İzmir Körfezi'nin Uçlarını Birbirine Bağlayacak Proje

İzmir Körfez Geçişi Projesi ile yapılması planlanan 800 metrelik yapay ada ile İzmir Körfezi'nin iki ucu birbirine bağlanacak. Projeyle İzmir'de trafik sorununun çözülmesi planlanıyor. Konuyla ilgili İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş; "İzmir'in içinde denize girilemiyor. Bu ada, özellikle orta ve dar gelirlilerin denize girebileceği, plajların oluşturulabileceği, inanılmaz güzel ve ender yerlerden biri haline gelebilir" dedi.

Körfezin iki ucunu birbirine bağlayacak projenin Çiğli'den başlaması düşünülüyor. Çiğli'den başlayan yolun, körfezin ortasında oluşturulacak yapay yarım ada üzerinde 800 metre su üstünde giderek, 800 metrenin sonunda 1,8 kilometre uzunluğundaki batırma tüp tünele bağlanması planlanıyor.  Körfezin bir ucundan başlayan tünel, karşı taraftaki İnciraltı ve Çeşme otobanına çıkacak.

Çiğli'den Narlıdere'ye gidişte sahil yolu toplamda 65-70 dakika sürerken, çevre yoluyla 45 dakika sürüyordu, projeyle birlikte körfezin bir ucundan diğer ucuna gitmek sadece 10 dakika sürecek. Öte yandan projeye eklenmesi planlanan tramvayla beraber, Mavişehir ve Üçkuyular gibi iki uçtaki yoğun nüfusa sahip iki semt birbirine bağlanacak. Öte yandan körfezde yer alması planlanan adanı ay yıldız şeklinde motiflenmesi bekleniyor.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş projenin İzmir'de trafiğini rahatlatacağını belirterek; "İzmir'de trafik şu an tamamıyla durmuyorsa bakanımızın yaptıklarıyladır. Binali Yıldırım bakan olana kadar, 1976 yılında 51 kilometrelik planlanan çevre yolunun sadece 11 kilometresi yapılmıştı. Binali Bey'in bakanlığı sonrası çevre yolu tamamlandı, hatta Menemen'e doğru devam ediyor. Otoyol sadece İzmir-Çeşme arasında vardı, Aydın'a bağlandık, İstanbul ve Ankara'ya bağlanıyoruz. Binali Bey'in hizmetleri, Körfez projesiyle taçlanmış olacak. Projenin, hemen ve mutlaka yapılması gerekiyor." dedi.

"İzmir'in içinde denize girilemiyor."

Ticaret odası başkanı Demirtaş, projeyle oluşturulan adayla beraber, adaya plaj kurularak, dar ve orta gelirli İzmirliler'in denize girebileceği bir alan haline getirilebileceğini söyleyerek, 20 yıldır körfez geçişi açılması gerektiğini dile getirdiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri