Çin Ekonomisi Nisan Ayı İçin Alarm Verdi

Dünyanın en büyük ithalatçısı konumuna gelen Çin Nisan ayı için maliye ve para politikasındaki istikrarın sağlanamaması yüzünden yavaş bir büyümeye karşı hazırlanıyor.

Çin'in sanayi üretimi Nisan ayı içerisinde geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 6 büyüme gösterdi. Mart ayı için geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında yüzde 6.8 olan bu verinin uzman ekonomistlere göre yüzde 6.5 olması gerekiyordu. Perakende satışlar da Nisan ayında yüzde 10.1 artışla beklenenin altında çıkarken, sabit sermaye yatırımları Ocak-Nisan döneminde yüzde 11 artış göstermesi beklenirken yüzde 10.5 genişledi.

Yendeki sert düşüşler, sermaye çıkışları ve hisse senetlerindeki güçlü düşüşlerle birlikte 2016 yılına olumsuz bir başlangıç yapıldıktan sonra, Çin ekonomisi istikrar kazandı ve hatta konut piyasasındaki sıçramanın öncülüğünde yukarı yönde hareket etti. Ancak bugün açıklanan veriler ve yeni kredilerdeki düşüş, ekonominin rahata çıkmakta olduğu yolundaki umutları zayıflattı. Çinli liderler bu hafta, borcun azaltılması, sanayi kesiminin güçlendirilmesi ve fazla kapasitenin azaltılmasını işaret ederek, borç ve teşvik ile desteklenen büyümeden uzaklaşmayı işaret etti.

Qu Hongbin başkanlığınaki HSBC Holdings Plc ekonomistleri, son bilgilendirme notunda, "Denge durumuna bakıldığında, zayıf talep koşulları ve makro ihtiyati sıkılaştırma ortamında, büyüme ve enflasyona yönelik riskler aşağı yönlü kalmaya devam ediyor. Süregelen bir büyüme için daha fazla politika gevşemesi ve reformu gerekli görmeye devam ediyoruz" dedi.

Çin'de Cuma günü açıklanan geniş tanımlı yeni krediler verisi geçen ay beklenenden daha az arttı. Toplam finansman, Çin Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 751 milyar yuan (115 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar, Bloomberg'in anketine katılan 26 analistin tümünün tahminlerinin altındaydı. Yeni yuan kredileri 555.6 milyar yuan oldu. Beklenti bu verinin 800 milyar yuan olması yönündeydi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri