Tuncay Kır yazdı;
Hayırlı Ramazanlar. Mübarek Ramazan ayının artık son günlerini yaşıyoruz. Ramazan; birlik, beraberlik, paylaşmak ve bir araya gelmek demek. Bu ayda en yoğun yaşadığımız duygular da bunlar.
Ancak bunun yanında, duyduğumuzda “Yok artık” dediğimiz bazı olaylar da yaşanmıyor değil. Örneğin belediyemizin mahalle mahalle düzenlediği iftar programları… Öncelikle bu ince düşünce için teşekkür etmek gerekir. Gönül ister ki aşevlerine, iftar sofralarına kimsenin ihtiyacı olmasın; herkesin evinde çorbası kaynasın. Ama Ramazan’daki bu iftar sofraları aslında insanları bir araya getiren güzel bir gelenek, bir buluşma vesilesi.
Fakat kulağımıza gelen bir konu var. İddialara göre belediye başkanının talimatıyla iftar programlarına belediye personelinin katılımı zorunlu tutuluyormuş. Sebebi de oldukça açık görünüyor. Ramazan’ın başında Yenifoça’da yapılan iftar programına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da katılacağı söylenmişti ve o gün ciddi bir kalabalık oluşturulmak istenmişti. Personelin eksiksiz orada bulunması için çağrılar yapılmış.
Ardından başkanın kendi köyü olan Gerenköy’de verilen iftarda katılımın oldukça düşük olduğu, köyden insanların defalarca aranarak davet edildiği bilgileri de geliyor. Hatta masa masa belediye personeliyle salonun doldurulmaya çalışıldığı söyleniyor.
Şimdi ise Foça Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı’nda verilecek iftar için belediyenin şirketi olan Bağkent’te çalışan işçilerin bulunduğu WhatsApp grubundan, başkan talimatıyla iftara çağrı yapıldığı ifade ediliyor.
Sormak gerekiyor: İftarda yoklama mı alınacak? İnsanların özel hayatı yok mu? Mesai saati bittikten sonra, fazla mesai ödemesi yapılmadan personelin belli bir yerde bulunmasını istemek ciddi bir tartışma konusudur. Ramazan’da insanlar aileleriyle, sevdikleriyle, dostlarıyla iftar yapmak ister. Buna saygı gösterilmesi gerekir.
Eğer yüzlerce personelin katılımı bekleniyorsa, bunun bir karşılığı olacak mı? Fazla mesai ücreti ödenecek mi? Çünkü bu ücretler de nihayetinde kamunun, yani hepimizin cebinden çıkıyor.
Foça’da güler yüzlü insanlar görmek istiyoruz. Son dönemde bunun azaldığını hissediyoruz. Sezon yaklaşırken karşılaştığımız sorunları da önümüzdeki günlerde konuşmaya devam edeceğiz.
Herkese tekrar hayırlı Ramazanlar diliyorum. İyi akşamlar.