Obeziteden bu yöntemlerle kurtulmak mümkün!

Modern çağın salgını obezite, hayatı tehdit ediyor. Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları gibi faktörlerin tetiklediği obezite dünyada ve ülkemizde gittikçe artan bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.

İnsanların hayatını tehdit eden obeziteden kurtulmak artık mümkün. Gerçekleştirilecek operasyonlar ve tedavi yöntemleriyle hastalar obeziteden kurtuluyor. Gelişen teknolojileri yakından takip eden ve sağlıkta bunları uygulayan Özel Sada Hastanesi Obezite Cerrahisi'nde de hastaları sağlıklarına kavuşturuyor. Obezite Cerrahisi'nde Tip Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi), Gastrik Bypass, Diyabet Cerrahisi ve Mide Balonu gibi yöntemlerle hastalar sağlıklarına kavuşuyor.

Özel Sada Hastanesi Obezite Cerrahisi'nde hastalara uygulanan tedaviler;

Tip Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Dünyada uygulanan en popüler obezite ameliyatıdır. Kapalı olarak yapılan Sleeve gastrektomi 30-90 dakika sürmektedir. Operasyonda midenin  yaklaşık %80 lik kısmı stapler...

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nedir?

Sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı obezite hastalarında midenin büyük kısmının çıkarılması ile zayıflamanın sağlandığı ameliyat yöntemidir. Kalan mide tüp şeklinde olduğu için tüp mide adını alır. İlk Sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı duodenal switch ameliyatının parçası olarak 1988 yılında açık yöntemle uygulandı. 1999 Yılında ise ilk defa kapalı olarak uygulandı. 2001 yılından sonra ise çok kilolu hastalarda gastrik bypass ameliyatından önce ilk basamak cerrahi olarak uygulanmaya başlandı. 2009 yılından sonra ise popülerliği giderek artmaya başladı ve tek başına bir cerrahi yöntem olarak uygulanmaya başlandı. Özellikle laparoskopik olarak uygulanmaya başlaması ile bu operasyonu hastanede yatış süresinin kısalması, derlenme süresinin kısalması, daha az iz kalması ve ameliyat yeri fıtığı olasılığının azalması sayesinde çok popüler hale getirmiştir.

Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?

Obezite hastası olup kilo veremeyen veya fazla kiloyla beraber kiloya bağlı insülin direnci, eklem rahatsızlığı benzeri şikayetleri olan hastalara uygulanabilir.  Bundan on yıl öncesine kadar öncelikle çok obez hastalarda gastrik bypass ameliyatından önce ilk basamak ameliyat olarak uygulanmaktaydı. Bu sayede hastaların kilosu azltıluıp ardından da bypass ameliyatı yapılırdı. Fakat daha sonra yapılan gözlemler ve araştırmalar hastaların çoğunda ikinci bir ameliyata gerek kalmadığını, bu sayede de yeterli ve kalıcı kilo verme sağlandığını gösterdir. Benzer şekilde diyabet tansiyon gibi hatalıklar üzerine de en az bypasss kadar etkili olduğu görülünce giderek uygulanma sıklığı arttı. Artık günümüzde en sık uygulanan obezite cerrahisi olmuştur.

Gastrik Bypass

Gastrik Bypass hem gıda alımını hem de gıda emilimini kısıtlar. Mide girişinde küçük bir kısım ayrılarak ince barsağa dikilir. Mide küçüldüğü için gıda alımı kısıtlanır...

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

By pass kısa yolu kullanmak anlamına gelir. Gastrik Bypass genel cerrahide mideden barsaklara geçiş yolu oluşturulması anlamına gelir. Mide çıkısını tıkayan çeşitli hastalıklarda uygulanan bşir yöntemdir. Obezite cerrahisinde kullanılan anlamıyla ise Gastrik Bypass Midenin büyük kısmının devre dışı bırakıldığı, alınan gıdanın da bağırsakların neredeyse sadece yarısını kullanılarak sindirilmesini sağlayan bir cerrahi yöntemdir.

Diyabet Cerrahisi

Tip 2 diyabet genelde 40 yaşından sonra ortaya çıkan ve en sık rastlanan diyabet türüdür. Tİp 2 diyabete yol açan önemli sebeplerden biri şişmanlıktır. Hastaların %80’i kilo problemi ile karşılaşmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları tip 1 diyabet hastalarının aksine insülin üretir ama birçok nedenden dolayı ürettikleri insülini kullanamaz. Bu da hastaların kan şekerinin yüksek seyretmesine yol açar. Yüksek kan şekeri, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa sebep olabilir.

Klasik tedavi yöntemi tip 2 diyabet hastalığının kendisini değil, sonuçlarını düzeltmeye yöneliktir. Diyabet cerrahisi ise hastalığın kendisini tedavi eder. Klasik yöntemler uygulanmasına rağmen hastalığı hala ilerleme gösteren hastalar için diyabet cerrahisi etkili bir tedavi alternatifidir.

Diyabet Cerrahisi İçin Hangi Hastalar Uygundur?

Diyabet cerrahisi tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir, ancak her tip 2 diyabet hastasına ameliyat uygulanmaz. Diyet, yaşam değişiklikleri ve ilaç tedavilerine rağmen kan şekeri yüksekliği kontrol altına alınamayan, organları hasar görmeye başlamış hastalar için diyabet cerrahisi en uygun yöntemdir. Ameliyat için önemli olan, pankreasın insülin rezervlerinin korunmuş olmasıdır. İnsülin rezervini tüketmiş hastalara ameliyat önerilmez ve ameliyat uygulanmaz. Bu rezervler kontrol edilerek hastalar seçilir.

Mide Balonu

Bu yöntemde endoskopi aletiyle ağızdan mideye içi boş bir balon yerleştirilir. Ardından balon şişirilir ve hastanın midesinde bir dolgunluk oluşturulup, tokluk hissi sağlanır.

İşlem hafif anestezi altında endoskopi ile yapıldığı için ağrı ve sızı olmaz. Bu yöntemde endoskopi aletiyle ağızdan mideye içi boş bir balon yerleştirilir.  Hasta aynı gn ayağa kalkıp evine gidebilir. Ardından balon şişirilir ve hastanın midesinde bir dolgunluk oluşturulup, tokluk hissi sağlanır.

Farklı tip mide balonları vardır. Hava ile şişirilen, sıvı ile şişirilen, altı ay kalabilen, bir yıl kalabilen balonlar gibi. Hangi balonun uygulanacağına hasta ile konuşup karar vermek gerekir. Balon midede yer kapladığı için erken doğma sağlayarak gıda alımını azaltır. Tecrübeli ellerde oldukça güvenli bir yöntemdir. Ancak diğer yöntemlerden önemli bir farkı da, balonun belli bir süre sonra çıkarılması (6 ay) ve sağlanan sonuçların kalıcı olmamasıdır. Balon çıkartıldıktan sonra kişi uygun bir diyet ya da egzersiz programını benimsemezse tekrar kilo alabilir. Ameliyatsız bir yöntem olmakla beraber ameliyatın alternatifi değildir. Fakat çok kilolu hastalarda ameliyat öncesi kullanılıp biraz kilo verilerek ameli,yatın riskinin azaltılması için de kullanılabilir. Yine ortopedi gibi farklı ameliyat olacak fakat kilo sebebiyle ameliyat olamayan hastalarda da ameliyat öncesi kullanılıp kilo verimi sağlanabilir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri