞ’ye 10 yıllığına kiralandı. Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin süresi 13 Temmuz 2026 tarihinde doldu.
PORT ALAÇATI OTEL İHALEYE ÇIKTI MI?
Çeşme Belediyesi’nin resmi cevabında Port Alaçatı Otel’in yeni dönem için ihaleye çıkarıldığına ilişkin herhangi bir bilgi yer almadı.
Belediye, yeni ihale sürecinin ancak mevcut kiracının tahliye edilmesinin ardından başlatılacağını bildirdi. Buna göre taşınmazın yeniden kiralanması önce ita amirinin onayına sunulacak, ardından Belediye Takdir Komisyonu tarafından emsal kira bedeli belirlenecek. Sonraki aşamada ihale dokümanları ve idari şartnameler hazırlanacak.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra ihale; Resmî Gazete, yerel gazeteler veya belediyenin ilan panosu üzerinden duyurulacak.
Ancak Lal Denizli’nin cevabında bu aşamaların ne zaman tamamlanacağına ve ihalenin hangi tarihte yapılacağına ilişkin somut bir takvim paylaşılmadı.
SÖZLEŞMENİN BİTECEĞİ 10 YILDIR BİLİNİYORDU
Mevcut kiracıya 6 Ocak 2026 tarihinde ihtarname gönderildiği, sözleşmenin yenilenmeyeceğinin ve taşınmazın tahliye edilmesi gerektiğinin bildirildiği açıklandı. İhtarnamenin 12 Ocak’ta kiracıya tebliğ edildiği belirtildi.
Buna rağmen kira sözleşmesinin sona ereceği tarih yıllardır bilinmesine karşın yeni ihale için gerekli emsal bedel çalışmasının, şartnamelerin ve ihale takviminin önceden tamamlanmadığı görüldü.
GELİR GETİREN TESİS NE KADAR SÜRE BOŞ KALACAK?
Port Alaçatı Otel, kiralama yoluyla Çeşme Belediyesi’ne gelir sağlayan belediye taşınmazları arasında bulunuyor. Ancak yeni ihale tarihinin açıklanmaması, otelin tahliye ile yeni sözleşmenin imzalanması arasında ne kadar süre gelir üretmeden bekleyeceği konusunda soru işareti yarattı.
Bedel tespiti, şartname hazırlanması, ilan ve ihale işlemlerinin uzaması durumunda belediyenin kira gelirinden bir süre mahrum kalması riski bulunuyor.
Resmi cevapta gerçekleşmiş bir kamu zararına ilişkin veri yer almazken, Lal Denizli yönetiminin olası gelir kaybını önlemek amacıyla hazırladığı bir geçiş planı da kamuoyuyla paylaşılmadı.
NE KİRA BEDELİ NE DE BELEDİYENİN GELİRİ AÇIKLANDI
Belediyenin cevabında Port Alaçatı Otel’in 2016 yılında hangi bedelle kiralandığı açıklanmadı. Mevcut kiracının son dönemde ne kadar kira ödediği ve taşınmazdan belediyenin yıllık olarak ne kadar gelir elde ettiği bilgilerine de yer verilmedi.
Otelin yeni ihalede hangi tahmini bedel üzerinden kiraya çıkarılacağı da henüz belli değil. Belediye, emsal kira bedelinin tahliye işlemleri tamamlandıktan sonra Takdir Komisyonu tarafından belirleneceğini bildirdi.
Çeşme’nin en değerli bölgelerinden birinde bulunan belediye taşınmazının gelirine ilişkin rakamların paylaşılmaması, sürecin mali boyutunun kamuoyu tarafından denetlenmesini güçleştirdi.
LAL DENİZLİ YÖNETİMİNE PLANLAMA ELEŞTİRİSİ
Belediye cevabında, mevcut kiracıya yeni ihalede ayrıcalık tanınmayacağı belirtildi. Kiracının belediyeye karşı kesinleşmiş bir borcunun veya yasal engelinin bulunmaması halinde diğer isteklilerle eşit şartlarda ihaleye katılabileceği ifade edildi.
Ancak Port Alaçatı Otel’in kira sözleşmesi sona ermesine rağmen yeni ihalenin tarihinin belli olmaması, Lal Denizli yönetiminin taşınmazın gelecek dönemine ilişkin planlamayı zamanında tamamlayamadığı eleştirilerine neden oldu.
Gelir getiren tesisin ne zaman yeniden kiraya verileceği, tahliye işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığı, ihale hazırlıklarının hangi aşamada olduğu ve belediyenin oluşabilecek gelir kaybını nasıl önleyeceği yanıt bekleyen sorular arasında yer aldı.