Bu ayların en büyük hazırlıkları malum her evde kışlık hazırlıkları. Ekim ayında
en genel olanlar ise tarhana ve turşu hazırlıkları. Ev usulü tarhananın faydaları saymakla bitmiyor.
Evet ev yapımı biraz zorlayıcı olabilir ancak bu besin kış aylarında adeta bir mikrop ve
gripsavar etkiye sahip. Zaten günümüzde dışarıdan da organik ev yapımı olanlarını da temin edebilmek
mümkün. Tarhananın içerisinde A, B, B1, B2, B6, C, D, E, K vitaminleri ve çok sayıda aminoasit
bulunmaktadır. Kalsiyum, protein, ve demir kaynağı olarak da bilinmektedir. Bebek beslenmesine de
rahatlıkla koyabildiğimiz tarhana içerisinde laktoz içerse dahi laktoz intoleransı olanlar tarafından
da tüketilebilmektedir. Düşük kalori içerdiği için zayıflama döneminde tüketilebilirken aynı zamanda
sindirim sistemine de iyi gelmektedir. İyi bir karbonhidrat ve protein kaynağı olduğu için kişilere
enerji verirken kas kaybının da engellenmesini sağlar. Tok kalmaya yardımcıdır. Porsiyon olarak
kiloya bağlı olarak 1-2 kepçe akşam yemeklerine rahatlıklı eklenebilir.
Turşu olarak da bugün sizlere kırmızı lahana turşusundan bahsedeceğim. Bu turşu için adeta kalp sağlığına birebir diyebiliriz. Antioksidan etkisi gösterirken hem bağırsak sağlığını destekler hemde damar duvarlarının sertleşmesinin engellenmesine yardımcı olur. Kanser, kemik erimesi gibi hastalıklara karşı da koruyucu etkisi ile bilinmektedir. Turşu hali ise probiyotik etkisi nedeniyle sindirim sistemi ve bağışıklk
sistemi için çok özel bileşenler içerir. Lahanaları incecik kestikten sonra limon ve çok az tuz ile
ovduktan sonra üzerlerine bastırarak kavanozlara yerleştirin. Kavanozun yarısını sirke yarısını ise
içme suyuyla doldurup 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyin. Vee şifa deposu turşunuz 5 dakikada hazır. Şimdiden afiyet olsun. Sağlıklı günler diliyorum.