Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri dağı yerinden oynattı!

Kuzey Kore tarafından yapılan nükleer deneme, dağı yerinden hareket ettirdi. Araştırmacılar, nükleer deneme etkilerini gözlemlemek için 3D modellerden yararlandı.

Kuzey Kore Cumhuriyeti, 1968 Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’ndan 2003 yılında çekilmişti. Bu antlaşmadan çekilen ilk ülke olan Kuzey Kore, 2006 yılı itibariyle nükleer testlerine başlamıştı. 3 Eylül 2017’de altıncı ve en büyük nükleer denemesini yaptı. Hatta bu denemenin ardından 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Bu deneyin potansiyel gücü ve jeoloji üzerindeki etkilerine dair birçok araştırma yapıldı. Nanyang Teknoloji Üniversitesi, California Üniversitesi, Berkeley ve diğer birçok kurumdan oluşan bir araştırmacı ekibi, bu etkileri tespit edebilmek için uydu verilerini kullandı.

Ekip, yatay ve dikey yer değiştirmeyi ölçebilen bir Alman uydusu olan TerraSAR-X sentetik açıklıklı radar (SAR) ile araştırma yaptı. Optik sensörlerin aksine, elektromanyetik dalgaları kullanan SAR ile ayrıntılı bir inceleme yapıldı.

Araştırmacılar, uydu verilerini sismik dalga formu verileriyle birleştirdikten sonra nükleer testin tam etkisini değerlendirmek için 3D bilgisayar modellerini kullandı. Elde edilen modelde, nükleer testin inanılmaz bir şekilde dağı 3.5 metre ittiği gözlemlendi.

Bu deneyi günümüzdeki bombalar ile kıyaslayan araştırmacılar, 120-304 kilton TNT aralığında güce sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca Kuzey Kore tarafından yapılan nükleer deneme, 1945’te Hiroşoma’da kullanılan bombadan 20 kat daha fazla etkiye sahipti.

Geçtiğimiz ayın sonlarında, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, nükleer test sahasını kapattığını duyurmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri