Moderatör Mustafa Tübcel, Gazeteci Arif Çayan ve Ceza Hukukçusu Avukat Murad İdikurt, Gündemin Nabzı programında Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kalesi olarak bilinen İzmir'de TIME35 TV tarafından yapılan bir röportajın sonuçlarını masaya yatırdı.
YAYIN LİNKİ:
https://www.izmirtime35.com/izmirde-siyasetin-aci-gercegi
CHP'nin en yüksek oy aldığı yerlerden biri olan Karşıyaka Çarşısı'nda 100 vatandaşa yöneltilen "CHP'nin 13 milletvekili var. Hangisini ismen biliyorsunuz? Hangisini sokakta gördünüz?" sorusuna alınan yanıtlar tam bir fiyasko ile sonuçlandı. 100 kişiden sadece 4'ünün yalnızca birer milletvekili ismi sayabildiği sokak röportajı, stüdyoda sert tartışmaları beraberinde getirdi.
İşte o programda gazetecilerin ve sokaktaki vatandaşların kurduğu çarpıcı cümleler:
"MİLLETİN DEĞİL, GENEL MERKEZİN VEKİLLERİ"
Mustafa Tübcel: "Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin kalesi olarak tırnak içerisinde İzmir'i görüyorlar ve bunlardan çeşitli toplantılarda bahsediyorlar. Şu anda Cumhuriyet Halk Partisi'nin 13 milletvekili var. Arkadaşlarımızı sokağa çıkardık, 'Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerini tanıyor musunuz? Gördünüz mü?' diye sorduk. Cumhuriyet Halk Partisi'nin en yüksek oy aldığı bir bölgeyi seçin dedim; Karşıyaka Çarşı'yı uygun görmüşler. Soru basit: 'Cumhuriyet Halk Partisi'nin 13 milletvekili var. Hangisini tanıyorsunuz? İsmen biliyorsunuz? Hangisini gördünüz sokakta?' Milletin vekili değil mi abi? Cumhuriyet Halk Partisi vekilleri sokakta yok. Cepte görüyorlar çünkü. Nasıl olsa cepte."
Gazeteci Arif Çayan: "10 tane çıkmaz. Karşıyaka'da yapalım, Narlıdere'de yapalım, Urla'da yapalım; 10 tane hiç geçmez. Bana göre ben 5 tane saymam. Milletin vekili değiller abi. Değiller, değiller. Yok. 13 tane milletvekilinden hangisi bir araya geldi? Bir kere geldiler, bir daha gelemezler. Urla Belediye Başkanı dedi ki; 'Milletvekilleri Urla'ya gelip yemek yiyip balık yiyip gidiyorlar.' dedi. Bunu kendi belediye başkanı söyledi abi. Hiçbir milletvekilini sahada göremiyoruz ki. Öğrenci eyleminde, işçi eyleminde, maden işçilerinin yanında göremiyoruz. Milletvekilliği olmasın abi, genel merkez vekili olsun. Kasketi takmış kafasında, başı önde hızlı hızlı yürüyor. Selam vermiyorlar, selam! Ben diyorum ki bu milletvekilleri başka bir ek iş yapıyorlar. Ya otobüs şoförlüğü yapıyorlar ya markette kasiyerlik yapıyorlar. Abi şüpheleniyorum. Sen milletvekilisin, İzmir'e hakkını verecekler."
Av. Murad İdikurt: "Yüzdelik olarak yüzde 7 başarıdır yani. 100 kişiden 4'ü eğer 4 tane sayabilmişse başarıdır. Biz bile bir çırpıda 13 milletvekilini sayamıyorsak, vatandaştan saymasını beklemek de çok makul olmaz. Tanınırlık çok çok çok düşüktür. Zaten CHP'li vekillerin tanınır olmak gibi bir derdi yok. Genel merkezde kendilerini kabul ettirmek gibi bir dertleri var. CHP'nin genel merkezindeki lobilerde, kulislerde listeye yazılacak kadar var olsunlar; halkta tanınmanın kimsenin bir önemi yok zaten. Daha kötüsünü söyleyelim; sokakta Veli Ağbaba'yı sorsak tanırlar. İzmir'e ait olmayan bir vekil, İzmirli vekillerden İzmir'de daha çok tanınıyor. Hâle bak ya! Sahaya çıktıkları zaman insanların ilk konuşacağı şey belediyelerdeki hizmet eksiklikleri, aksaklıklar olacak. Körfez'in kokusu konuşulacak. 'Nasıl olsa her ne yaparsak yapalım oy veriyorlar, en iyisi hiç çıkmayalım.' diyorlar."
SOKAKTAKİ VATANDAŞ NE DEDİ? "SEÇİM BİTİYOR, HERKES ANKARA'YA GİDİYOR"
Vatandaş 1: "Ben doğuştan CHP'liyim ama tanımıyorum. Milletvekillerini sokaklarda göremiyoruz. Hiç yok. Onun için ben en son seçimlerde CHP'ye değil İşçi Partisi'ne verdim. Onların pazarda mazarda işleri olmaz onların, biliyorsunuz yani."
Vatandaş 2: "İsim olarak tanımıyorum ama partiyi tanıyorum, CHP'yi tanıyorum. Görsem de tanımayabilirim. Tanımıyorum."
Vatandaş 3: "Sayamam, zaten yaptıkları bir halt yok. Hepsine kızgınım."
Vatandaş 4: "Hiç denk gelmedik vallahi ya. Şu ana kadar hiç öyle bir milletvekili... Yok."
Vatandaş 5: "Şu an Karşıyaka Çarşı'da ben bugüne kadar hiçbir tane milletvekili görmedim."
Vatandaş 6: "Hiçbiri görünmüyor ki. Kim görünüyor? Tabii ki hepsi gelip seçim zamanı görünürler, dükkânları gezerler."
Vatandaş 7: "Vallahi tanımıyorum ben. Ben milletvekillerini tanımıyorum da bir belediye başkanını tanıyorum. Hiç görmüyoruz ki. Oralara uğramıyor, selam bile vermiyor. Buralara gelmez ki onlar."
Vatandaş 8: "Milletvekilleri zaten seçim olduğu zaman gelip vatandaşla birebir konuşuyorlar. Seçim bittiği zaman ondan sonra herkes Ankara'ya gidiyor. Daha kimse vatandaşın ne olup ne olmadığını sordu, yok. Seçim zamanı olduğu zaman hepsi meydandalar, seçim bitmiş kimse yok ortada."
Vatandaş 9: "Murat Bakan'dı herhalde. Murat Bakan var, diğerlerini tanımıyorum."
Vatandaş 10: "Deniz Yücel'i gördüm buralarda."
Vatandaş 11: "Tuncay Özkan."
Vatandaş 12: "Mahir Polat var. Ondan sonra Adnan Bey var, Deniz Yücel var il başkanımız, başka yok herhalde."
"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AK PARTİ VEKİLLERİ SORULACAK"
Programın sonunda gazeteci Mustafa Tübcel, bu çalışmanın sadece CHP ile sınırlı kalmayacağını belirterek şu duyuruyu yaptı:
"Önümüzdeki hafta da AK Parti milletvekillerini sorup size aynı çıplaklıkla yayında göstereceğiz, konuşacağız. AK Parti'yi de soracağız yani. Ama bu seçimde cepte olmadığını herkese gösterecek inşallah İzmirliler. İzmir bu milletvekillerini hak etmiyor."