Ömer Fethi Gürer, “Gıda krizi GDO’lu ürünlere kapı aralıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda alanında son yıllarda en çok konuşulan konulardan biri olan yapay et tartışmalarını, Meclis gündemine taşıyarak, “Gıda krizi GDO’lu ürünlere kapı aralıyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Ülkemizde yapay etle ilgili bir çalışma var mıdır?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Bakan Vahit Kirişçi, yapay etle ilgili araştırmaların yapıldığını açıkladı. Bakan Kirişçi, yapay et teknolojisiyle ilgili gelişme ve araştırmaların takip edildiğini belirtti.

YAPAY ET MECLİS GÜNDEMİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyanın pek çok ülkesinde alternatif protein olarak araştırma ve çalışma yapılan yapay et konusunu, TBMM gündemine taşıdı.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Gürer, artan nüfus ve açlık riskinin insanları GDO’lu ürünlere sürüklediğine dikkat çekerek, “Ülkemizde yapay et ile ilgili bir çalışma var mıdır? Bu konuda bakanlığınızca bir inceleme ve değerlendirme yapılmakta mıdır? Bu yönde çalışmalar nasıl değerlendirilmektedir?” şeklinde yönelttiği sorularının, Tarım ve Orman Bakanlığınca yanıtlanmasını istedi.

ALTERNATİF PROTEİN ÇALIŞMALARI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi; dünyanın, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle bir süredir alternatif protein kaynakları üzerinde çalışmakta olduğunu belirtti.

2030’DA ET ÜRETİNİNİN YÜZDE 10’UNU YAPAY ET OLUŞTURACAK

Bakan Kirişçi, “Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün verileri, hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10’unu karşılayacağını öngörmektedir” şeklindeki öngörüyü aktardı.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA YAPILIYOR

Bakan Kirişçi, “Yapay et konusu son zamanlarda araştırma konuları içesinde popüler bir konu olmakla birlikte Ülkemizde araştırma faaliyeti yürüten bölümlerce çeşitli araştırmaların yapıldığı görülmektedir. Yapay et teknolojisi ile ilgili gelişmeler, çalışmalar ve araştırmalar takip edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

ET KRİZİNE KARŞI YAPAY ET

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise artan nüfus ve açlık riski gerekçesi ile dünya GDO’lu ürünlerin üretimini olağanlaştırdığını belirterek, “ Ülkemizde Gıdada yasak olsa da GDO’lu yemlerin de ithalatına izin veriliyor. Şimdi de et krizine karşı yapay et tartışmaları başladı” dedi.

Gürer, “Keçi, sığır, dana, tavuk gibi hayvanlardan alınan numunelerden elde edilen kök hücrelerin aminoasit, glikoz, vitamin ve minerallerden oluşan bir çözelti ile karıştırılarak meydana gelen bu karışımlar, laboratuvar ortamında yapay bir ete dönüştürüldüğü bilgisi kamuoyunda gündeme gelmektedir. Hayvanlardan alınan numuneler ile laboratuvar ortamında yapılan kültür eti olarak bilinen laboratuvarda meydana gelen bu tür etlerin insan sağlığı üzerindeki riskleri de bilim insanlarınca ifade ediliyor. Et ile ilgili ‘helal mi, haram mı?’ tartışması et üretilmeden gelişti. Esas işlenmesi gereken konu büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı yeterliyken neden et açığı yaşanıyor, fiyatlar neden bu kadar artıyor. Buna bakmak lazım. Dünya yaşadığı her krizi ülkemizin yaşayacağı sanısı başarısız iktidarın yetersiz politikalarını saklama çabasıdır. Ülkemizde mera alanları yarı yarıya azalırken, gebe ve süt inekleri kesime giderken, yem fiyatları fırlamış besiciliği zorlarken yapılması gereken ülke hayvancılığını kırsalda geliştirip planlı bir şekilde geleceği doğru kurgulamaktır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri