Ömer Fethi Gürer, "Yağ açığında aspir düşünülmelidir”

Kuraklığa dayanıklı ve ülkemizin her yerinde yetiştirilme imkanı olan aspir bitkisi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Meclis Araştırma Önergesiyle Meclis gündemine taşındı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde aspir bitkisinin 1970’li yıllarda 2 bin 200 hektara ulaşmasına rağmen günümüzde ekim alanlarının daraldığına dikkat çekti.

EKİM ALANLARI GENİŞLETİLMELİ

CHP Milletvekili Gürer, “Bugün, çiftçiler tarafından belirli miktarlarda ekilen aspir bitkisi, el preslerinde veya diğer yöntemlerle yağı çıkarılarak bölgesel olarak tüketilen ancak yeterli ekim alanı ve yeterli üretim olmadığından piyasaya arz edilmeyen bir bitki konumuna düşmüştür. Aspir bitkisi ekim alanlarının arttırılması için ekim alanı ve ürün artırımı çalışması yapılması önem teşkil etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Çay olarak tüketilebilen ve içerisinde yararlı amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminlerin (B1, B2, B12, C ve E) bulunması nedeniyle sağlık acısından da kıymetli olduğu olduğunu bilinen aspirin kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkenin her yerinde yetişmesi olası ekonomide getirisi yüksek olan aspir bitkisinin ülkemizdeki durumu araştırmalar yapmaya değerdir. Tohum kabukları sanayide kullanılabilen yoğun ve sert yüzeyli kağıt yapımında kullanılan ve farklı alanlarda yararlanılan aspir bitkisi yeşilken hayvan otlatılması içinde uygundur” ifadelerini kullandı.

YEM AÇIĞINI BİLE GİDEREBİLİR

Yem olarak besleyici olan yonca ve yulafa eşdeğer görülen aspir bitkisinin yem açığının giderilmesinde de değerlendirilebileceğine vurgu yapan Gürer, “Gıda boyası ve tekstilde kumaş boyası olabildiği gibi pek çok ülkede geniş ekim alanları mevcutken ülkemizde bu konuda gereken atılım sağlanamamıştır. Yağ açığını da giderecek olan bu bitki için neden gereken sağlanmamaktadır?” diye sordu

YAĞI VE KÜSPESİ DE DEĞERLİ

Gürer, aspir bitkisinin yağı alınarak yemek olarak tüketildiği gibi geriye kalan küspe kısmı da, içerdiği yüzde 25’e varan ham protein oranıyla (ortalama yüzde 22-24) hayvancılıkta da çok iyi bir yem kaynağı olarak kullanılabileceğine vurgu yaptı.

ÜRETİCİYE EKİM DESTEĞİ SAĞLANMALI

Aspir bitkisi için; ekim yapmayı düşünen üreticileri teşvik etmek üzere yeniden ekim desteği sağlanması gerektiğine işaret eden Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere de yer verdi:

“Aspir bitkisinin faydalarını bilen ülkelerin yüksek miktarlarda ekim yaptıkları ve ürünün hemen her bölümünden yararlandıkları görülmekte olmasına rağmen ülkemizdeki ekim alanlarının yetersiz olduğu görülmekte olduğundan gerekli çalışmaların yapılması adına bu konuda Meclis Araştırması açılmalıdır…”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri