Ege'nin Taze Balıkları Mezatta Alıcı Buluyor

Amatör balıkçıların gece boyunca tuttuğu deniz ürünleri, sabahın erken saatlerinde mezatla balık severlerle buluşuyor.

Aracısız alışverişin hem tazelik hem de lezzet açısından daha avantajlı olduğunu belirten vatandaşlar, doğrudan satış yöntemi sayesinde sofralara daha iyi ürünler geldiğini vurguluyor.
Ege Denizi'nin serin sularına açılan amatör balıkçılar, gece boyunca süren zorlu avın ardından tuttukları balıkları Mavişehir Sahili'ndeki balıkçı barınağına getiriyor. Yaklaşık 70 tekneden oluşan Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı balıkçıları tarafından avlanan balıklar, barınakta türlerine göre ayrılıyor. Önce toptan satışa sunulan balıklar, burada alıcılarını bulamazsa mezat alanına taşınıyor. Mavişehir'deki bu renkli mezat, sabah erken saatlerden itibaren balık tutkunlarını ağırlıyor. Taze balıkların kokusu ve mezatın heyecanı, sahil boyunca yayılan bir enerjiye dönüşüyor. Kasalara yerleştirilen balıklar, mezat alanında tek tek tartılarak kilo üzerinden satışa sunuluyor. Kimi zaman bir kilo balık 300 TL'den alıcı bulurken, kimi zaman da kıyasıya pazarlıklar sonucunda fiyatlar 2 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Her sabah denizden tezgaha uzanan bu yolculuk, hem balıkçılar hem de balık severler için bir gelenek olmaya devam ediyor.



TAZE BALIK, UYGUN FİYAT

Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Sebahattin Erbap, 2001 yılından beri balık mezatını yaptıklarını ifade ederek, "Biz bu işi halka hizmet olarak görüyoruz" dedi.
Balık fiyatlarını her sabah balıkhaneden aldıklarını kaydeden Başkan Erbap, "Biz balıkhaneden aldığımız fiyatları burada açarız, vatandaş da talebe göre, mezat usulü olduğu için ihtiyacı olduğunda fiyatı yükseltiyor. Şu an hamsi balığının kilosu 200 ile 400 lira arasında değişiyor. Çipurayı ise burada 300, 400, 500 hatta 600 liraya kadar verdiğimiz oluyor. Fiyatlarımız oldukça uygundur. Her gün taze ve saatlik balıklarımız mevcuttur. İstanbul'dan, Ankara'dan, Zonguldak'tan, Konya'dan, Afyon'dan ve daha birçok yerden vatandaşlar geliyor. Her yerden ziyaretçilerimiz oluyor. İnsanlar hem meraktan hem de mezatın nasıl yapıldığını görmek için geliyorlar. Daha önce görmeyenler için balık mezatı oldukça zevkli bir olay. Vatandaşımız bilmelidir ki İzmir Körfezi kirli değil. Bu yüzden buraya gelmekten ya da balık yemekten çekinilmemelidir. Zaten bizim balıklarımızın tamamı dış körfezden gelir. İç körfezle hiçbir alakamız yoktur. Vatandaşlarımız balıklarını gönül rahatlığıyla yiyebilirler, burada zehirlenme gibi bir durum söz konusu değildir" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri